категории: Новаци електротехници, За електротехниците и не само, Индустриален електротехник
Брой преглеждания: 16926
Коментари към статията: 0

10 най-чести причини за електрически повреди

 

Електрикът в своята практика се сблъсква с напълно различни случаи, които понякога стигат до абсурда. В крайна сметка никога не можете да предвидите какво може да се случи с електрическото оборудване по време на неговата работа. Оборудването е трифазно и еднофазно - тези видове са най-често срещани.

Въпреки това, заслужава да се отбележи, че техните разрушения са или еднакви, или имат сходни причини. Най-често срещаният елемент в електрическото оборудване на индустриалното предприятие беше и остава (може би завинаги) електромотор, нека разгледаме причините за техните разрушения.

10 най-чести причини за електрически повреди

Проблеми с електродвигателите

Ситуация: напрежението идва към електродвигателя, но не работи или не работи правилно. Започнете да проверявате кутиите на корпуса на двигателя, където се доставя кабелът, и изключете веригата на звездата или триъгълника.

Проблеми с електродвигателите

Причини:


1. Окисляване или изгаряне на контактите. Трябва да ги почистим и да направим пробен старт на електродвигателя, ако това не се случи, пристъпваме към допълнителна диагностика.


2. Намотки с отворена фаза. Ако имате скоба метър, измерете тока във всяка фаза, ще ви стане ясно дали поне една от намотките консумира ток. Ако няма неутрален проводник, тогава когато две от трите намотки се скъсат, токът няма да бъде консумиран от никоя от тях.

Причината за счупването може да бъде: механично въздействие или токов удар, прегряване, ефекти от прекъсване на веригата. Такъв двигател не подлежи на оперативен ремонт - единствената опция е неговата подмяна и допълнително навиване назад.


3. Затваряне между завои. Двигателят започва да се върти, постепенно се забавя, не задържа натоварването, работи с повишен шум. Диагнозата се потвърждава с елементарни - скоби, измерва се токът във всяка фаза, ако на един от тях токът е значително различен от останалите - това най-вероятно е причината.

Обърнете внимание на тока. Можете да потвърдите с номинала, като прочетете стойността му на табелата с технически данни, Причините за тази неизправност: удар по електромотора, влажност и вода, пускане в експлоатация след дълъг престой.

Табела с данни за двигателя

След продължително бездействие, електрическият двигател трябва да бъде изсушен преди пускането му в експлоатация. Факт е, че вътре влажността на двигателя може да се повиши, което води до намаляване на изолационното съпротивление, а това води до бездомни токове, повишено нагряване и в резултат на това разрушаване на изолацията на мястото на нейното прегряване.

Това може да стане чрез премахване на един от капаците на двигателя и насочване на топлинния пистолет към него за дълъг период от време - от единици часове до няколко дни в зависимост от размера.

Чрез изолационното съпротивление можете да проверите готовността на двигателя за работа. Нормално се има предвид изолацията 1 MΩ на 1000 V, т.е. за трифазен двигател с мощност 380 волта трябва да има съпротивление най-малко 0,5 MΩ. Действителните стойности обикновено са по-големи, от 2 мегама до „безкрайност“.

Ако моторът е малък, до 1 кВт, можете напълно да го разглобите, извадете ротора и поставете лампа с нажежаема жичка на 100-150 W в статора. Съществуват методи за изсушаване на намотките с променлив ток, чрез понижаващ ИЛИ автотрансформатор. Методът се състои в прилагане на малко напрежение, намотките ще започнат да се нагряват.


4. Повреда или късо съединение към корпуса. Двигателят може да работи без отклонения, тази опция е още по-страшна - съществува голяма опасност от токов удар при докосване до металните части на корпуса, опорите на двигателя и задействащите механизми. Решението, както и причините за този проблем е подобно - подмяна и пренавиване.

Ремонт и пренавиване на електромотор

5. Завъртането на вала е затруднено, двигателят набира скорост много бавно и ако стартира под товар, той може да не се движи изобщо. Най-вероятно мазнината върху лагерите или втулките на ротора е изсъхнала, необходимо е да се възстановят плъзгащите свойства. Причината беше естествено производство, работа в условия на повишена температура или влажност.

Смазване на лагера на двигателя

Причини за неизправност на електрическите нагреватели

Има различни видове електрически нагреватели, това е като топлинни пистолети с нагревателни елементи или спирали, електрически камини с нихромни нагреватели, електрически котли с нагревателни елементи, независимо от типа на неизправността на уреда, които имат, са типични:


1. Издухана спирала. Възниква или поради естествено стареене, или поради работа в неправилни условия. Ако по време на предишния ремонт е била инсталирана спирала с по-голяма мощност, размерите на корпуса на нагревателя може да не са достатъчни за естественото му охлаждане, поради прегряване той бързо ще стане безполезен.

Да се ​​смени или временно закрепи с болт в точката на счупване. Въпреки това, често подобно решение или ще се провали бързо, или изобщо ще се провали - старият нихром от прегряване става крехък, а вие просто няма да го щипнете под болт.

Електрическа пещ за отопление

2. Разбиване на нагревателя в корпуса. Възможно е при работа с изключен вентилатор, в случай на топлинен пистолет, при работа без вода, в случай на електрически бойлер, поради фабрични дефекти или след изтичане на ресурс. Решението е да се замени нагревателният елемент, въпреки че той може да продължи да се нагрява, но фазовият потенциал вероятно ще присъства върху тялото на електрическия уред.


3. Разбивката на нагревателния елемент. Причините и ремонтите са подобни на предишните.Проблеми с кабелни линии

Честа причина за неизправност на електрическите уреди е липсата на напрежение. Възниква поради скъсване или лош контакт на кабела в точките на свързване.


1. Счупен или счупен кабел. Кабелите често се счупват или прекъсват при експлоатационни условия, например по време на строителство или демонтаж на различни конструкции, както и поради пориви на вятъра и неправилно полагане. За да избегнете това, е необходимо да поставите кабела на места, които очевидно са безопасни и отдалечени от работа.

Когато полагате кабел през подове и стени, използвайте специални преходи под формата на железни тръби. И при пренасочване на кабела през железни мачти и конструкции - да се постави гума или друг диелектрик на мястото на техния контакт. Това ще предотврати срив до земята.


2. Лошо усукване. В жаргона на електротехниците има фразата „направи запас, швартове“. Не винаги е възможно да измериш нужното количество кабел от ръкава и да го положиш в едно парче, много често трябва да напишеш правилната дължина от съществуващите кабели.

Затова има нужда от свързване на кабела, въпреки че усукването отдавна е забранено от PUE, но дори опитни електротехници не пренебрегват този начин, било поради липсата на средства за болтове, втулки, клеми и други видове връзки, или поради човешкия фактор (мързел) ,

Ако няма напрежение на кабела, незабавно проверете целостта на връзките, понякога има лош контакт или счупен контакт на алуминий и мед. След това продължете с търсенето на извивки и повреди на външната изолация. Ако трябва да свържете алуминий с мед, по-добре е да използвате болт с шайби, както е показано на снимката.

Свързване на алуминий с мед през болт с шайба

Шайбата между алуминиевите и медните проводници ще осигури електрически контакт, но ще изключи директен контакт на мед и алуминий. Нежелателно е, защото когато влагата навлиза в такова съединение, възникват химични реакции, в резултат на които се появява корозия и контактът се унищожава.

Повреда при контакт поради корозия

Обърнете внимание на горната снимка, медните вени са намерили тъмно покритие със зеленикави оксиди, а алуминият е потъмнял, такъв обрат няма да работи дълго време и няма да осигури надежден контакт.

Изгорели обрати

С прекъсване може да възникне късо съединение на една или повече фази към земята или помежду си. На какво контролно оборудване трябва да отговаря - първични или вторични токови релета.

Ремонт на електрическо оборудване в промишлено предприятие

данни

Между електриците има стара шега, която дори опитни университетски преподаватели не пренебрегват:

„Електричеството е науката за контактите и има само две неизправности:

1. Има контакт там, където не трябва да бъде.

2. Няма контакт там, където е необходимо. "

Затова повечето проблеми в електрическите вериги могат да бъдат диагностицирани с помощта на набиране и мегаометър, а в редки случаи - текуща скоба, Общо описахме 10 причини за различни неизправности на електрическите вериги и устройства, както и основните точки на диагностика и ремонт.

Вижте и на нашия уебсайт: Какво е мегаомметър и как да го използвате правилно

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Причини за неизправности на индукционните двигатели и методи за тяхното отстраняване
  • Защо двигател с четка за искра
  • Ремонт на аспиратор
  • Работа и ремонт на електромагнитни релета
  • Моторен мек стартер

  •