категории: Практическа електроника, Как работи
Брой преглеждания: 81961
Коментари към статията: 5

Как е компютърно захранване и как да го стартирате без компютър

 

Всички съвременни компютри използват ATX захранвания. Преди това се използваха стандартни захранвания на AT, те нямаха възможност за дистанционно стартиране на компютър и някои решения за вериги. Въвеждането на новия стандарт беше свързано с пускането на нови дънни платки. Компютърните технологии бързо се развиват и развиват, така че възникна необходимост от подобряване и разширяване на дънните платки. От 2001 г. е въведен този стандарт.

Как е компютърно захранване и как да го стартирате без компютър

Нека да разгледаме как работи захранването на компютър ATX.

Компютърно захранващо устройство

Подреждане на елементи на дъската

Първо, погледнете снимката, всички възли на захранването са подписани върху нея, след това ще разгледаме накратко тяхното предназначение.

Всички възли за захранване

За да разберете какво ще бъде обсъдено по-късно, запознайте се със структурната схема на страната на захранването.

Опростена блокова схема на UPS

Но схемата на електрическата верига, разделена на блокове.

Принципна схема на компютърно захранване

На входа на захранването се намира филтър за електромагнитни смущения от индуктора и капацитет (1 единица). В евтините захранвания може да не е така. Филтърът е необходим за потискане на смущения в захранващата мрежа в резултат на работа комутация на захранване.

Всички комутационни захранващи устройства могат да влошат параметрите на захранващата мрежа, в нея се появяват нежелани смущения и хармоници, които пречат на работата на радиопредавателните устройства и други неща. Следователно наличието на входен филтър е много желателно, но другарите от Китай не мислят така, затова спестяват от всичко. По-долу виждате захранване без входен дросел.

Захранване без входен дросел

Освен това мрежовото напрежение се подава към изправител диоден мост, чрез предпазител и термистор (NTC), последният е необходим за зареждане на филтърните кондензатори. След диодния мост се инсталира друг филтър, обикновено няколко големи електролитни кондензатори, бъдете внимателни, има много напрежение по техните заключения. Дори ако захранването е изключено от електрическата мрежа, първо трябва да ги разредите с резистор или лампа с нажежаема жичка, преди да докоснете платката с ръце.

След изглаждащия филтър напрежението, подавано към веригата за импулсно захранване, е сложно на пръв поглед, но в него няма нищо излишно. На първо място, източникът на напрежение в режим на готовност (2 блок) се захранва, може да се изпълнява според самогенерираща верига или може да е на PWM контролер. Обикновено - схема на импулсен преобразувател на единичен транзистор (едноциклен преобразувател), на изхода, след трансформатора, се инсталира линеен преобразувател на напрежение (KENKU).

Преобразувател с един цикъл и бутане

Типична схема с PWM контролер изглежда така:

Верига с PWM контролер

Ето разширена версия на каскадната диаграма от горния пример. Транзисторът е в самогенериращата верига, честотата на работа на която зависи от трансформатора и кондензаторите в неговия сноп, изходното напрежение от рейтинга на ценеровия диод (в нашия случай 9V), което играе ролята на обратна връзка или прагов елемент, който разклаща основата на транзистора, когато се достигне определено напрежение. Освен това е стабилизиран до 5V, от интегралния стабилизатор на линейната серия L7805.

Част от схемата на захранването

Напрежението в режим на готовност е необходимо не само за генериране на сигнал за разрешаване (PS_ON), ​​но и за захранване на PWM контролера (блок 3). Компютърните единици ATX pyatnia най-често са изградени на чип TL494 или неговите еквиваленти. Това устройство отговаря за контрола на силовите транзистори (4 блока), стабилизацията на напрежението (използва обратна връзка), защитата срещу късо съединение. Като цяло 494 е емблематична микросхема Използва се в импулсната технология много често, може да се намери и в мощни захранващи устройства за LED ленти. Ето нейната изпитка.

TL494 Pinout

На дадения пример силови транзистори (2SC4242) от 4 блока се включват чрез „люлка“, изпълнена на два клавиша (2SC945) и трансформатор. Ключовете могат да бъдат всякакви, като останалите елементи на свързване - зависи от конкретната схема и производителя. И двете двойки ключове се зареждат върху първичните намотки на съответните трансформатори. Необходимо е натрупване, тъй като е необходим приличен ток за управление на биполярни транзистори.

Част от схемата на захранването

Последната каскада е изходни изправители и филтри, има кранове от намотките на трансформатора, диодни възли на Шотки, групов филтър дросел и изглаждащи кондензатори. Компютърното захранващо устройство генерира редица напрежения за функционирането на възлите на дънната платка, захранване за устройства за вход / изход, HDD захранване и оптични устройства: + 3.3V, + 5V, + 12V, -12V, -5V. Охлаждащ охладител също се захранва от изходната верига.

Част от схемата на захранването

Диодните сглобки са двойка диоди, свързани в обща точка (общ катод или общ анод). Това са бързи диоди с нисък спад на напрежението.

Диоди с ниско напрежение

Допълнителни функции

Усъвършенстваните модели компютърни захранвания могат по избор да бъдат оборудвани с платка за контрол на скоростта на охладителя, която ги настройва на подходящата температура, когато зареждате захранването, охладителят се върти по-бързо. Такива модели са по-удобни за използване, тъй като създават по-малко шум при ниски товари.

При евтините захранвания охладителят е свързан директно към линията 12V и работи с пълна мощност постоянно, това увеличава износването му, в резултат на което шумът ще стане още по-голям.


Ако вашето захранване има добър запас от мощност, а дънната платка и компонентите са доста скромни в консумацията, можете да спойкате охладителя до 5V или 7V линия, като го запоявате между проводниците + 12V и + 5V. Плюс охладител към жълтия проводник и минус до червения. Това ще намали нивото на шума, но не го правете, ако захранването е напълно заредено.

Допълнителни функции на PSU

Дори по-скъпите модели са оборудвани с активен коректор на коефициента на мощност, както вече беше споменато, е необходимо да се намали влиянието на източника на захранване върху електрическата мрежа. Той генерира желаното напрежение на входните етапи на IP, като запазва първоначалната форма на захранващото напрежение. Това е доста сложно устройство и няма смисъл да се говори повече за него в рамките на тази статия. Поредица от диаграми показва приблизителното значение на използването на коректора.

Коректор за активен фактор на мощността
Коректор за активен фактор на мощността
Коректорна верига

Здравна проверка

IP е свързан към компютъра чрез стандартизиран конектор, той е универсален в повечето единици, с изключение на специализирани захранващи устройства, които могат да използват един и същ клемен блок, но с различен извод, нека разгледаме стандартния конектор и целта на неговите изходи. Той има 20 пина, на съвременните дънни платки са свързани още 4 пина.

В допълнение към основния 20-24 пинов конектор за захранване, от устройството излизат проводници с подложки за свързване на напрежение към твърдия диск, оптичното устройство SATA и MOLEX, допълнителна мощност на процесора, видеокарта и мощност за дискетата. Можете да видите всички техни изводи на снимката по-долу.

PSU изводи
Съединители за захранване

Дизайнът на всички конектори е такъв, че случайно не го поставите с главата надолу, това ще доведе до повреда на оборудването. Основното нещо, което трябва да запомните: червеният проводник е 5V, жълтият е 12V, оранжевият е 3.3V, зеленият е PS_ON е 3 ... 5V, виолетовият е 5V, това са основните, които трябва да бъдат проверени преди и след ремонта.

В допълнение към общата мощност на захранването, мощността играе голяма роля, или по-скоро, тока на всяка от линиите, обикновено те са посочени на стикер на корпуса на блока. Тази информация ще ви бъде полезна, ако планирате да стартирате вашия ATX захранване без компютър, който да захранва други устройства.

Спецификации за захранване

При проверка на устройството е препоръчително да го изключите от дънната платка, това ще предотврати излишните напрежения над номиналното (ако устройството все още не работи). Но на празен ход те не препоръчват да го стартирате, това може да доведе до проблеми и щети.Да, и напрежението на празен ход може да е нормално, но при натоварване значително провисва.

При висококачествените захранващи устройства е инсталирана защита, която прекъсва веригата, когато се отклонява от нормалните напрежения, такива случаи изобщо няма да се включат без натоварване. След това ще разгледаме подробно как да включите захранването без компютър и какъв товар може да бъде окачен.


Използване на захранване без компютър

Ако поставите щепсела в контакта и включите превключвателя на задния панел на устройството, няма да има напрежение на клемите, но трябва да има напрежение на зелената жица (от 3 до 5V) и лилаво (5V). Това означава, че захранването в режим на готовност е нормално и можете да опитате да стартирате захранването.

Всъщност всичко е съвсем просто, трябва да затворите зелената жица към земята (който и да е от черните проводници). Всичко зависи от това как ще използвате захранването, ако за проверка, тогава можете да го направите с пинсети или закопчалка за хартия. Ако той ще бъде включен постоянно или ще изключите линията му на пода 220V, след това хартиена щипка, поставена между работния разтвор на зелените и черните жици.

Използване на захранване без компютър

Друга опция е да инсталирате бутон или фиксатор между едни и същи проводници.

Задаване на бутон или превключвател
Бутон за управление

За да може напреженията на захранването да са нормални, когато го проверявате, трябва да инсталирате товарен блок, можете да го направите от набор от резистори според тази схема. Но обърнете внимание на стойността на резисторите, през всеки от тях ще тече голям ток, по линия 3,3 волта около 5 ампера, по линия от 5 волта - 3 ампера, по линия 12V - 0,8 ампера, а това е от 10 до 15W обща мощност на всяка линия ,

Резисторите трябва да бъдат избрани подходящи, но те не винаги могат да бъдат намерени в продажба, особено в малките градове, където има малък избор от радио компоненти. В други версии на веригата за натоварване токовете са още по-големи.

Заредете блок

Една от възможностите за изпълнение на такава схема:

Верига за захранване

Друг вариант е да използвате лампи с нажежаема жичка или халогенни лампи, те са подходящи за 12V от автомобил, могат да се използват и на линии с 3.3 и 5V, просто трябва да изберете правилната мощност. Още по-добре, намерете кола или мотоциклет 6V лампа с нажежаема жичка и свържете няколко парчета паралелно. В момента се продават 12V светодиодни крушки с висока мощност. За 12V линия може да използва led лента.

Ако планирате да използвате компютърно захранване, например, за захранване на LED лента, ще бъде по-добре, ако леко заредите 5V и 3.3V линии.


заключение

ATX захранванията са чудесни за захранване на аматьорски дизайни на радио и като източник за домашна лаборатория. Те са доста мощни (от 250, а модерните от 350W), докато можете да ги намерите на вторичния пазар за стотинка, старите модели AT също са подходящи, за да ги стартирате, просто трябва да късите двата проводника, които преди да отидат до бутона на системния блок, PS_On сигнал към те не са.

Ако ще ремонтирате или възстановите такава техника, не забравяйте за правилата за безопасна работа с електричество, че има напрежение на мрежата на платката и кондензаторите могат да останат заредени за дълго време.

Включете неизвестни източници на захранване през електрическата крушка, за да не повредите окабеляването и коловозите на платката. С основни познания по електроника те могат да бъдат превърнати в мощно зарядно за автомобилни акумулатори или до лабораторното захранване, За това се променят веригите за обратна връзка, източникът на напрежението в режим на готовност и началната верига на устройството са финализирани.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да вземем двадесет и четири волта от компютърно захранване
 • Универсално захранване
 • Каква е разликата между захранването за LED лампи и електронния трансформатор ...
 • Как да изчислим и изберем захранване за 12V LED лента
 • Захранвания с LED лента

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Дмитрий | [Цитиране]

   
   

  Съжалявам, често чувам - в захранващото табло няма заземяване и ще започнете да шокирате, казват, че филтърът дава 110 и е свързан през земята с калъф.Бихте ли обяснили, където има такива филтри и те са в почти цялата съвременна технология, заплахата възниква именно от токов удар или само за някои, при липса на заземяване в къщата и дали винаги има. Има ли 110?

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  Дмитрий, обърнете внимание на схемата, която се намира след думите „Но схемата на електрическата верига, разбита на блокове. "
  В горния ляв ъгъл блок е кръг в червено. Там филтърната верига и диодният мост гледат отпред на диодния мост са два кондензатора. Вижте какво е между знака. Има символ за заземяване. Т.е. Жилища. На PSU проводник с пръстен терминал се затяга под болт вътре в тялото му. Калъфът е метален, захранващият блок се завинтва към системния блок с метални винтове, случаят на системния блок също е метален, направете свои собствени заключения.
  В този случай контактът за заземяване в контакта за захранване също е свързан към това. По този начин, потенциалът на земята се формира върху случая, ако съществува ... И ако не, той може да бъде шокиран, не много, но може. Обикновено се усеща, ако докоснете случая на системния блок с по-тънка кожа. Например вътрешната повърхност на бедрото, областта под коляното (където кракът се огъва) се чувства като щипка. Лично моят случай или бие, или не бие. Заземяването не е защо не знам така. Понякога тя може да се дрънка дори когато се разхождате с дънната платка ...


   
  Коментари:

  # 3 написа: Владимир | [Цитиране]

   
   

  Благодаря ви за отличната информативна статия по случая. Уважавайте.

   
  Коментари:

  # 4 написа: Валера | [Цитиране]

   
   

  Има концепция за заземяване на земята.Защо на чипа са двама професори, захранвани от 12 волта.

   
  Коментари:

  # 5 написа: сом | [Цитиране]

   
   

  Всички изходи, както го разбирам, висят на един трансформатор, т.е. на теория трябва да се зареждат само 12V, за да не се претоварва. Защо да зареждате 3.3 и 5V линии?