категории: Практическа електроника, Тайните на електротехника
Брой преглеждания: 77335
Коментари към статията: 15

Как да си направим защитен трансформатор

 


Как да си направим защитен трансформаторИстория за това какво е защитен трансформатор, защо е необходим и как може да бъде произведен независимо.

Много електрически и по-често електронни конструкции имат без трансформаторни захранвания. Мощността на такива захранвания обикновено е малка, но напълно достатъчна за захранващи устройства като тиристорни регулатори на захранването, здрач превключватели, устройства за забавено включване на лампи с нажежаема жичка, време реле и много други.

След като бъдат сглобени, такива устройства се поставят в изолационен пластмасов калъф, което изключва контакт на човека с живи части. В по-голямата си част описанието на електрическите вериги на такива устройства завършва с оптимистична фраза: „Устройство, сглобено от обслужващи се части, не е необходимо да се настройва.“ Разбира се, ако веригата е сглобена без грешки!

Но доста често вместо току-що споменатата фраза се дават препоръки за настройка и настройка на веригата, а след тях се изписва с главни букви: „Внимание! Дизайнът има галванична връзка с електрическата мрежа. Внимавайте, когато настройвате. "

Изолационният трансформатор, или както понякога се нарича, ще бъде безценно при настройването на такива устройства. предпазен трансформатор, Подобен трансформатор няма да бъде на място по време на ремонта на такива промишлени производствени схеми.

Дизайнът на такъв трансформатор е изключително прост, той се състои само от две еднакви намотки, предназначени за мрежово напрежение. Мощността на такъв трансформатор е малка, от порядъка на 60 ... 100 W, което е напълно достатъчно за установяване на споменатите структури. Но навиването на такъв трансформатор не е необходимо. В стари запаси винаги можете да намерите трансформатори от стари телевизори, защото истински електротехници Ощастливи хора и не изхвърляйте нужните неща напразно.

Най-подходящите за производството на изолационен трансформатор трябва да се считат за трансформатори от телевизори от модела UPIMTsT - 61.

Фрагмент от захранващия блок на такъв телевизор с трансформатор TS-250 е показан на фигура 1. От фигурата може да се види, че от намотката 5 - 5 'може да се получи напрежение 208 V без никакви промени.

Ако намотката 8 - 8 'се включи последователно с нея, тогава заедно с нейното напрежение 10 V, в резултат на това получаваме 218 V, което е почти равно на номиналното мрежово напрежение.

Разбира се, намотките трябва да бъдат свързани фазово, което е лесно да се провери с волтметър: ако след свързването на намотките общото напрежение стана, както се очаква, 218 V, тогава всичко е наред.

Ако след свързване на намотките напрежението е спаднало до 198 V, тогава краищата на една от намотките, всякакви, трябва да се сменят. Измерванията трябва да се правят в номинално напрежение.

Телевизионно захранване с трансформатор TS-250

Фигура 1 Телевизионно захранване с трансформатор TS-250

В допълнение към трансформатора TS-250 могат да се използват и други трансформатори. Изходните напрежения на някои от тях, както и пиновите числа са показани на фигури 2 и 3.

н
н

В случай, че такива трансформатори не могат да бъдат намерени, тогава може да се приложи още по-опростен метод за производство на изолационен трансформатор: просто трябва да свържете два мрежови трансформатора със вторични намотки.

Единственото условие е и двата трансформатора да имат вторичните намотки при едно и също напрежение. В този случай трансформаторите могат да бъдат с различен капацитет, основното е, че трябва да се извежда трансформатор с по-малка мощност. Трансформаторната връзка е показана на фигура 4.

Как да си направим защитен трансформатор

Фигура 4. Защитен трансформатор

И последното нещо, което трябва да се предвиди при дизайна на изолационния трансформатор, е наличието на предпазители и в двете намотки, защото дори ако всичко е сглобено без грешки и в добро състояние, не трябва да забравяме за „човешкия фактор“ - можете да затворите всичко с вашата отвертка по всяко време и по всяко време.

Използването на изолационен трансформатор отрича риска от повреждане на напрежението на линията. Но дори и в този случай, няма нужда да се смеете много правила за електрическа безопасност все пак се съобразявайте!

Борис Аладишкин

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Използването на трансформатори в захранвания
 • Как да определим неизвестни параметри на трансформатора
 • Електронни трансформатори: предназначение и типична употреба
 • Домашен трансформатор за понижаване на влажни помещения
 • Изолационен трансформатор в домашен електротехник

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Здравейте Прочетох статията. Добри неща. Кажете ми дали съм разбрал правилно защо рискът от токов удар се отрича при използване на тази схема. Разбирам, че безопасността се осигурява поради факта, че трансформатор с мощност 60-100 W при напрежение 220 V на изходната намотка не е в състояние да осигури преминаването на силата на тока, което е опасно за хората с оглед на ниската му мощност. Ток от 0,5 A през човешкото тяло е животозастрашаващ (но това зависи и от начина, по който токът преминава през тялото). Със съпротивление на натоварване от 488 ома, свързано към изхода на такъв трансформатор, през него ще преминава ток от около 0,5 A (а именно 0,45), но съпротивлението на човешкото тяло е много по-голямо от тази стойност, така че няма опасност. Е, и? И ако използвате по-голям силов трансформатор за тази верига, рискът от токов удар ще бъде по-голям и колкото по-голяма е мощността на трансформатора, толкова по-голям е рискът. По същество това е като трансформатор на Tesla, който увеличава напрежението до огромна стойност и е безопасно да докосвате клемите на вторичната намотка (защото мощността е малка). Оказа се дълго. Но искам да се уверя в правилността или обратното в некоректността на моето разбиране. Благодаря за отговора.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Борис | [Цитиране]

   
   

  Не, Юджийн, не си съвсем прав. Цялата идея на защитния трансформатор е, че за разлика от осветителната мрежа, той няма галванична връзка със земята, заземяване. Мощността на трансформатора не играе никаква роля, но обикновено е малка, защото с помощта на такъв трансформатор се създават структури с ниска мощност: релета за време, фотореле, регулатори на температурата. Дори обикновена сонда с неонова отвертка не реагира на изходното напрежение. Моля, вижте последната ми статия „Електричество и електрическа безопасност: образователна програма за начинаещи електротехници“ няколко снимки, показващи преминаването на ток през човешкото тяло. Когато използвате защитен трансформатор, просто няма такъв начин, тъй като никой от неговите клеми не е свързан с неутрален проводник или земя. Следователно електрически удар не може да възникне.

   
  Коментари:

  # 3 написа: | [Цитиране]

   
   

  Така че цялата точка е в галванична изолация с осветителната мрежа и земята.
  Така че можете да изградите по-мощни структури, като използвате защитен трансформатор? Оказва се, че за настройка на мощен захранващ блок за захранване (400 W) можете ли да използвате защитен трансформатор, изработен от два идентични трансформатора OSU-0.4 (само 400 W), свързани по горната схема и няма да има риск от токов удар? (въпреки че е болезнено, когато сте в контакт с такъв източник, вероятно ще е по-добре да не контактувате).
  И още един въпрос. И ако например поставите такъв защитен трансформатор с мощност 4-4,5 кВт на входа на апартамента, тогава не можете да се страхувате, че някой от членовете на семейството ще бъде изложен на опасните ефекти от имейла. ток?

   
  Коментари:

  # 4 написа: Борис | [Цитиране]

   
   

  Скъпи Юджин.Този път сте абсолютно прав, мощно комутационно захранване може да бъде поправено с помощта на изолационен трансформатор с мощност 400 W или повече. В този случай можете абсолютно да не се страхувате от токов удар. Работих в завод. В нашата работилница имаше секция за рязане на PVC филми, от нея бяха заварени различни капаци за продукти. Технологията беше следната: върху голяма маса филмът беше положен на няколко слоя, с обща дебелина около петдесет милиметра, върху него беше нарисуван шарка с тебешир върху шарките, след което беше нарязан с електрически нож. Такъв сайт за рязане беше показан в стари документални филми за шевното производство. Доста често работниците прерязват кабела, който захранва електрическия нож. От съображения за безопасност няколко ножа са били захранвани от трифазен разединителен трансформатор с капацитет от няколко киловата. Сега просто не помня точно колко. Няма случаи на електрически наранявания.

  Що се отнася до инсталирането на такъв трансформатор на целия апартамент наведнъж? По принцип е възможно. Но сега за целите на безопасността се произвеждат много от всички видове защитни средства, на първо място, разбира се, RCD. Затова едва ли е препоръчително да поставите такъв мощен трансформатор върху целия апартамент наведнъж, най-малкото заради размерите му.

   
  Коментари:

  # 5 написа: | [Цитиране]

   
   

  Да, трансформаторът от 4 кВт е доста голям. Благодаря за отговорите Борис колега

   
  Коментари:

  # 6 написа: andrej252572 | [Цитиране]

   
   

  Да, по време на работа, след мощен UPS 40 kVA, ние също имаме изолационен трансформатор в компютърната мрежа и все още се използват RCD. Безопасността никога не е излишна!

   
  Коментари:

  # 7 написа: | [Цитиране]

   
   

  Какво ще кажете за властта? Имам нужда от 5 киловата на час нужда !!!

   
  Коментари:

  # 8 написа: Игор | [Цитиране]

   
   

  Благодаря за подробните коментари, Борис!

   
  Коментари:

  # 9 написа: | [Цитиране]

   
   

  Живейте век - научете век ... Благодаря на автора.

   
  Коментари:

  # 10 написа: | [Цитиране]

   
   

  Здравейте на всички, които се интересуват от проблеми със сигурността. Електрическата мрежа е опасна за хората, защото неутралният проводник на електрическата мрежа е свързан със земята - към земята. Безопасният трансформатор изключва "земята" от вторичната намотка, като по този начин прекъсва веригата: земя, хора, електрическа мрежа. Тук човек, дори ако докосне проводника на вторичната намотка на предпазния трансформатор, няма да го шокира, въпреки че има високо напрежение - няма затворена верига. Тогава човек ще бъде ударен само ако вземе двата проводника с ръце !!! Така че все още трябва да бъдете внимателни, когато настройвате електрически уреди, захранвани чрез този трансформатор. Е, в същото време рядко поемаме два проводника - това е цялата тайна на защитния трансформатор. Успех на всички вас.

   
  Коментари:

  # 11 написа: | [Цитиране]

   
   

  andrej252572Знаете ли дори какво е RCD?
  След разделителния транс не работи)))))
  Това не е допълнителен шлем за шлем, това е глупост, водеща до ненужни разходи.
  Послепис Петър правилно заяви всичко (как иначе?), И ви съветвам да прецакате този (специалист), който е създал тази схема за отделяне (електрическа безопасност).
  Кой разбра всички късмет!

   
  Коментари:

  # 12 написа: Бедните | [Цитиране]

   
   

  RCD ще работи и в този случай, например, той ще помогне да се проследи разрушаването на изолацията на самия трансформатор на завоите на друга намотка или на земята. Не е ли така?

   
  Коментари:

  # 13 написа: | [Цитиране]

   
   

  Използването на изолационен трансформатор ще осигури възможност за използване на електрическо оборудване за работа върху проводима основа: на земята, метален под, във влажни помещения (бормашина, равнина, поялник и др.). Свързах водна помпа в кладенец чрез такъв трансформатор, след което няма страх да се „прищипа“ от тока през поток вода, поливайки градината, ако изолацията в помпата е счупена. Естествено, не трябва да се забравя и за подходящи мерки за сигурност и в този случай.

   
  Коментари:

  # 14 написа: шевиот | [Цитиране]

   
   

  Иля,
  RCD те най-вероятно вече са след UPS, тъй като те са отделени от мрежата. Така че RCD работи както трябва във вторичната верига на UPS с "вторично заземяване", а не до UPS.

   
  Коментари:

  # 15 написа: Николас | [Цитиране]

   
   

  Кажете ми, защо ако използвате 2 транс, тогава мощният трябва да е първият? Имам мощен втори и затова не се получи.