категории: Препоръчани статии » Практическа електроника
Брой преглеждания: 17628
Коментари към статията: 0

Как да проверите транзистора с полев ефект

 

За да проверите здравето полеви транзистор Можете да използвате всеки цифров мултицет с функцията „презаписване“ диоди. Тази функция работи по такъв начин, че ви позволява да измервате директния спад на напрежението в p-n разклонението, което ще бъде показано на мултицета по време на тестване.

По време на този тест мултиметърът е в състояние да предаде ток през тестваната верига в рамките на няколко милиампеса и ако спадът на напрежението се окаже твърде малък, тогава ако устройството има функция за звуково предупреждение, той ще подаде сигнал. И тъй като p-n кръстовищата присъстват във всеки полев транзистор, можем да очакваме напълно адекватен резултат.

Преди да проверите транзистора на полевия ефект за непрекъснатост, късо съединение с фолио всичките му клеми за секунда за премахване на статичния заряд, за освобождаване на всичките му преходни капацитети, включително капацитета на порта-източник.

мултицет

Проверка на вградения обратен диод

В почти всеки съвременен полев транзистор, с изключение на техните специални типове, вътрешна "защитна" верига е свързана паралелно с веригата за източване на източника диод.

Наличието на този диод вътре в полето се дължи на особеностите на технологията за производство на мощни транзистори. Понякога се намесва, счита се за паразитен, но в повечето полеви транзистори без него, като част от интегралната структура на електронния компонент, не можете да направите. Следователно в работещ полеви транзистор този диод също трябва да работи. В транзистора с n-канален полев ефект този диод е свързан от катода към дренажа, анода към източника и в p-канала от анода към канала, а катода - към източника.

Транзисторна схема с полев ефект с вътрешен защитен диод

Включете мултицета в режим „звънене“ на диодите. Ако транзисторът с полев ефект е n-канал, тогава прикрепете червената сонда на мултицета към източника (източника), а черния - към източването (източването).

Обикновено дренажът е в средата и е свързан с проводимата подложка на транзистора, а източникът е десният терминал (проверете това в листа с данни). Ако вътрешният диод работи, мултиметърът ще покаже директен спад на напрежението върху него - в района на 0,4-0,7 волта. Ако сега положението на сондите е обърнато, устройството ще покаже безкрайност. Ако е така, тогава работи вътрешният диод.

Тестване на транзисторен диоден полев ефект с мултицет


Проверете веригата източник на източване

Транзисторът с полев ефект се управлява от електрическото поле на портата. И ако е зареден капацитетът на порта-източник, то проводимостта в посока източник-източник ще се увеличи.

Така че, ако транзисторът е n-канал, прикрепете черната сонда към портата, а червената към източника и след секунда сменете позицията на сондите на обратното - червена към портата и черна към източника. Така че в началото вероятно разтоварихме затвора и след това го зареждахме. Затворът обикновено е отляво, а източникът - отдясно (виж листа с данни).

Проверете веригата на източване на източника на полевия транзистор

Сега преместете червената сонда от затвора към канала и оставете черната да остане при източника. Ако транзисторът работи, тогава веднага щом преместите червената сонда от портата към канализацията, мултицетът ще покаже, че има спад на напрежението върху дренажа (не е безкраен, но може да се увеличи) - това означава, че транзисторът е преминал в проводящо състояние.

Мултиметърът показва спад на напрежението

Сега червената сонда е при източника, а черната сонда е на портата (изпускаме затвора с противоположната полярност), след което червената сонда е отново при източването, а черната сонда - при източника. Устройството трябва да показва безкрайност - транзисторът е затворен. За транзистор с ефект на p-канал, сондите просто се разменят.


Ако уредът защитава

Ако устройството защитава източника на източване на етапа на проверка, това може да бъде съвсем нормално, тъй като в съвременните полеви транзистори съпротивлението на източника на източване в отворено състояние е много малко. Основното е, че не трябва да има пръстен и източник на затвора, особено в онзи момент, когато затворът е зареден с противоположна полярност.Като алтернатива можете да свържете портата към източника и в това положение да извикате източника на източване (за да се източи червеният n-канал, черният към източника), устройството трябва да показва безкрайност.

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Защо транзисторите горят?
  • Избор на драйвер за MOSFET (примерно изчисление по параметри)
  • Транзистори с полеви ефекти: принцип на работа, вериги, режими на работа и моделиране
  • Видове транзистори и тяхното приложение
  • Биполярни и полеви транзистори - каква е разликата

  •