категории: Препоръчани статии » Тайните на електротехника
Брой преглеждания: 22161
Коментари към статията: 2

Какви технически характеристики на кабели и проводници са важни, за да имате предвид за надеждната работа

 

Обичайно е да се класифицират и описват всички индустриални продукти, включително кабелни и телени продукти за електроенергетика, строго според определени критерии, които се наричат ​​технически характеристики. Те ви позволяват оптимално да изберете конкретен модел от голямото разнообразие от налични продукти, за да осигурите неговата продължителна и непрекъсната работа.

Кабели и проводници създаден да предава електрическа енергия на разстояния с възможно най-малка загуба. За да прехвърлят най-ефективно енергията от източник към потребителите, те се създават с:

1. максимална проводимост на проводимите линии:

2. изключение от образуването на произволни, неоторизирани начини за източване на енергия чрез течове на ток.

Само едновременното изпълнение на тези условия дава възможност за надеждно и непрекъснато предаване и получаване на електрическа енергия.

Какви технически характеристики на кабели и проводници са важни, за да имате предвид за надеждната работа

Как се осигурява висока проводимост на проводими проводници

Загубите на мощност, които възникват по време на преминаването на токове през метали, са пряко свързани с величината на тяхното електрическо съпротивление. Те се увеличават с нейното увеличение.

За да подобрят преминаването на електрически ток през проводници и кабели, те намаляват стойността на съпротивлението на своите ядра поради:

 • подбор на материал на проводими проводници според стойността на съпротивлението на металите и сплавите;

 • изработка на напречно сечение на сърцевината според допустимото натоварване на тока;

 • отчитане на температурата на работната среда;

 • влиянието на потока от време на технологичните процеси;

 • ограничения за общата дължина на електрическата верига.

По време на работа състоянието на проводимостта и електрическото съпротивление на проводимите проводници постоянно се следи от различни измервателни и защитни устройства в ръчен или автоматичен режим.

Индикатор за претоварване на окабеляването

Изборът на проводник за специфичното съпротивление на основния материал

Спомнете си, че този параметър характеризира електрическото съпротивление на метала в Ом, което е представено от цилиндър с дължина 1 метър и с напречно сечение от 1 квадратен метър. Тя се изразява с мерната единица "Ohm ∙ mm2 / m" и възлиза на 0,017 за мед, алуминий, стомана и месинг; 0,026; 0,103; 0,025 Ohm ∙ mm2 / m, съответно.

Според този показател медни проводници се използват там, където е необходимо да се сведе до минимум загубата на ток, за да се преодолее вътрешното съпротивление на веригата. По правило те се използват най-често в кабели или захранващи кабели с многожични ядра.

Медни ядра вътре в електрически кабел

Производителността на алуминия и неговите сплави е малко по-лоша по отношение на проводимостта, но те са по-евтини за производство и имат по-малко тегло. Затова алуминиевите проводници се използват по дълги магистрали, които допълнително се повдигат на голяма височина с помощта на специална конструкция на опори и система от изолатори.

Алуминиеви проводници на високо напрежение на въздушна линия на преносна линия 330 kV

Тел, изработен от стоманени сплави или месинг, се добавя за увеличаване на твърдостта и здравината на удължените трасета, за да се предотврати счупване на тел при увеличени товари, създадени от пориви на мощен вятър, снежни отлагания и други необичайни действия на природни явления.


Избор на проводими проводници по площ на напречното сечение

За извършване на електрически изчисления при проектирането на системи за захранване, цялото оборудване се създава с единни стандартизирани индикатори, обобщени в таблици.

Вените на проводниците и кабелите са направени с калибрирана площ на напречното сечение. Например, за комуникационни и телефонни линии диаметърът на кръговото сечение на един проводник може да бъде 1,2; 0.9; 0.7; 0.64; 0,5; 0.4; 0,32 мм, а за многожична сърцевина - от 0,52 до 0,1 мм.

За промишлени цели произвеждайте проводници и кабели с 1,5 ядра; 2.5; 4; 6 mm квадрат и други стандартизирани зони на напречно сечение.

Допустимото натоварване, създадено от капацитетите, преминаващи през кабелните проводници, зависи от степента на метала, неговата площ на напречното сечение и условията на работа, които осигуряват баланс между нагряването на жицата и отвеждането на топлина към околната среда.

По вида на товара, преминаващ през кабела, те се класифицират в:

 • мощност, предаваща електрическа енергия с повишена мощност;

 • контрол, работа във веригите за измерване, защита, автоматизация;

 • контроли, използвани за превключване на автоматични устройства;

 • комуникации и телекомуникации;

 • друга цел.

Полагане на захранващ кабел 110 kV

Начини за предотвратяване на изтичащи токове

Движението на електрическите заряди винаги се случва в затворена верига от потенциала на края на генератора до приемащия край на две изолирани ядра. Ако го отворите, токът спира.

Когато диелектричният слой се счупи между вените, част от тока, в зависимост от създаденото съпротивление на прехода, започва да се оттича през мястото на повреда и може да създаде късо съединение. В резултат на това има безполезна загуба на енергия, която би могла да бъде от полза.

За да се изключат такива случаи, голите метални проводници на въздушната линия са отделени един от друг с въздушна междина със свойствата на надежден диелектрик.

Провеждащите проводници са разположени в кабели, колкото е възможно по-близо един до друг, и предотвратяването на течове на ток и къси съединения се поставя върху слой от органична или пластмасова изолация, покриваща повърхността на металните проводници.

Диелектричните му свойства са проектирани така, че надеждно да издържат само на определено ниво на напрежение, което се създава между жилата под натоварването на кабела. Ако допустимата му стойност е надвишена, тогава е напълно възможно електрическо разрушаване на изолационния слой и ток на изтичане през мястото на образувания дефект.

Тази особеност на изграждането на кабели и проводници диктува необходимостта от тяхното прилагане в стриктно съответствие с границите на напрежението, за които е проектирана изолацията. С други думи, телефонен кабел с медни проводници, например квадрат 1 мм, не може да се използва за управляващи вериги с нисък ток от 380 или 220 волта, дори когато е създаден голям запас от токове на натоварване. В противен случай повишеното напрежение за него просто ще пробие изолационния слой.

Вижте също:

Кабелна устойчивост на изолация

По време на монтажа и експлоатацията кабелите са изложени на механични и топлинни натоварвания, действащи в различни посоки. За да се предпазят от разрушителните им ефекти, се създава защита - външната обвивка или допълнителна броня от различни дизайни.

Дизайн на захранващ кабел

Защитните черупки са създадени в запечатан дизайн. Освен това те предотвратяват разрушителния ефект на подземните води, киселини и основи, съдържащи се в почвата, където най-често се поставят кабели.

Нарушаването на херметичността на обвивката на кабела води до образуването на влага вътре в него, което намалява съпротивлението на диелектричния слой и може да причини разрушаване на изолацията.


Важна характеристика на изолационната и кабелната обвивка е способността й да се противопоставя на огъня. При нормални работни условия диелектричният слой е изложен само на работната температура, създадена от натоварването. Не е от решаващо значение за приложението му.

В извънредни ситуации обаче някои материали, като хартия и масло, са подложени на пожар и самите те са източници на огън.

Изгаряне на кабела в кабелния канал

Други обаче може просто да не поддържат изгаряне, а да се стопят, да се сринат от излагане на повишена температура. Кабелите с такава изолация се наричат ​​„забавители на горенето“ и са обозначени като „ng“ в маркировките.

Как VVGng кабелът гори

Те са разделени на две групи, които не поддържат процеса на горене, когато:

1. единично уплътнение:

2. групово настаняване.

Инженерите на дизайнерските организации участват в избора на кабелни продукти за промишлени цели. Помислете как да внедрите независимо този въпрос за домашни цели.


Как да изберем кабел и проводник за домашно окабеляване

Кабели и проводници за домашно окабеляване

Само имайте предвид, че старите правила, които позволяват използването на алуминий и неговите сплави за проводници и кабели на жилищни сгради, вече не са валидни. Причината за това: ниско механично напрежение и склонност към огъване по време на деформация и огъване.

Поради тази причина старите алуминиеви проводници, монтирани в съветската ера, постепенно усъвършенстват ресурсите си. В съвременното окабеляване е разрешено само медта.

За да не се включва непрекъснато в сложни електрически изчисления на съответствието на жичните проводници на допустимата температура на нагряване от изтичащи товари, е създадена следната таблица.

Съотношението на площта на медните проводници за допустими токове на натоварване и потребителски капацитет за домакински кабели.

Таблица за кореспонденция на секции от медни проводници и кабели и натоварвания върху тях

Гамата от кабелни продукти е много обширна. За домашни цели са популярни:

 • проводници на марката: PUNGP, PVA; MF;

 • маркови кабели: NYM; VVGng; VVGngls.

Вижте също по тази тема: Видове кабели и техните разлики

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Мед или алуминий - кое е по-изгодно?
 • Какво е съпротивлението на изолацията на кабела и неговите норми
 • Кои проводници и кабели се използват най-добре в домашното окабеляване
 • Електрически кабели, проводници и кабели - каква е разликата
 • Как да изчислим кабел за удължителен кабел

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Вадим | [Цитиране]

   
   

  Страхотно е как да стартирате ток от 10 A на кабел със сечение 0,5 mm, въз основа на таблицата по-долу ...

   
  Коментари:

  # 2 написа: Николас | [Цитиране]

   
   

  PUNGP, подобно на PUNP, не се препоръчва за употреба от дълго време.

  И наскоро алуминиевите кабели с повишена гъвкавост от два вида са одобрени за употреба.

  2 Вадим: таблица на PUE, се отнася до отворената маршрутизация на единичен проводник или кабел.