категории: Препоръчани статии » Интересни електрически новини
Брой преглеждания: 67176
Коментари към статията: 12

ROBITON PM - електромер във всеки изход!

 

ROBITON PM - електромер във всеки изход!Абсолютно прекрасни уреди. Това са изходни електромери или битови ватметри ROBITON RM-1, RM-2. Уникалните инструменти ви позволяват да измервате с висока точност количеството и цената на консумираната електроенергия, мощността на свързаното натоварване, а PM-2 измерва също напрежението и честотата на мрежата, тока, изразходван от товара и мощността, и отчита двутарифната система за плащане за деня и нощта. В същото време цената на устройствата е такава, че ги прави достъпни за всеки дом.

Обаче първо първо!


Енергомери - ватметър ROBITON PM-2 Проектиран за измерване на консумацията на електроенергия от домакински уреди. В PM-2 можете да въведете цената на киловатчаса и да разберете общата цена на електроенергията, консумирана от свързания електрически уред, например за един месец.

Тъй като са внедрени два ценови режима (има настройка на дните от седмицата и времето на смяна на режима), този модел е подходящ за денонощно измерване на консумацията на енергия от домакински уреди.

Например свързах електрически проточен бойлер Ariston към RM-2, който има два нагревателни елемента по 1,25 кВт всеки, за да знам колко електроенергия се консумира от гореща вода.


Новите знания помогнаха за по-нов поглед върху този въпрос. А температурата на термостата Ariston вече е настроена въз основа на реалните нужди от топла вода. Трябва да вземете душ - загряваме водата до 50 - 60 градуса. Това е достатъчно. И 40 градуса са достатъчни за измиване на ръцете.

Функцията за измерване на напрежението е полезна в къщата, тъй като тя може да бъде висока или ниска.

Уредът за захранване на PM-2 е оборудван с голям едноцветен LCD дисплей, три контролни бутона и бутон за нулиране за бързо почистване на данни.

Показани параметри: време, напрежение в мрежата, ток и мощност, консумирана от уреда, количество консумирана електроенергия (kW * h), честота на променлив ток (Hz), ефективност на свързаното устройство (коефициент на мощност), общо време на работа и цена на консумираната електроенергия.

Енергомери - ватметър ROBITON PM-2

Особености:

Захранващо напрежение: 220V, 50Hz

Максимален ток, мощност: 16А, 3600W

Измерван обхват на напрежението: 190-276 VAC

Точност на напрежението: +/- 1%

Диапазон на измерване на ток: 0.01 - 16A

Точност на измерване на тока: +/- 1% или +/- 0,01A Диапазон на мощност на натоварване: 0,2 - 4416 W

Точност на измерване на мощността на товара: +/- 1% или +/- 0,2W

Обща консумация на енергия: 0,00-9999,99 кВтч

Диапазон на измерване на честотата: 45-65Hz

Точност на часовника: +/- 1 минута на месец

Собствена консумация (без товар): по-малко от 0,5W

Работна температура: 0 ° C до + 50 ° C

Батерии: 3x1.5V LR44 / AG13 Запазване на настройките и данните, без да се свързвате с мрежа: 3 месеца.

РОБИТОН PM-2

Уред за консумация на електроенергия - ватметър ROBITON PM-1 е по-малкият брат на устройството PM-2. Той е с по-малки размери. Устройството ви позволява да зададете цената на киловатчаса и да изчислите цената на електроенергията, използвана от електрическите уреди.

PM-1 е подходящ само за еднотарифно измерване. Ватметърът PM-1 е оборудван с малък LCD дисплей и три контролни бутона.

Показани параметри: мощност на свързания товар, количество консумирана кВт / ч, обща цена на консумираната електроенергия и цена на един кВт / час.

Устройството е просто и удобно.

Уред за консумация на електроенергия - ватметър ROBITON PM-1
Страничен изглед

Особености:

Вход: 220V, 50Hz Макс. натоварване: 16A, 3.68 kW

Минимална показана мощност: 0,1W

Точност на измерване: +/- 1% или +/- 0,1W (0-100W); +/- 1% (100-3600W)

Точност на изчисляване на общото потребление на енергия: +/- 1%

Минимална консумирана консумирана мощност: 0.01kW / h

Дисплей с обща консумация на енергия: 0,00-9999,99 кВтч

Цена за kW / h: 0.00-9999

Собствена консумация на енергия: по-малко от 0,5W

Работна температура: от 5 ° C до + 40 ° C

Уредът за измерване на мощност ROBITON PM-1 удобно се използва за контрол на консумацията на енергия на различни домакински уреди, като отоплителни уреди в помещения, чайник, пералня, отопление на кърпа и др. Устройството е най-малкото и най-евтиното от линията. Цената му днес е 798 рубли.


Защо имаме нужда от тези устройства, ако всяка къща има редовен електромер?

За да изберете оптималния режим на работа на конкретни електрически уреди в къщата, за да платите по-малко пари за електричество. За да знаете действителната консумация на уреда, която често се различава от декларираната от производителя (моята кана BOSCH с претендираните 1.6 kW изяжда повече от 1.8 kW).

Използване на измервателния уред на ROBITON PM1

Особено актуален е ватметър с брояч в селски къщи и вили, където няма отопление с газ и топла вода.

Например, в моята селска къща електромерът показа, че конвекторите във входната група (входа на къщата) и в помощните помещения консумират "излишна" електроенергия. Намалението на температурата, което поддържаха само с 2 градуса, даде осезаеми спестявания на пари.

По същия начин беше избран оптималният режим на работа на бойлера за съхранение на вода и пералнята.

Разбира се, можете да закупите едно устройство PM-2 и да измерите мрежовите параметри и консумацията на оборудване с него. Но ако не се изисква измерване наведнъж на всички параметри на захранващата мрежа, по-добре е да има няколко ватаметра, като енергоемките електрически уреди са постоянно свързани към тях.

Това ще ви позволи да контролирате и регулирате консумацията на енергия и рационално да харчите пари за електроенергия. Всъщност, ако видите ясно къде текат парите, е малко вероятно да включите бойлера на 80 градуса, за да миете ръцете си няколко пъти на ден в топла вода.

Любопитно е да знам консумацията на енергия на компютърна техника и телевизор. Така разбрах, че лаптопът ми, когато е включен, консумира около 20 вата. Въпреки това, по време на включване / изключване консумацията на енергия се увеличава до 80 вата. Консумацията на енергия на компютъра се увеличава и в програми с интензивно използване на ресурси, като например фото-видео редактори.

Всеки ревностен или просто любопитен собственик на ватметър ще го хареса!

Контрол на мощността

Но при това използването на домашен ватметър не се изчерпва. Ватметър ще осигури много важна помощ в случаите, когато електрическата мощност, разпределена за къщата, е ограничена.

Ватметър ще помогне да се измери реалната консумация на енергия от енергоемките домакински уреди в различни режими на работа. Това е необходимо, за да се знае колко и какво може да се включи едновременно, за да не се предизвика задръстване в мрежата и прекъсване на входната машина.

С недостатъчна разпределена мощност е удобно да се използва оптимизатор за натоварване на мрежата OEL-820, В този случай ватметърът ще помогне да се разпредели натоварването между блоковете OEL-820, за да се сведе до минимум общата консумирана мощност от домакинството.

Оценка:

+ функционалност, простота, ниска цена, защита на децата (завеси)

- малък размер на числата на дисплея.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Битови електромери
 • Ватметри - видове и приложение, схема на свързване, функции на използване
 • Как да се измери консумацията на енергия на домашните електрически уреди
 • Как да изчислим консумацията на енергия
 • Най-енергоемките домакински уреди

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Майкъл | [Цитиране]

   
   

  Добра статия, всичко би било наред, ако имаше информация за други подобни „електромери“ с сравнения на цените. И така ... най-вече реклама за определен продукт.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Сергей | [Цитиране]

   
   

  Ето още една област на приложение на това устройство - контрол на консумацията на енергия за осветление на веранди и дворове. Сега жителите на жилищните сгради са буквално яростни заради голямото натрупване на ЕДИН, някъде дори определят метри за всеки вход и след това хапят със съседи във входовете: кой изгаря най-много.Тук не е необходимо да инсталирате никакъв напълно функционален измервателен уред - само в таблото на приземния етаж, където окабеляването на електрическите крушки във входа и на входните листа, можете да поставите гнездо, да завиете щепсела в окабеляването и да го поставите през този миниметър. Мисля, че това е удобно, заема малко място и ампераж от 16 А. И ще издърпа всяко осветление, дори и във висока сграда. Вярно е, че ONE заради това няма да падне ((

   
  Коментари:

  # 3 написа: | [Цитиране]

   
   

  Сергей, всичко това е добре, но има един малък нюанс - моля, отговорете на този въпрос: колко дълго ще остане това устройство на входа, ако го поставите и напуснете? Мисля, че не повече от 15 минути. Или ще изложите часове, които ще се обслужват денонощно? В края на краищата те ще поведат рано! По едно време, докато не беше установено компютърното измерване на електромери, те бяха откраднати масово, през нощта можеха напълно да „почистят“ 9-етажна сграда с 8 входа. Сега просто няма смисъл да ги крадат, тъй като откраднатият гише никъде не се използва. Щом го пренесете в някаква зона за разпространение, след минута ще ви кажат чий гише и къде и кога е откраднат. И тогава в полицията ще пишете обяснителни бележки, къде сте взели откраднатия плот. И дори няма да го поставите на гараж или селска кооперация, тъй като председателят на кооперацията може да събере всички гишета и да ги изпрати на теста със същите последици. Но такъв мини брояч се изтегля без никакви последствия.

   
  Коментари:

  # 4 написа: MaksimovM | [Цитиране]

   
   

  ВладимирМисля, че инсталирането на такъв мини брояч в стълбището е добра идея. За да не бъдете изтеглени, можете да го поставите в щита, който се затваря. Нямам предвид загражденията на разпределителните табла, които могат да се отворят с отвертка, но вземете и заварете малък щит и го затворете с нормална ключалка. Много често срещах такива щитове във входовете, много надеждно, тъй като те не можеха да се отварят тихо, а съседите щяха да излязат на звука на ножовка или чук.

   
  Коментари:

  # 5 написа: | [Цитиране]

   
   

  MaksimovM, но обикновен "номериран" брояч, който не можеш да откраднеш, струва 650 рубли и няма нужда да ограждаш градината. Втора употреба за техническо счетоводство и проверка не е необходимо и няма разходи. Между другото, всички броячи на апартаменти, при наличието на обща счетоводна къща, също могат да се считат за технически измервателни устройства. Какво предполага незадължителното запечатване и проверка. IMHO))

   
  Коментари:

  # 6 написа: MaksimovM | [Цитиране]

   
   

  АлексейЕ, по принцип и двата метода са приемливи. А що се отнася до незадължителната проверка и по-специално запечатването на апаратите за измерване на апартаменти, това не може да бъде, дори ако има общо счетоводство на къщата. При липса на пломби хората веднага искат да се свържат незаконно. И има ли нужда от енергийно дружество от допълнителни проблеми под формата на подценяване? Дори и след един такъв случай енергоснабдителната организация ще задължи всеки наемател да инсталира сертифицирано измервателно устройство и да го запечата, за да изключи случаи на кражба на електрическа енергия.

   
  Коментари:

  # 7 написа: | [Цитиране]

   
   

  МаксимовM, цялото „подценяване“ е разпръснато като ЕДНО. Невъзможно е да се открадне от организация по продажбите, възможно е да прехвърлите част от разходите на съседите. Предполага се, че всеки собственик и организация по продажбите имат споразумение и следователно има на разположение адвокат и запечатано измервателно устройство, но тъй като окончателното изчисление се извършва с добавянето на ЕДИН, считам наличието на пломби и др. На отделни измервателни устройства не е необходимо. Е, освен като плашещо-дисциплиниращ инструмент). На някои места все още имаме измервателни устройства за ODN, но техните показания не се вземат предвид и ODN се изчислява от общи къщи - счетоводство на входа на къщата.

   
  Коментари:

  # 8 написа: Николас | [Цитиране]

   
   

  Алексейи майка ти не те е научила като дете, че RAT е лош? Особено със своите.

   
  Коментари:

  # 9 написа: жури | [Цитиране]

   
   

  Благодарение на авторите за подробните снимки на устройствата, не можах да ги намеря никъде. Ще купя и двата робитона.

   
  Коментари:

  # 10 написа: | [Цитиране]

   
   

  Здравейте всички, ще ви кажа откровено, реших да направя експеримент веднъж, взех и смених всички крушки на енергоспестяващи, ефектът беше просто невероятен - сметката за светлината почти се удвои ... но както винаги има муха в мехлема - явно се дължи на пренапрежения на мощността, но аз живея в Москва, крушките започнаха да изгарят една по една. Той инсталира различни производители - и скъпи, и евтини, но всички лампи бяха енергоспестяващи. За да бъда честен, реших да продължа експеримента по-нататък - намерих магазин за LED лампи в интернет, разгледах цените и характеристиките и реших, монтирах LED лампи у дома.
  Господа, аз съм копеле от втора година, от минусите, само една или две крушки се оказаха дефектни, но веднага ми ги смениха без никакви думи и що се отнася до „не гори светлината“, напълно забравих какви са огромните сметки за енергия).

   
  Коментари:

  # 11 написа: | [Цитиране]

   
   

  Благодаря за бюлетина!

   
  Коментари:

  # 12 написа: Алексей | [Цитиране]

   
   

  Всичко би било наред, но ...
  Консумацията на енергия се измерва в kW * h.
  Ако вашият чайник консумира 1800 вата, а не 1600, тогава това означава само, че той ще заври същия обем вода по-бързо.
  Коефициентът на ефективност и мощност са различни понятия. Прочетете поне Wikipedia. Покажете ми поне едно устройство, което измерва ефективността. Съмнявам се, че устройствата показват и коефициент на мощност. За обикновените домакини неговото свидетелство не е необходимо, още повече, че плащаме само за активния компонент на властта.

  Поставете LED лампи, изолирайте домовете си качествено и ние ще ви дадем щастие и икономия на енергия.