категории: Новаци електротехници, Предпазни мерки за безопасност
Брой преглеждания: 65236
Коментари към статията: 18

Стъпково напрежение и изравняване на потенциала

 

Стъпково напрежение и изравняване на потенциалаМного от нас от детството си спомнят, че гола раздрана жица, която падна на земята, е много опасна. Спомням си различни страсти-муцуни за мокрото време и за злощастните жертви, които дори нямаха „щастие“ да докоснат метала, който беше под напрежение и причини нараняването им. Като цяло те успяха да преминат опасно близо до повредената линия - и това беше повече от достатъчно.

Но какъв вид явление е това, благодарение на което жица, която „невинно“ лежи на една страна, се превръща в смъртоносна заплаха? Всеки знае, че токов удар за човек може да бъде причинен само от електрически ток, преминаващ през тялото му. И електрическият ток се нуждае от ясен път. Необходими са поне две точки на приложение върху тялото на нещастната: една от тях е фазата, от която може да дойде токът, а втората е нула, където може свободно да отиде.

Но извинете, каква е „фазата“? Е, "нула" все още е разбираемо, но откъде идва "фазата", ако човек спокойно ходи по земята и дори не докосва никоя жица? В крайна сметка, изглежда, няма нищо от сорта - просто мокра земя. Пътека, например. Е, да, фазовата парцална жица се намира наблизо в храстите. Но той се затвори директно на земята - веригата не включва пешеходна разходка и токът не трябва да минава през нея. Но изглежда само така.

Няма да има от какво да се страхувате, ако земята е отличен проводник със съпротивление, близко до това на метал. Тогава скъсване на проводник и падане на земята би приключило с банално късо съединение.

Защитата от свръхток щеше да работи, или скъсаният проводник ще изгори, но във всеки случай това няма да продължи дълго. Но в действителност електрическото съпротивление на почвата е най-малко 60 Ohm * m, и най-често повече, дори ако времето е влажно и вали. Следователно, когато причината се счупи и тя се къси до заземяване за електрически ток, просто възниква нова верига: фазов проводник - земя - заземен неутрал на трансформатора.

Поради не много високата проводимост на земята, токът трябва да работи усилено, за да премине през тази верига, но няма опции. Сегашният „с радост би се възползвал“ от някакъв друг, „успореден път“, който би му позволил да съкрати пътеката. А тялото на пешеходеца може да стане толкова скъпо.

Говорейки научно, на единственото значително съпротивление на веригата неутрален проводник-земя - мокра почва - има спад на напрежението (промяна на електрическия потенциал) от 220 волта близо до падналия проводник до нула при неутралния трансформатор.

 

Стъпка напрежение

Това падане се случва нелинейно, но въпросът е, че колкото по-близо до телта, толкова по-бързо се увеличава потенциалът на земята. Това означава, че колкото по-близо до точката на скалата, толкова по-голяма е потенциалната разлика между две повърхностни точки, разположени на определено разстояние. И един нещастен минувач може да застане с единия крак на първата от тези точки, а с другия крак на втория от тях. В този случай, разбира се, той ще поеме възникналата потенциална разлика и това може да се окаже почти цялото фазово напрежение, ако жицата е близо.

Разбира се, където напрежението се появи, токът там няма да продължи да чака. Това е всичко. Като няма време да осъзнае тежестта на положението си, минувачът получава токов удар, вероятно фатален.

Напрежението, което възниква в такива случаи между краката на човек, се нарича "Стъпка напрежение" или „стъпка напрежение“ и има някои мерки за справяне с него.

Стъпково напрежение и изравняване на потенциала

Най-надеждната от тези мерки е потенциално изравняване, В същото време повърхностната площ на почвата, при която е възможна авария с фазова повреда на земята, е оборудвана с мрежа от заземени проводници, положени непосредствено под повърхността.

Работи много просто: потенциалът на проводника във всички точки винаги е един и същ, така че да бъдеш на такава мрежа е просто невъзможно да попаднеш под напрежение. Изравняването на потенциалите се извършва на територията на открити разпределителни уреди (външни разпределителни уреди) и на други потенциално опасни места.

Но, за съжаление, е невъзможно да се оборудва всяка поддръжка на преносна линия с потенциална мрежа за изравняване. Следователно, всеки човек, който дори не е електротехник, трябва да бъде бдителен: обърнете внимание на състоянието на електропроводи около вас, особено при дъждовно време. Обърнете внимание на чувствата си: ако сте „прищипан“ или дори се „разклатите“, когато ходите, това е доста сигурен знак за ефекта на стъпаловидното напрежение.

След като разбрахте, че сте в зоната на възможно въздействие на стъпково напрежение, трябва да опитате да се измъкнете от него. Но това трябва да се направи с гъска стъпка - поставяне на петата на стъпалото, на което стъпвате, към върха на стъпалото, на което стоите. Така при ходене и двата крака ще бъдат практически в една и съща точка с един електрически потенциал - няма да има напрежение между тях.

Можете също така да "скочите" на единия крак, ако сте сигурни, че ще успеете. Не бива да бързате - можете да се спънете, да паднете върху ръцете си и да изпаднете под възможно най-голямо напрежение, което възниква между две отдалечени точки.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Какво е сензорното напрежение?
 • Устойчивост на човешкото тяло - от какво зависи и как може да се промени
 • Гръмотевична буря и мълния: какво трябва да знаете за нея
 • Системи за изравняване
 • Мрежи до и над 1000 волта. Какви са разликите?

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Кристина | [Цитиране]

   
   

  Но не винаги можем да разберем дали има жица с напрежение на дадено разстояние.
  Никога не знаеш, навън вали, ние нищо не подозираме, някъде в храстите телта се разкъсва, но ние не знаем нищо, изведнъж, когато ти напишат „щипка“ или дори „трепереш“, когато ходиш, лесно е някой да изглежда и никой дори не може да подозира, че това може да бъде опасно.
  Но не разбрах защо не можеш да тичаш, а просто да отидеш с гъска стъпка?

   
  Коментари:

  # 2 написа: Авторът | [Цитиране]

   
   

  Кристина, скъпа, разбира се, аз съм виновен, че не разбрахте каква е опасността от напрежението на стъпалото и как то възниква. Без сянка на ирония. Ще помисля как може да се опише по-просто и да се отпиша за вас тук. Съгласихте ли се?

  Като цяло ситуацията е такава: ако вървите свободно и свободно по текущата зона на разпространение (зоната на влияние на стъпковото напрежение), то електрическият ток има възможност да премине от точка А до точка Б през тялото ви: първо единия крак, а след това другият , Разбира се, течението със сигурност ще използва тази възможност. Това е за него като обходен път около града - може би ще има по-малко задръствания. От частта от тока, която пое байпаса, ще получите удар.

  Колкото по-отдалечени точки свържете с краката си, толкова повече електрони ще искат да поемат в отклонение и толкова по-силен е ударът.

  Ако отидете с гъска стъпка, краката ви са почти в една точка. Каква е ползването на тока за отклоняване, което ги води до една и съща точка?

  А относно факта, че не е лесно да забележиш повредена линия и да разбереш, че си в опасност, това е така, няма какво да се направи. Трябва да внимавате.

   
  Коментари:

  # 3 написа: | [Цитиране]

   
   

  Но ако тичам, но така, че един от краката винаги остава балдахин? Като цяло, скочете от крак на крак ...

   
  Коментари:

  # 4 написа: Авторът | [Цитиране]

   
   

  Игор: Ще се спънете най-вероятно. Резултатът ще бъде малко предсказуем.

   
  Коментари:

  # 5 написа: | [Цитиране]

   
   

  Категорично е забранено да се занимава с любителска дейност при излизане от зоната на действие на стъпково напрежение (скачане на единия крак, бягане „балдахин“, „летене“ и др.). Тъй като през есента на 100% от вас ще останат "пукания".

  Когато излизате от зоната на стъпалово напрежение, е необходимо да направите това възможно най-внимателно, макар и бавно, без да разделяте краката си и да не се опитвате да напускате опасното място възможно най-бързо.

  От опит веднъж наблюдавах ужасна картина, когато куче падна под степър, на скала от линия 35 kV. И ще ви кажа, когато писах по-горе за пуканията, които не съм иронизирал.

   
  Коментари:

  # 6 написа: Андрю | [Цитиране]

   
   

  Не е ясно защо възниква стъпково напрежение. В крайна сметка, ако жицата падне на земята, тогава това е късо съединение и напрежението върху проводника трябва да бъде изключено от защитата в подстанцията. Оказва се, че може да не се изключи? Това е, ако параметрите на устройствата за защита не са правилно избрани? Колко често се случва това? Струва ми се, че в съвременните условия стъпково напрежение поради проводници на земята е много рядко явление.

   
  Коментари:

  # 7 написа: andy78 | [Цитиране]

   
   

  Когато проводник падне в мрежи с изолиран неутрален трансформатор (6-35 kV), не възниква късо съединение, а еднофазна грешка на земята с малки токове. Големината на тези токове не е достатъчна, за да изключи защитните устройства. Съответно линията не се изключва. Оттук и опасността от попадане под напрежение в стъпка. В статията са описани възможните причини за появата на стъпалово напрежение по време на счупване на проводници в мрежи с 0,4 eV заземен неутрал.

   
  Коментари:

  # 8 написа: | [Цитиране]

   
   

  Не бяхме заинтересовани от този проблем в PUE, но имаме собствена инструкция, че когато бъде открита такава жица, няма да можете да се приближите до нея по-близо от 8 метра на открити площи .... въпреки че мисля, че това е доста условен параметър за сигурност. По-добре е за всички невежи хора да се разхождат от електропроводи на около 30 м. От пътя на вредата. Да, и повредата на земята може да бъде стабилна не само от паднал проводник, но и просто чрез опората на електропровода. По принцип за нищо не се забелязва.

   
  Коментари:

  # 9 написа: | [Цитиране]

   
   

  КАЖЕТЕ МОЛЯ, АКО ИМАМ КАБЕЛ 220 волта от ДОМА ДО БАРА В ЗЕМЯТА И АКО ЩЕ БЪДЕТЕ УВРЕЖДЕНИ, МОЖЕТЕ ЛИ ДА СЕ ИЗБЕЛЯТ ОТ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ШОК ИЛИ АВТОМАТИЧНАТА СИЛНОСТ? Благодаря.

   
  Коментари:

  # 10 написа: Авторът | [Цитиране]

   
   

  Петро, ​​не можеш да кажеш със сигурност. Трябва да знаете оценката на машината и характеристиките на почвата. Но най-вероятно ще възникне ситуацията, описана в статията.

   
  Коментари:

  # 11 написа: | [Цитиране]

   
   

  възниква нова верига: фазен проводник - заземен с неутрален край на трансформатора.

  Аз не съм електротехник, изобщо не мога да разбера: къде, по дяволите, дъщеря й, в земята, върху която падна фазовият проводник, също ще вземе заземения неутрал на трансформатора? Обяснете по-подробно, ако не е трудно.

   
  Коментари:

  # 12 написа: Авторът | [Цитиране]

   
   

  Anonym:

  Неутралът на трансформатора е ЗЕМЕН, което означава "СВЪРЗАН КЪМ ЗЕМЯТА". Но имаме една земя за всички: това е резултатът.

   
  Коментари:

  # 13 написа: аноним | [Цитиране]

   
   

  Отново тъп въпрос, но: тоест се оказва, че токът точно тук на тази земя достига до неутрала на трансформатора? И ако е на стотици хиляди километри?

  Въпреки че все още сякаш задълбавах в същността. Около падналата жица в опасната зона всяка точка получава определен потенциал. С отдалечаването от скалната точка потенциалът ще намалее и там, където има потенциална разлика, има напрежение. Съответно, колкото по-близо е единият ни крак до пропастта и колкото е по-далеч другият, толкова по-голяма е потенциалната разлика, съответно, по-голямо е напрежението. Това е същото като да се включите с два крака :)

   
  Коментари:

  # 14 написа: Авторът | [Цитиране]

   
   

  В пролуката между падналия проводник и далечния неутрал на трансформатора има редица повтарящи се заземявания: на входните устройства, на опорите, навсякъде. Чрез всяко такова заземяване, токът вече доста свободно достига неутрален с жица.

   
  Коментари:

  # 15 написа: аноним | [Цитиране]

   
   

  Авторът, уау, никога не знаех за нещо подобно. Благодаря ви

   
  Коментари:

  # 16 написа: Саша | [Цитиране]

   
   

  Какво убива? 0,1 или 1000?

   
  Коментари:

  # 17 написа: | [Цитиране]

   
   

  Здравейте на всички.Питаш какво убива - убива силата. Слаб ток и високо напрежение няма да ви убият, а само ще ви изплашат. Ако трябваше да опитате жицата на свещта на мотоциклет или кола, тогава това е точно ситуацията. Мощността, която имаме, е текущото време на напрежението. Ако имаме слаб ток, умножен по високо напрежение, тогава получаваме слаба мощност в резултат. Смъртоносен ток се счита 0,1 ампера при напрежение 220 волта. Не толкова 22 вата, но фатални. Въпреки че има голямо напрежение на свещта на колата - 22 000 волта, това е много, много слаб ток, мощността, въпреки че не е фатална, все още бие силно. С уплахата може да стане лошо .. Аз също искам да добавя стъпка напрежение по темата. А именно заземеният неутрал на трансформатора. Това не се прави умно от гледна точка на сигурността. С неутрален заземен трансформатор хората вече вървят към тази опасност и трябва само да докоснат фазата някъде и човекът вече е шокиращ, дори ако това докосване е получено не чрез директно докосване, а чрез мокра земя или мокро дърво. Заземен неутрален е изобретен, за да се спаси АЛУМИНОВА ЖИВОТА. В същото време част от тока преминава през земята, а част преминава през заземен тънък нулев проводник. И колко хиляди човешки животи струват такива спестявания в АЛУМИНУМНАТА ЖИВОТА. И тогава те казват, че се нуждаете от добро заземяване, за да се предпазите от токов удар и каква защита, ако човек вече минава през жица под напрежение, наречено ЗЕМЯ. В много страни тя отдавна е изоставена от заземен неутрал. В нашата епоха има много други начини да направим електричеството безопасно и без СЕЧЕРЕН НЕЙТРАЛЕН ТРАНСФОРМАТОР. Пожелавам ви всичко най-добро! Питър.

   
  Коментари:

  # 18 написа: | [Цитиране]

   
   

  И ако кабелът падна във водата, какво да правя тогава? Водата, да речем, дълбока до кръста, като на улица, препълнена след силен дъжд. Как да оцелеем?