категории: Препоръчани статии » Новаци електротехници
Брой преглеждания: 66725
Коментари към статията: 15

Има ли реактивно електричество?

 

Има ли реактивно електричество?За енергийните инженери на предприятия и големи търговски центрове няма съмнение, че реактивната енергия съществува. Месечни сметки и съвсем реални пари, които отиват за плащане реактивно електричество, убедете се в реалността на своето съществуване. Но някои електрически инженери сериозно с математически изчисления доказват, че този тип електричество е измислица, че разделянето на електрическата енергия на активни и реактивни компоненти е изкуствено.

Нека опитаме и ще разрешим този проблем, особено след като създателите спекулират с незнанието за разликите между различните видове електричество „Уникални“ и „революционни“ енергоспестяващи устройства, Обещаващ огромен интерес икономия на енергия, съзнателно или несъзнателно заменят един вид електрическа енергия с друг.


Нека започнем с концепциите за активно и реактивно електричество. Без да навлизате в джунглата с формули на електротехниката, можете да определите активна енергия като тази, която върши работата: загрява храната на електрически печки, осветява стаята ви, охлажда въздуха с помощта на климатик. А струйното електричество създава необходимите условия за подобна работа. Няма да има реактивна енергия и двигателите няма да могат да се въртят, хладилникът няма да работи. Напрежението от 220 волта няма да влезе във вашите помещения, тъй като никой силов трансформатор не може да работи без консумация на реактивна електроенергия.

Ако сигналите за ток и напрежение едновременно се наблюдават на осцилоскоп, тогава тези два синусоиди винаги имат изместване спрямо един друг с количество, наречено фазов ъгъл, Това изместване характеризира приноса на реактивната енергия към общата консумирана енергия от товара. Чрез измерване само на тока в товара е невъзможно да се изолира реактивната част от енергията.

Като се има предвид, че реактивната енергия не работи, тя може да се генерира на мястото на потребление. За това се използват кондензатори. Факт е, че бобините и кондензаторите консумират различни видове реактивна енергия: съответно индуктивна и капацитивна. Те изместват текущата крива по отношение на напрежението в противоположни посоки.

Поради тези обстоятелства кондензатор може да се счита за консуматор на капацитивна енергия или индуктивен генератор. За двигател, който консумира индуктивна енергия, близкият кондензатор може да се превърне в негов източник. Такава обратимост е възможна само за елементи на реактивни вериги, които не изпълняват работа. За активната енергия такава обратимост не съществува: нейното генериране е свързано с разходите за гориво. В крайна сметка, преди да завършите работата, трябва да похарчите енергия.

В домашни условия организациите за пренос на електроенергия не начисляват такса за реактивна енергия, а домакински измервателен уред разглежда само активния компонент на електрическата енергия. Съвсем различна ситуация в големите предприятия: голям брой електродвигатели, заваръчни машини и трансформатори, които се нуждаят от реактивна енергия за работа, създават допълнително натоварване на електропроводите. В този случай токът се увеличава и топлинната загуба на вече активна енергия.

В тези случаи консумацията на реактивна енергия се взема предвид от електромера и се заплаща отделно. Цената на реактивната електроенергия е по-малка от цената на активната, но при големи обеми от нейното потребление плащанията могат да бъдат много значителни. Освен това се налагат глоби за консумация на реактивна енергия над договорените стойности. Следователно, производството на такава енергия на мястото на нейното потребление става икономически изгодно за такива предприятия.

За целта се използват или отделни кондензатори, или автоматични компенсационни единици, които следят обема на потреблението и свързват или изключват банките от кондензатори. модерен компенсационни системи значително намаляват консумацията на реактивна енергия от външна мрежа.

Връщайки се към въпроса в заглавието на статията, можем да отговорим утвърдително. Реактивна енергия съществува. Без него работата на електрически инсталации, в които се създава магнитно поле, е невъзможна. Независимо от извършването на видима работа, това е предпоставка за извършване на работа, извършена с активна електрическа енергия.

Вижте също: Опции за компенсация на реактивната енергия в дома с помощта на спестяващата кутия

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Какво е реактивна сила и как да се справим с нея
 • Опции за компенсация на реактивната енергия в дома с помощта на спестяващата кутия
 • Енергоспестяващи уреди: мит или реалност?
 • 10 предимства на електронните електромери в сравнение с индукцията ...
 • Най-често срещаните схеми за включване на еднофазни и трифазни електромери ...

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  За съжаление, но изводът, че реактивната енергия съществува, е напълно погрешен. В природата няма такава енергия. Какво е това описано правилно Възможно е да се подведат някои неточни имена, които се използват дълго време. Например, брояч на реактивна енергия изглежда предполага наличието на такава енергия. Всъщност той само изчислява загубите на активна енергия, които възникват поради фазово изместване между синусоидите на напрежението и тока. Оказва се, че максималната мощност се изразходва не при върховото напрежение, а при известен спад, поради което потреблението на ток се увеличава. Това излишно натоварва енергийните мрежи. Начислява се отделна такса, за да се тласка потребителят с реактивно натоварване, за да компенсира загубите и по този начин да допринесе за по-рационално функциониране на цялата енергийна система.

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  В апартаментния измервателен уред Mercury-200 ясно се казва „електромер с активен ват-час“ и ние не плащаме за реактивна мощност. Ако това е за производство. А за апартаментите няма нужда да купувате устройства, за да намалите консумацията на енергия. Току що развъждате за пари. Нещо повече, те го предлагат само чрез онлайн магазини. Ако това беше вярно, тогава те ще се продават в нормални магазини.Хората са бдителни и мислят малко с главата си.

   
  Коментари:

  # 3 написа: | [Цитиране]

   
   

  Всички тези спестявания са привлечени от същите мошеници като политиците! Да се ​​възползват от вече мършавите джобове на работещите и безработни хора ...

   
  Коментари:

  # 4 написа: | [Цитиране]

   
   

  О, горко на експертите в електротехниката. Чували ли сте някога за такова явление като текущия резонанс. За тези, които са чували, но продължават да остават в резервоара, ви информирам за „ужасна тайна“: ако индуктивността се заменя в паралелно-резонансната верига с нетно забавяне и активно съпротивление, тогава такова устройство няма да консумира енергия от мрежата изобщо. С оглед на лошата настройка на резонанса и липсата на контролен контролер, се получават само 50% спестявания вместо 100%. Съжалявам за онези, към които се всмукваха празни кутии. И коментаторите, които са си представяли Инженерите трябва да изберат дипломи, ако ги имат.

   
  Коментари:

  # 5 написа: MaksimovM | [Цитиране]

   
   

  Андрю, вие, най-вероятно, сте „горко експерт“ по електротехника. Вечна машина за движение не съществува, не може да се създаде устройство, което да не изразходва енергия за своята работа. Тук има явление, когато електромерът не работи правилно - той не отчита консумираната електрическа енергия.Няколко пъти попаднах на ситуация, при която работата на автоматични компенсиращи устройства, компенсаторни устройства за капацитивни токове на земни неизправности доведе до факта, че измервателните устройства спряха, въпреки че всъщност имаше консумация на електроенергия.

  Що се отнася до битовите потребители, тогава, както бе отбелязано по-горе, плащането е за консумирания активен компонент на електрическата енергия. Следователно, дори ако човек действително осъзнае компенсацията на реактивния компонент на електричеството в ежедневието, това все още няма да доведе до икономии. Затова те продават празни кутии, които също са безполезни.

  Най-вероятно вие сами се занимавате с внедряването на такива енергоспестяващи устройства и ето грешните аргументи. За да се уверите, че идеята за подобни устройства е измама, достатъчно е да прочетете много отзиви от хора, които са били водени от реклами и са купили тези безполезни устройства.

  За сметка на плащането за реактивна електрическа енергия, описано в статията, това не е напълно вярно. Електроцентралите произвеждат активна електрическа енергия и съответно тарифите за консумирана кВтч са определени за заплащане. Съответно сметките за консумираната електроенергия от потребителите идват именно за активния компонент, за консумираното количество kWh, независимо от това какъв тип предприятие е и колко консумира електрическа енергия. Ако потребителят е транзитна подстанция или голямо предприятие, което получава енергия от няколко източника, тогава при отчитане на консумираната електрическа енергия, по правило енергийните потоци също се вземат предвид.

  Отчитането на реактивния компонент на електроенергията се извършва за изчисляване на режимите на работа на електрическата мрежа, избора и по-нататъшната организация на работата на компенсиращите устройства. Потребителят плаща за активния компонент на електроенергията и реактивното, в зависимост от конфигурацията на електрическата мрежа, може да компенсира на място. Въпреки че в повечето случаи компенсацията на реактивния компонент на електроенергията или изобщо не се извършва, или се извършва на големи кръстови подстанции, които доставят няколко големи потребители.

   
  Коментари:

  # 6 написа: Владимир | [Цитиране]

   
   

  Реактивната енергия / мощност са термини за електротехниката.
  Реактивен означава въображаем: в действителност няма такава енергия / сила.
  Това не е енергия - това е реакцията на веригата към преминаването на тока през нея.
  Ако веригата е индуктивна, тогава реакцията на веригата е създаването на магнитно поле.
  Ако веригата е капацитивна, тогава реакцията на веригата е създаването на електрическо поле.
  И двете вериги имат общо име - реактивни вериги.
  Енергията не се изразходва при създаването на електрическо и магнитно поле!
  Например, с помощта на постоянен магнит можете да привличате железни предмети - тази връзка с мрежата не се изисква; магнитът е източник на магнитно поле, а не енергия!
  И всичко би било наред, но има „проблем“ - все още има активна верига: реакцията на тази верига е генерирането на топлина, създаването на механична работа и т.н.
  Когато токът тече през активната верига, се извършва работа, което означава, че се изразходва енергия.
  Активната верига включва проводници (това е мястото, където кучето е погребано!), Които доставят енергия на потребителя. И дори ако потребителят е чисто реактивно натоварване (тоест изобщо не консумира енергия!), Неговият въображаем (реактивен) ток създава много реално генериране на топлина в активната верига (захранващи проводници) и това е загуба на енергия, която се измерва в джоули (J) или в киловатчаси - в тези единици се измерва 1 kWh = 3600 kJ активна енергия - тя се измерва с обикновени домакински електромери.

   
  Коментари:

  # 7 написа: MaksimovM | [Цитиране]

   
   

  Владимир, реактивната енергия оказва значително влияние върху електрическата верига като цяло. Реактивният компонент се разглежда индивидуално, а не като активни загуби.При избора на електрическо оборудване се взема предвид пълната мощност, тоест не само активният компонент, но и реактивният. При отчитане на количеството консумирана електроенергия се взема предвид и отделно активният, отделно реактивен компонент.

  Индуктивните и капацитивни товари се считат за противоположни един на друг в посока на тока на вектора в електрическата верига. Реактивната мощност в електрическите мрежи всъщност е индуктивен компонент. Ако добавите капацитивен компонент към електрическата мрежа, това ще намали индуктивната, тоест реактивната мощност, тъй като е насочена към нея в обратна посока. Според този принцип устройствата за компенсиране на реактивната мощност в електрическите инсталации работят - индуктивният товар, който протича в електрическите мрежи, се компенсира чрез добавяне на капацитет - чрез включване на батериите на статични кондензатори или синхронни компенсатори.

  Относно създаването на електрическо и магнитно поле. Вземете например силов трансформатор, в който електричеството първо се преобразува в магнитно поле, а след това в електрическо. В процеса на преобразуване на електричеството възникват както магнитни загуби, така и електрически загуби, които са посочени в паспортните данни на всеки силов трансформатор. Тези загуби са посочени във ватове, тоест могат да се считат за реална енергия, изразходвана за създаване на магнитно и електрическо поле.

  Неправилно е да се сравнява постоянният магнит с процесите на създаване на магнитно и електрическо поле. Ако вземем електромагнит и използваме магнитното му поле за привличане на железни предмети, тогава енергията ще се изразходва при създаването на това магнитно поле, величината на което е пряко пропорционална на механичната работа, която електромагнитът извършва.

   
  Коментари:

  # 8 написа: | [Цитиране]

   
   

  Андрю, Разбрах, че съм писал?

   
  Коментари:

  # 9 написа: | [Цитиране]

   
   

  Икономисти във вида, в който са (2 схеми) - измама. MAI-78 Радио инженер.

   
  Коментари:

  # 10 написа: | [Цитиране]

   
   

  "Реактивната енергия съществува. Без нея е невъзможно да се експлоатират електрически инсталации, в които се създава магнитно поле." "Какво? Какво? Какво? ... Какви глупости носите сър.

   
  Коментари:

  # 11 написа: | [Цитиране]

   
   

  Добър ден, кажете ми, компанията има 3-фазен асинхронен двигател, токовите скоби показаха фазова стойност на 25 A (Inom = 55A). Трябва математически да преценя колко електроенергия има трифазен измервателен уред (CE 303 Energomera - стои на входа, много приемници са свързани към него) на час работа на този конкретен двигател. Ще бъде ли изчислението правилно?
  Отчитане на измервателния уред = 1.73x380x25x1 часа работа = 16.4 kWh?
  Измерва ли общата мощност или отделя активния компонент от реактивния? Възможно ли е да държите постелка изчисление, че приблизително съвпада с показанията?

   
  Коментари:

  # 12 написа: MaksimovM | [Цитиране]

   
   

  Дмитрий, електромерът CE 303 Energomera измерва отделно активните и реактивните компоненти и в различни посоки. Знакът плюс показва стойността на мощността, консумирана от потребителите, свързани с този електромер. Със знак минус се регистрират потоци на мощност, което може да бъде в случай, че потребителите се захранват от няколко линии или транзитни линии, свързани паралелно - тази стойност на мощността не се взема предвид в този случай.

  Отчитането на активната мощност P + се взема от измервателния уред, тоест броят киловатчаса, за които потребителят, захранван от този електромер, също плаща. При фиксиране на показанията на електромера е необходимо да се вземе предвид и коефициентът на корекция, който се изчислява в зависимост от коефициента на трансформация на токовите трансформатори, към които е свързан този електромер.

  Що се отнася до изчисленията, съответно е необходимо да се определи активната консумация на енергия на трифазен асинхронен електродвигател.Формулата за изчисляване на консумираната активна мощност в трифазна мрежа в случай на симетрично фазово натоварване:

  P = 3 * U * I * cos = 1,73 * U * I * cos

  Грешката ви е, че не сте взели предвид стойността на cos. Тази стойност обикновено е посочена в информационния лист за двигателя. Ако не се умножавате по cos, в крайна сметка получаваме не активната сила, а пълната. В допълнение, в горната формула стойностите на линейното напрежение на мрежата и линейния ток на натоварване са заместени. Линейното напрежение е 380 V, правилно сте задали, и токът, който беше определен чрез скоби за измерване на ток, е фазов и стойността на линейния ток трябва да бъде заменена във формулата. В този случай всичко зависи от метода на свързване на намотките в електродвигателя. Ако намотките са свързани по схемата "звезда", тогава линейният ток е равен на фазовия ток и заместваме стойността 25 А. по горната формула. Ако намотките на двигателя са свързани с "триъгълник", за да се определи линейният ток, е необходимо фазовият ток да се умножи по 3, в този случай 25 * 1,73 = 43,25 А.

  Тоест, за да определите активната консумация на енергия, трябва да знаете схемата на свързване на намотките на двигателя и стойността на коефициента на мощност - cos.

  И трябва да се спомене, че при изчисляването е необходимо да се вземе не номиналното напрежение на електрическата мрежа - 380 V, а действителното, което е било в захранването по време на измерване на натоварващия ток. Почти винаги реалното напрежение в мрежата се различава от номиналните стойности.

  Получената стойност на консумираната активна мощност се умножава по броя часове на работа на двигателя и се сравнява с промените в показанията на измервателния уред за подобен период от време.

   
  Коментари:

  # 13 написа: | [Цитиране]

   
   

  MaksimovM благодаря за отговора, аз определих приблизително същия този косинус, използвайки формулите и производителността на двигателя (зависимост на косинуса от натоварването на вала), оказа се 0,45

  Номиналният ток на двигателя е 55 A, cos = 0,91, звезда.

  Измерен ток = 25 A (двигателят е значително натоварен, близо до празен ход).

  Приблизителни показания на измервателния уред: P = 1,73 * 390 * 25 * 0,45 * 1 час = 7,5 kW * h.

   
  Коментари:

  # 14 написа: Анан | [Цитиране]

   
   

  Включих 150-милиметровия кондензатор към димера, моят глюкомер в къщата показа около 300 вата активен, добре, нека загубите се въртят напред-назад, но глюкомерът на поста брои 1,5 кВт активни !!! не е имало натоварвания, освен димера и кондера и как да разбера това?

   
  Коментари:

  # 15 написа: стажант | [Цитиране]

   
   

  Не разбирам, но искам да разбера. Ето как топлинната енергия се различава от механичната енергия е разбираемо, но тук те протичат по една жица и различно.