категории: Тайните на електротехника, Електрическа работа
Брой преглеждания: 61859
Коментари към статията: 8

Защо усукване на тел е забранено

 

Съгласно клауза 2.1.21. PUE, свързването на проводници и кабели трябва да се извършва по един от следните начини: чрез заваряване, кримпване, използване на винтови или болтови връзки или чрез запояване в съответствие с приложимите инструкции, одобрени по установения начин. Както можете да видите, „обратът“ изобщо не се споменава тук. Спокойно можем да заключим: усукването е практически забранено от PUE.

Все пак, нека да видим защо официалното отношение към усукване е толкова недвусмислено, каква би могла да бъде причината за изключването му от списъка с разрешени методи за свързване на проводници, защото е напълно ясно, че това е направено по някаква причина. Разрешено: кримпване, запояване, заваряване и винтова връзка. За начало ще разгледаме какви са характеристиките на позволените методи за свързване и каква е разликата им от усукване.

Защо усукване на тел е забранено

Запояване и заваряване

Запояването и заваряването изискват твърдост и най-високата възможна проводимост на създадената връзка от една част. По време на запояване образуваното съединение се образува от междутомни връзки, тъй като когато металите, които се съединяват, се нагряват под точката на топене, спойката вече е разтопена, тя веднага ги навлажнява и се влива в процепа, след което кристализира.

Заваряването включва също установяването на междутомни връзки между заварените части, но тук самите метали вече се стопяват или претърпяват пластична деформация (или претърпяват както топене, така и деформация).

Така или иначе, вече ни е ясно, че както запояването, така и заваряването на проводниците правят сдвояването им толкова пълно и качествено, колкото проводниците се комбинират на атомно ниво, което означава, че те са превърнати в един проводник за тока, когато няма въздушни пропуски в прехода между частите, които трябва да бъдат съединени, няма допълнителни междинни елементи, които по някакъв начин могат да влошат проводимостта.


Пресоване и винтова връзка

Що се отнася до кримпване и винтова връзка, тук се подразбира, че свързващите проводници са толкова силно притиснати един към друг, че качеството на връзката е почти идентично по отношение на проводимостта на заварената връзка или съединение.

Да, якостта на опън при такава връзка може да бъде по-малка от постигнатата чрез заваряване или запояване, но постигнатата проводимост на съединението е почти възможно, тъй като може да се каже, че проводниците се вливат една в друга, техните метали се разсейват. Няма дори междинен елемент - спойка, чието специфично съпротивление по принцип може да бъде по-голямо от специфичното съпротивление на металите на свързващите проводници.

Ако целта на свързаните проводници е такава, че проводниците няма да понесат значително механично натоварване, тогава обтягането или винтовата връзка в проводимост няма да доведе до заваряване и запояване.

Защо усукването на проводниците се нагрява

Защо усукване се нагрява

Какво става с усукване? Извиването не само ще предотврати надежден, добре провеждащ контакт, но също така няма да осигури сила и ще нагрее повече от останалата част от жицата, когато през нея преминава някакъв значителен ток.

Това ще се случи, защото на мястото на усукване проводниците не са свързани на атомно ниво, те просто контактуват с част от повърхностите си, а на някои места между тях има въздушни пропуски, в които с течение на времето задължително ще се образуват оксиди.

В допълнение, механичният обрат ще продължи да се разплита с времето, което допълнително ще се влоши проблем с висока устойчивост и образуването на окислителни продукти.

В крайна сметка, поради комбинираното действие на тези фактори, контактът на проводниците в усукване ще се влоши толкова много, че ще бъде изпълнен с образуване на искри и дори пожар при изолацията на проводниците.

Разбира се, ако говорим за временно свързване на проводници, например по време на тестване на верига за превключване на товар или при проверка на част от някакво ремонтирано устройство, тогава в тези случаи никой няма да ви забрани внимателно да използвате елементарни разглобяеми връзки - обрати.

Независимо от това, трябва да имате предвид очевидните недостатъци на такова решение като усукване и неизбежните дългосрочни последици от неговото използване. Ето защо, моля, направете еднократни връзки само по методи, одобрени от PUE.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Защо заваряването винаги е по-добро от другите методи за свързване на тел
 • Как да направите добър обрат на проводниците
 • Коя жична връзка е по-надеждна - скоби или усукване на Wago? Историята е истинска ...
 • Как да свържете правилно проводниците
 • Методи за свързване, прекратяване и разклоняване на проводници и кабелни ядра. Рей ...

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: максима | [Цитиране]

   
   

  Всичко е казано правилно. Ще добавя малко забележка от себе си. Да, според PUE, усукването в „чистата форма“ е забранено, но в двойка, например, с капачки на PPE, то има право да съществува, тъй като има елемент, който поддържа постоянна механична връзка. Или усукване + запояване, усукване + заваряване. Обясниха ми го, когато учех електротехник.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Алексей Лузгин | [Цитиране]

   
   

  Преди около двадесет години електротехниците на дачата свързваха меден кабел към алуминиеви проводници. Казвам: ще изгние !! - Те - хайде на солидол, цитирам - нещо. Смазани, затегнати усукване ... изолирани, той стои вкоренен на място! Моите електротехници .... Ето, имате PUE ... И клемните блокове и клеми изгарят не по-лошо от лоши обрати ... Електрик, електронен инженер, малък програмист ....

   
  Коментари:

  # 3 написа: Silver2013 | [Цитиране]

   
   

  Направете висококачествени обрати, а не тези на снимката) и използвайте добра електрическа лента или капачки .. Ако натоварването (повече от 2 кВт) е голямо, тогава е по-добре да спойкате или да използвате специални клеми.

   
  Коментари:

  # 4 написа: Игор | [Цитиране]

   
   

  Заваряване? Свързване на два проводника на атомно ниво? Забавлявам се! .. Вземете сварения обрат, завъртете го. И заварената топка ще се счупи от най-малкото усилие! Медът никога не се заварява на открито!

   
  Коментари:

  # 5 написа: Александър Мак | [Цитиране]

   
   

  Относно усукване - напразно те критикуват, ако са правилно изпълнени, тогава е по-надеждно от всички терминали. През 1995 г. направи окабеляването в апартамента си, всичко беше усукано, медната тел 2.5. Тази година кухнята се реновира, разпределителното табло. кутии, неразвита изолация - обрати като нови. Натоварването често достига 5-6 kW и за 24 години дори вените не са потъмняли. Той не преработи нищо, изолиран, затворен и измазан до следващото. ремонт.

   
  Коментари:

  # 6 написа: Василий | [Цитиране]

   
   

  Александър Мак,
  Рисунката на "десния обрат" в студиото! Но сериозно, наистина усукване на голяма дължина (съответно площ) има право на живот. Въпреки че е по-добре да не поемате рискове и да не споявате. Това не е трудно, но ще добави увереност. Имаше неприятен инцидент, лично с мен. Направиха видеонаблюдение, камерите се захранваха от 220 мрежа - с вградени захранвания, + отопление на къщите. Кабелът беше изпратен кратък, трябваше да бъде увеличен. Електротехникът беше от „старата школа“, убеден, че ако обратът е по-дълъг от четири см - всичко ще бъде наред. Изглежда, че е правилно, натоварването там е нелепо. Но охраната включи нагревателя в гнездото на камерата. Мисля, че всичко е ясно по-нататък. Само заради мързела на електротехника, трябваше да загубя ден, за да поправя системата.

   
  Коментари:

  # 7 написа: Сергей | [Цитиране]

   
   

  студено усукване с горещи клещи и всичко е наред

   
  Коментари:

  # 8 написа: Сергей | [Цитиране]

   
   

  Алуминий, отколкото да се свърже, ако старото окабеляване е скъсано и трябва да се увеличи?