категории: Препоръчани статии » Новаци електротехници
Брой преглеждания: 336518
Коментари към статията: 5

Устройството и принципът на работа на обикновен електродвигател

 

Електродвигателят е просто устройство за ефективно преобразуване на електрическата енергия в механична енергия.

Тази трансформация се основава на магнетизъм. Електродвигателите използват постоянни магнити и електромагнити, в допълнение, те използват магнитните свойства на различни материали, за да създадат тези невероятни устройства.

Има няколко вида електродвигатели. Отбелязваме два основни класа: AC и DC.

Моторите от променлив ток (променлив ток) изискват работа с променлив или променлив източник (можете да намерите такъв източник във всеки електрически контакт в къщата).

Електродвигателите от постоянен ток (постоянен ток) изискват източник на постоянен ток или напрежение за работа (такъв източник можете да намерите във всяка батерия).

Универсалните двигатели могат да работят от всякакъв тип източник.

Не само дизайнът на двигателите е различен, методите за контрол на скоростта и въртящия момент са различни, въпреки че принципът на преобразуване на енергия е един и същ за всички видове.

Електродвигателите се използват навсякъде. Дори у дома можете да намерите огромен брой електромотори. Електрическите двигатели се използват в часовници, във вентилатора на микровълновата фурна, в пералнята, в компютърните вентилатори, в климатика, в сокоизстисквачката и др. Физическите размери варират от размера на кибрит до размера на локомотивен двигател.

Показаният по-долу индустриален електродвигател работи както на постоянен, така и на променлив ток. Неговият статор е електромагнит, който създава магнитно поле. Намотките на двигателя се свързват алтернативно чрез четки към източник на захранване. Един по един завъртат ротора на малък ъгъл и роторът се върти непрекъснато.

 

Промишлен електромотор

Най-простият електромотор

Най-простият електромотор работи само на постоянен ток (от батерията). Токът тече през рамка, разположена между полюсите на постоянен магнит. Взаимодействието на магнитните полета на рамката с тока и магнита кара рамката да се върти. След всяко полуобръщане колекторът превключва контактите на рамката, подходящи за батерията, и следователно рамката се върти.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Видове електродвигатели и принципите на тяхната работа
 • Модерни синхронни реактивни двигатели
 • Класификация на двигателите
 • Какво трябва да знаете за съвременните електродвигатели
 • Забавни експерименти. Новият дизайн на най-простия електромотор

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Николас | [Цитиране]

   
   

  Преди това с лъжичката беше разпространена веригата магазини „Млад техник“. Обхватът беше просто огромен. От резистори до трансформатори. И всяко малко момче вкъщи винаги е имало под ръка малки двигатели, работещи на батерия. Беше лесно да го разглобите, за да видите какво има вътре. Което беше направено. И за какво само те не бяха използвани. Идеите бяха взети от списанието "Млад техник" или "Моделер - дизайнер".

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  Това е отлична информативна статия и ще бъде полезно да гледате видеоклиповете, представени на тийнейджъри, които са слабо запознати с физиката. Струва ми се, че сега има много по-малко млади хора, които посвещават живота си на радиоелектроника, електротехника, всеки се стреми да забогатее веднага, но какво да кажем да научим нещо ново и интересно? Благодарение на вашия сайт, публикувайте отлична информация.

   
  Коментари:

  # 3 написа: | [Цитиране]

   
   

  Напълно съм съгласен с предишния коментатор, всичко, което се случва с нашия образователен процес с появата на компютърните игри, е трудно да се опише.Младите хора изобщо не мислят за образованието си. Затова подобни статии са много подходящи за повишаване на нивото на образование на нашето по-младо поколение.

   
  Коментари:

  # 4 написа: Johny | [Цитиране]

   
   

  В „Добрите стари времена“ проучването не беше за всички, но за избраните, понякога се издигаше с пръчки, принуждаваше се да учи. Нека да видим какво ще постигне ерата на толерантността.

   
  Коментари:

  # 5 написа: Айрин | [Цитиране]

   
   

  / много младите хора, които играят видео игри /
  Здравей, да, чета го тук, както виждаш.