категории: Препоръчани статии » Практическа електроника
Брой преглеждания: 49554
Коментари към статията: 1

Домашно захранване на спояващо желязо

 

Домашно захранване на спояващо желязоЗа какво да работя електрическо поялник с ниско напрежение и безопасно и удобно, всеки знае. В производството и в образователните лаборатории нисковолтовите запояващи ютии с малък размер отдавна са широко използвани, но в ежедневието най-често се налага да се задоволяваме с опасни и обемисти инструменти, които работят на 220 V мрежи. направете захранване за запояване с ниско напрежение не е трудно за себе си

Захранването е най-простият капацитивен ограничител на променлив ток.

В първата, настолна версия, устройството е направено в лек метален корпус, има два превключвателя и един контролен индикатор на мрежовото напрежение, сигнализиращ за три режима на превключване.

Комбинации от два превключвателя SA1 и SA2 (фиг. 1) задайте четири режима на работа на устройството: и двата в долната позиция според схемата - изключена, SA1 отгоре, SA2 отдолу - ниско 32 V, SA1 отдолу, SA2 отгоре - нормално 36 V, и двата превключвателя в горната част - усилена топлина от 39,5 V. Електрически поялник е свързан към устройството чрез конектор.

Авторът схема умишлено не предвиждаше проектирането на блока от устройства за спойка и флюс, тъй като тези комплекти обикновено заемат сравнително много място. Следователно, уредът има само къдрава стойка за поялник, която, когато се носи, може да бъде извадена вътре и не стърчи извън размерите на устройството.

Под прозрачния капак, който покрива прозореца на кутията, между превключвателите е разположен индикатор. Дъното на тялото е фиксирано върху контур, оста на който е направена от медна тел диаметър 3 мм стойка за къдрава поялник.

Захранването тежи 375 g, а размерите му (без поялник) са 110X55X55 мм.

Диаграма за захранване на запояващо желязо

Във втората версия захранването е проектирано да работи на мрежово напрежение 127 V или 220 V. В работно състояние на уреда се разкриват две половини от лек метален кутия, свързан върху панти. Единият съдържа елементи на електронно устройство (фиг. 2), управлявани от три превключвателя, монтирани върху горния панел от фибростъкло. Индикаторът се гледа през фигурен прозорец, разположен в редица с превключвателите S.

Другата половина е празна, служи като стойка за поялника по време на работа. Захранващият кабел на поялника е свързан към устройството неразривно.

Сглобено, поялникът с шнура се поставя в лявата половина на кутията, след което се сгъва и фиксира с ключалка. Теглото на комплекта е около 600 g, размерите в сгъната форма са 170X60X50 мм.

Диаграма за захранване на запояващо желязо

Устройството използва кондензатори от метална хартия, например MBGO или MBM за напрежение най-малко 250 V, превключватели за превключване - TA1, ограничителният резистор в индикаторната верига може да бъде всеки тип съпротивление от 50 до 100 kOhm.

Захранващ блок, проектиран за електрически запояващ ютия тип PNT-20, е подходящ и за всеки друг подобен монтажен инструмент, коригиран според паспортните му данни (съпротивление и ток).

Прочетете също по тази тема:Захранващи устройства за електронни устройства

Домашно захранване на спояващо желязо

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да определим съвместимостта на захранването и устройството
 • Как да изберем поялник и да организирате работно място за запояване
 • Увеличете регулатора на мощността за поялник
 • Гаражно захранване
 • Домашно удължаване на носача

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Роман | [Цитиране]

   
   

  За съжаление, но такова захранване е пълна глупост! Значението на нисковолтово поялник в галванична изолация от електрическа осветителна мрежа, от фаза. За целта обикновено се използва трансформатор. Но ако искате оригинала, можете да използвате мощен оптодър. Последното изречение е по-скоро като шега :)