категории: Препоръчани статии » За електротехниците и не само
Брой преглеждания: 39568
Коментари към статията: 11

Професия електротехник кран

 

Професия - Електротехник за обслужване на крановеДнес има много професии, свързани с електротехниката. Но трябва да признаем, че нивото на изискванията към изпълнителя в тези професии е много различно.

Като пример могат да бъдат посочени много известни електротехници, които обслужват някои домакински или офис сгради и участват главно в подмяната на електрическите крушки. И на тях могат да се противопоставят специалисти, които ремонтират сложно оборудване, което включва мощност електронно преобразуващо оборудване. И тези, и другите - на "ти" с електричество, имат група за одобрение на електрическа безопасност (вероятно дори една и съща). И двамата са квалифицирани работници.

Но дори и при кратък преглед, разликите в квалификацията на тези специалисти са видими за всички. С цялото си уважение към електротехниците на ZhEK, те далеч не са професионални в професионален смисъл, до електротехници, които диагностицират и ремонтират сложни електромеханични устройства.

И така, в „йерархията“ на електротехниците електротехници, обслужващи модерни кранове заемат място близо до върха. Без преувеличение.

Онези времена, когато асинхронното задвижване на електрически подемни машини се стартира чрез директна връзка с мрежата, отдавна са минало. Днес по този начин са включени само задвижванията на кранове с малка мощност. И постепенно преминават към по-усъвършенствани (четете - по-сложни) задвижващи системи.

Реостатичното стартиране на електрическо задвижване, използващо двигатели с фазови ротори, също е вчера. По-голямата част от произведените днес кранове са оборудвани с електрически задвижвания на системата „честотен преобразувател - асинхронен двигател с ротор с клетка-клетка“. В кранове, управлявани от кабината на водача, все повече и повече такива задвижвания имат такава система. И това важи еднакво както за вътрешните, така и за чуждестранните кранове.

Професия - Електротехник за обслужване на крановеПредимствата на такава задвижваща система са в по-високата енергийна ефективност, възможността за реализиране на почти перфектно плавно стартиране и спиране, пълното отсъствие на шутове и ударни натоварвания върху механичните елементи на задвижването. И наистина възможностите за управление на променлива честота изглеждат почти неограничени.

Възможностите са безкрайни, но използването им изисква висока квалификация, познания не само в областта на електрическото задвижване, но и в областта на електрониката.

Кранът е обект, който представлява повишена опасност по време на работа. Следователно, голям брой от всички видове брави и защити са включени в схемата на управляващите вериги на всеки кран. И колкото по-голям е товарният капацитет на крана, толкова по-сложна е веригата на неговите управляващи вериги.

Не всеки електротехник е в състояние да измисли схемите на големи специални подемни машини. Освен това повечето съвременни кранове са оборудвани с микропроцесорни устройства за безопасност, периодичното поддържане на които и проверката с тестови тежести също често попадат върху раменете на техниците за поддръжка на кранове.

кран

Така че отбелязваме, че за да бъдем електротехник за ремонт на кранове, е необходимо:

1. Добре е да прочетете схемите на схемата, да знаете принципите на работа и цел контактори, релета, контролери, резисторни блокове, устройства за защита и управление, имат представа за работата на съвременните честотни преобразуватели;

2. Имате представа за работата на микропроцесорните и мрежовите устройства, бъдете на „вие“ с компютърните науки;

3.Да се ​​запознаят с нормите на не само PUE и PTEEP, но и редица други документи, регулиращи работата на теглещи машини. Сред тези документи, по-специално, PB-382-00, RD 10-208-98 и други.

4. Да познава не само електротехниката, но и механиката, тъй като всяко задвижване на крана е електромеханично устройство. И без знанието на механиката, настройването на това задвижване ще бъде изключително трудно.

5. Запознайте се с курса за обучение на електрически машини поне на ниво, което ви позволява да припомните характеристиките на електродвигателите, ако е необходимо.

6. Не се страхувайте от височини и лоши условия на труд. Студ, вятър (в рамките на допустимото натоварване на вятъра за този кран) - всичко това не чака, докато приключите с ремонта и поддръжката на повдигащата машина.

7. Имайте умения за безопасна работа с електричество и работа на височина.

8. Имайте добро здраве. Всъщност дори слабото зрение за лекарите е формална причина да откажат на човек правото да извършва работа на височина. И дори очилата няма да помогнат тук.

Очевидно не всеки може да бъде електротехник за обслужване на кранове. Тук е необходимо само да се направи резервация, че подобни изисквания трябва да се представят само на специалисти, работещи в предприятия с голям и редовно актуализиран парк от подемно-транспортна техника. И днес има много такива предприятия.

Александър Молоков

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • По-нататъшно обучение чрез проекта i.electricianexp.com
 • Професията на електротехник за поддръжка на подстанции
 • Видове електродвигатели и принципите на тяхната работа
 • Какво трябва да знаете за съвременните електродвигатели
 • Устройството на проточен бойлер, принцип на работа, схема, тип ...

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Александър | [Цитиране]

   
   

  А у нас кранове и гредоредни кранове се ремонтират от обикновени електротехници. И там няма нищо особено - същите релета и стартери. А има и машини със сложни схеми.

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  Би било хубаво да се очертаят някои схеми с описание на KB-403,401

   
  Коментари:

  # 3 написа: | [Цитиране]

   
   

  И въпреки това съветските кранове за кули са по-удобни и надеждни! Най-малкото, защото по-голямата част от оборудването е на дъното. За съвременните кулокранове, произведени в Китай, няма документация на руски език. Интересува се от кулов кран „Електромонтаж“. Кажи ми къде да намеря информацията.

   
  Коментари:

  # 4 написа: | [Цитиране]

   
   

  Написано е разумно, но схемите за запознаване не биха навредили!

   
  Коментари:

  # 5 написа: Андрю | [Цитиране]

   
   

  Дмитрий, какво общо има схемата? Тази статия е написана, за да популяризира професията на електротехник в обслужването на кранове и вериги няма да има тук. Погледнете сайта "Училище за електротехник." Там основният акцент е върху индустриалното електрическо оборудване. И електрическите вериги на крановете са там.

   
  Коментари:

  # 6 написа: Вася | [Цитиране]

   
   

  Освен това тази професия не фигурира в регистъра, тоест няма електротехник за газови и нефтопроводи, кранове и т.н.! Ако не ми вярвате, интернет ще помогне! Банален развод за всякакъв вид контрол, фалшиви тренировки. Щом се появи професията, тя трябва да се превърне в една от най-опасните и въпросът няма да се ограничава до работа на височина, тъй като е повече от 5 метра, което означава, че е особено опасна. Това са обезщетения, дни до ваканция, добавете. изплащане и ранно пенсиониране.

   
  Коментари:

  # 7 написа: | [Цитиране]

   
   

  Веднъж по залез слънце Совдеп работи в завода като електротехник за ремонт и поддръжка на електрически инсталации (MSC и Galvanic, Lakokraska). Имахме екип от 6 души, не обслужвахме GPM, те бяха обслужвани от електротехници от RMC (механичен ремонт). Тези GPM винаги, меко казано, не се спазват. Защото схематичната диаграма на това оборудване беше толкова елементарна в сравнение дори с машина за рязане и рязане на винт, че всеки стажант от 3 категории със затворени очи може да сглоби панел със стартери и бутонна станция.В бъдеще, работещ като електротехник в голяма организация, той е принуден да обслужва козлови кранове. Тъй като бригадите на овцете нямат представа за електрическата работа във височината и разликата на електрическите вериги и между крана и лампата в тоалетната. Страхувам се, че професията на електротехник за газ и петрол и дори електротехник за ремонт и поддръжка на електрически инсталации скоро ще потъне в забвение в мръсно разсейване. Днес случайни хора се наемат за неквалифицирани (електрически) работни места. чието основно умение трябва да бъде здраво захващане на лопатата и метлата и носилката.

   
  Коментари:

  # 8 написа: | [Цитиране]

   
   

  Вася, но се появява във федералните норми и правила в областта на индустриалната безопасност. Така че никъде без него!

   
  Коментари:

  # 9 написа: | [Цитиране]

   
   

  Работя като електротехник за преработка на газ (производство на панели за нови кранове, пътувания за основен ремонт). Затова ви казвам, честотното задвижване, със сигурност е добро, но засега много малко често. Използват се главно асинхронни устройства с фазов ротор, а панелите за тях са както релейни, така и тиристорни с микропроцесорно управление. Е, относно сложността на схемите - има различни. Има примитив - наричаме ги "велосипеди", а има и доста сериозни, например KSDB-400 или тиристор TEDF-4M (с микроконтролер).

   
  Коментари:

  # 10 написа: | [Цитиране]

   
   

  Обикновено не кълна, но когато дойде нов кран, който е толкова лесен, колкото пет копейки, доставящи печки над печката в една купчина, контролери, така че ръцете отпадат след час работа, контролерът на хода на моста работи през движението на пулта за управление, осветлението е неподходящо след седмица, кабелната камион е изчезнала и така мога да пиша такова хранене, което има образ, не е достатъчно

   
  Коментари:

  # 11 написа: | [Цитиране]

   
   

  Вася,
  GPM Това не е професия, това е от работилницата или отдела до работилницата, където работя Електрици за ремонт и поддръжка на подемни кранове, Ключар за ремонт и поддръжка на подемни кранове, както и ако има асансьори Електромеханика. например (Транспортна работилница, (екип, отдел) GPM.).