категории: Новаци електротехници, Индустриален електротехник
Брой преглеждания: 20854
Коментари към статията: 0

Работа и ремонт на електромагнитни релета

 

Релето има ограничен ресурс, това се дължи преди всичко на принципа на неговата работа: електромеханичното реле работи поради магнитното поле и затварянето на механичните контакти. Механичните контакти се износват, бобината изгаря, следователно необходимостта от ремонт. Най-често ремонтът се състои в почистване на контактите или решаване на проблеми с намотката.

Работа и ремонт на електромагнитни релета

Дизайн и типични проблеми

Преди да преминете към отстраняване на проблеми, нека да преминем през компонентите електромагнитно реле, Самото реле сравнява величината на управляващото действие, след което сигналът се предава на управляваната верига.

Дизайн на реле

В нашия случай към намотката се подава електрически ток. Котвата се привлича към сърцевината на намотката поради магнитната сила, създадена от магнитния поток.

Релето се задейства, ако се доставят достатъчно напрежение и ток. Когато електромагнитът се отключи, контактите се затварят. Може да има няколко групи контакти, както и двойки нормално затворени и нормално отворени контакти.

Реле MKU-48

Снимката показва релето MKU-48, в долната част на което има бобина, свързана с проводници към клемите. В горната част виждате набор от проводими пластини в контактната група.

Бобината е навита на рамка, в нея е разположена магнитна верига. Намотката се монтира върху нея по различни методи, например поради медна плоча, оформена плоча, медни и изолационни шайби.

Може да има много много дизайни на релета, но основните отговорни възли са същите:

1. Бобината.

2. Контактни групи.

Тяхното относително положение, траекторията на движение, броят им може да варира значително.

Устройство за реле

Проблем 1 - Контакти

Може би на първо място в проблема с функционирането на всички превключващи устройства са въглеродните отлагания или износващите се контакти. За да увеличат издръжливостта и да намалят контактната устойчивост, те могат да бъдат покрити със скъпи метали, като сребро, злато или платина.

Но ресурсите на всички механични части са ограничени от броя на операциите. В допълнение към ударното натоварване, което възниква при затварянето им, контактите се разрушават от искри и дъги, които със сигурност ще се образуват, когато са включени поне някои мощни електрически вериги, особено ако съдържат индуктивност или капацитет.

Проблеми с работата на релето

Със сигурност сте забелязали, че когато включите зарядното устройство от смартфон или лаптоп в контакта на стената, се появява сноп от искри и така това е процесът на зареждане на входния капацитет. От такива огнища при контактите се образуват въглеродни отлагания.

Ако в контакта, поради дизайна си, не е толкова страшно - защото вие, като поставите и извадите щепсела, почиствате малка част от саждите, тогава депозитът се натрупва в релето, рано или късно контактното съпротивление се увеличава, те започват да се нагряват по-силно, следователно още повече сажди.

Релейни контакти

Следващият етап е или изгаряне на контактните пластини или части от корпуса на релето (автоматична машина, стартер ...), или в най-добрия случай токът просто спира да тече през релето.

Контакти за изгаряне

В този случай трябва да възстановите контактите. В най-простите случаи е необходимо да ги измиете с гума. По принцип контактите се почистват с алкохол с четка за зъби, или с памучен тампон, или с лист хартия, навлажнена с алкохол, ако разстоянието между контактите е малко и след изсъхване се смилат с велур. След това си струва да заздравите контактната скоба, ако тя се е разхлабила и ако има възможност за регулиране.

Но ако те са изгорени достатъчно силно, но няма какво да замените, можете да ги почистите със стъклена хартия или фина шкурка. Само трайността на такъв ремонт зависи от остатъчното състояние на контактите.

Тук трябва да почистите саждите и да подравните контактната подложка, като същевременно не оставяте драскотини и не премахвате металния слой.В този случай контактните равнини трябва, когато са затворени, да бъдат възможно най-близо една до друга. Контактното съпротивление зависи от контактното съпротивление и загряване на контактите с преминаване на тока.Проблем 2 - намотка

Магнитният поток, който се случва около намотката, улавя околното пространство и релейните механизми, движението на арматурата и работата на контактите. Това няма да се случи, ако бобината изгори. Нека да разгледаме често срещаните проблеми с електромагнитната релейна система.

1. Отворете намотката на проводника на кръстовището (запояване) с клемата. Възниква поради вибрации, повишена стойност на тока в намотката, корозия и окисляване.

2. Затваряне между завои. При подобна неизправност са характерни повишено нагряване на бобината, лошо затягане на арматурата и скобата на контактите, повишен шум (поради увеличен ток) и вибрации на корпуса.

3. Прекъсване на проводник в самата намотка.


симптоми

Разгледахме основните причини за повреда на релето. Няма толкова много от тях. Симптомите на тези неизправности обаче са по-големи. За да поставите правилно диагнозата и да разрешите проблема, трябва да разберете причината им. Нека сега поговорим за това как се проявяват на практика.


Защо релето бръмчи силно

Междуоборотната верига е локална повреда на изолацията на намотката на намотката и преминаването на тока директно през част от завоите. Т.е. токът не тече по дължината на намотката, а в точка, от една маса на проводника до друга. Токът в този случай може да се увеличи.

Тогава релето не работи в номиналния режим, магнитният поток може да се отклони от необходимата стойност в по-голяма или по-малка степен, това причинява нестабилност на положението на арматурата, вибрации в магнитната верига, облицовано желязо. Този дефект е особено забележим при релета с променлив ток, които винаги бръмчат леко, след това с подобен проблем започват да вибрират силно, а шумът им се повишава на моменти.

Външно това може да се прояви като потъмняване в отделни части на бобината. По-нататъшното функциониране на релето с такъв дефект ще доведе до факта, че на мястото на междуредовата верига ще има засилено нагряване, с течение на времето бобината ще престане да функционира, има две възможности за развитие на ситуацията:

1. Добър - част от завоите ще изгори в намотката и веригата ще бъде прекъсната, токът ще престане да тече от полученото изгаряне. Тогава магнитната верига и шасито на бобината ще останат непокътнати. В този случай е достатъчно да намерите същата бобина и да я замените. За да направите това, релето не е напълно разглобено, но само на онези места, където това е необходимо, например в оборотите, бобината се отстранява от шасито и се заменя без проблеми.

Реле RVP72

2. Лошият вариант - релето се загрява и от високотемпературно запалване на намотките и изолаторите се получава, в резултат на което магнитната верига се поврежда. Ако тя е подвижна, както е на снимката по-горе, тогава нейната по-нататъшна работа може да бъде нарушена или изобщо невъзможна, тогава в допълнение към бобината трябва да намерите магнитната верига, като в този случай е по-лесно да смените релето напълно и да оставите изгорелите за резервни части, ако контактните групи в него са оцелели.

В допълнение към самата реле, това може да доведе до допълнителни проблеми под формата на пожар. Ето защо, ако релето започна да бръмчи силно - не отлагайте проверката му за по-късно.

Бобината може да бъде пренавита, данните за опаковане могат да бъдат посочени на етикета, който обгражда бобината. На снимката по-долу виждате каква информация може да бъде посочена:

 • Марка на тел;

 • Диаметър на жицата;

 • Броят на завоите;

 • Работно напрежение;

 • Честота.

Релейни бобини

Сега трябва да премахнете етикета и да видите: може ли да повреди дебнене на повърхността? След това можете да навиете малко жица, да отстраните проблема (изолирайте и спойка) и да се върнете назад. Ако на повърхността не се виждат дефекти, тогава трябва да изрежете или пренавиете цялата намотка, за да потърсите неизправност. Ако е съществено - превъртете отново с нов проводник.

Ако такъв етикет е изгорен или повреден, трябва да опитате да инсталирате релето на навиващата машина и да го развиете ръчно, като преброите броя на завоите.


Крекинг реле

Релето може да се спука с лоша контактна скоба, има три причини за този проблем:

1. Носете контакти.

2. Регулиране на притискателна плоча.

3. Недостатъчен ток на бобината

Първите два проблема са с по-механичен произход. Ако контактите са износени, те могат да искрят и да се напукат. Тогава те трябва да бъдат заменени. Ако няма какво да замените, можете да опитате да ги полирате и изравните.

Необходимо е да се постигне, че контактната площ е не по-малка от 2/3 от общата площ, за да се провери това, вземете въглеродна хартия и я нанесете върху обикновена хартия, след което те правят отпечатък за контакт.

Напрежението (еластичността на плочите, на които са разположени контактите) се проверява от динамометър (на теория), на практика те просто огъват контакта и виждат как се е върнал, ако е леко огънат и върнат бавно, тогава е необходимо регулиране. Ако сте се облегнали здраво и се върнахте с едно щракване - тогава всичко е наред.

Ако токът на бобината малко реле също ще се напука. Факт е, че тогава магнитното поле е слабо и силата на затягане на контактите също. Токът на бобината може да е нисък поради спада на напрежението, както и проблеми с окабеляването. Възможно е някъде да има загуба на връзка, проверете всички връзки и терминали.


Релето пръчки

Прекъснахте веригата и релето остана в активно положение и това се случва всеки друг път, т.е. проблемът не е устойчив:

Може да има три причини:

1. Лош контакт.

2. Въздействие върху околната среда

3. Механична повреда.

4. Проблеми в окабеляването.

Лошото състояние на контактите, както неведнъж съм казвал, е причина за нагряване и така нагряването може да доведе до залепване на контактите. Контактите се нагряват до такава степен, че металната повърхност се слепва.

Проверете чистотата на случая на релето и дали някое живо същество може да се е настанило вътре в него или е било наводнено с нещо. Вероятно е естественият произход на проблема, видът на паяк гнездо в електрическото табло или нещо подобно.

Ако кутията на релето е леко лепкава, проверете дали това вещество е вътре, може би това е причината за залепването на контактите. Е, последният „естествен“ вариант - може би замръзна?

Проверете напрежението в контактите на релето, може би има теч някъде и релето остава захранвано и контактите му не се изключват.


Релето не работи

Намотката на бобината е направена от тънка медна емайлирана жица. Дебелината на жицата може да бъде в областта от 0,07 мм и повече. Мощността на включване на релето и токът, необходим за затваряне на контактите, зависят от дебелината на проводника и дължината на намотката.

За да свържете релето към други устройства, терминалите или други видове контакти са разположени в долната му част (често, но не непременно в долната). Най-простият проблем е, когато единият от краищата на бобината е запоен от този терминал.

В този случай просто спойка края на намотката. Внимавайте, когато съблечете жицата от емайла, можете да я счупите и тя скоро ще падне.

Може би релето не работи, защото бобината е счупена. Скалата може да бъде на повърхността или може би в средата, тогава процедурата е същата като в случая на междуобръщане:

1. Извадете макарата.

2. Извадете черупката от нея.

3. Проверете за почивка на повърхността, ако не размотайте, потърсете вътре.

4. Пояйте скалата и изолирайте.

5. Сглобете отново бобината.


Тест за реле

Бърз тест за реле може да се извърши чрез набиране или мултицет. За да направите това, позвънете контактите на бобината, веригата трябва да бъде затворена, ако звъненето не работи, тогава бобината не е отворена.

Следващата стъпка е да проверите нормално затворените контакти, когато няма напрежение на релето, те трябва да бъдат затворени, съпротивлението трябва да има тенденция към нула и непрекъснатостта трябва да работи. Приложете напрежение към намотката и проверете също нормално отворената двойка. Тя трябва да се затвори.

По-точна проверка може да се направи с мегера.Необходимо е да се позвъни съпротивлението между независими групи контакти, то трябва да е голямо, по-специално колко е записано в техническите характеристики на превключващото устройство, обикновено от 1 MΩ или по-високо. Проверете също съпротивлението между намотката и магнитната верига, котвата. Тя също трябва да е голяма. В противен случай релето няма да работи правилно.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Сервиз и ремонт на магнитни стартери
 • Междинни релета: цел, къде се прилагат и как се избират
 • Как да направите трансформатор от магнитен стартер
 • Примери за устройства и приложения на релето, как да изберем и правилно да свържем релето ...
 • Какво е зумер и как работи

 •