категории: Препоръчани статии » Интересни електрически новини
Брой преглеждания: 38480
Коментари към статията: 4

Слънчеви светлини

 

Слънчеви светлиниЧувайки за слънчеви осветителни тела (осветителни тела, захранвани от соларни панели), мнозина пренебрежително се отказват. Китайските продукти, продавани в магазина с гордото име „лампа“, са подходящи само за ролята на светулка. Те обаче илюстрират съвременните възможности на полупроводниковата индустрия. Преди десетилетие и половина осветителни тела, захранвани от слънчеви модули, се използваха само в космонавтиката или в специално оборудване. Такива компоненти не бяха достъпни за широкия потребител.

Интуитивно, това собствени осветителни тела може да намери приложение, когато е невъзможно или неизгодно да доставя електрическа енергия. В такива случаи използвайте захранване на батерията. Животът на батерията на слънчевата лампа се определя от капацитета на батерията и вида на източника на светлина. Но батерията изисква редовно презареждане, така че не е необходимо да се говори за пълната автономност на лампата.

С появата след 1998г ярки бели светодиоди проблемът с избора на източник на светлина за самостоятелни лампи беше значително опростен. Ефективността на съвременните светодиоди надвишава маркировката от 120 лумена / вата, което е с порядък по-голям от лампите с нажежаема жичка с ниска мощност. Развитието на слънчевите клетки не стоеше неподвижно. Ефективността на преобразуването на слънчевата енергия нараства, цената намалява.

Слънчеви светлини за градинатаКато цяло дизайнът на модерна самостоятелна лампа включва модул за преобразуване на слънчевата светлина, батерия, един или повече светодиоди и електронна верига, която следи заряда на батерията и лампата навреме. С изключение на завършената конструкция на гореспоменатите тела за играчки, по-сериозните дизайни се проектират и сглобяват, като се вземат предвид специфичните условия на работа.

Като пример, помислете за лампа за осветяване на табела с име на улица и номер на къщата. Обикновено за тези цели се използва лампа с нажежаема жичка с мощност 25-40W, която бързо изгаря. С помощта на 3W LED лампа можете да получите достатъчно светлина.

Такъв комплект ще включва соларен модул с мощност 10 W при 12 V, верига за управление на заряда на батерията, батерия с капацитет най-малко 7 A / час и 3 W, 12V LED лампа. Фокусирайки се върху продукти, произведени в страните от ОНД, такова удоволствие ще струва около 3500 рубли, без да се отчитат инсталационните работи. И това е само долната ценова граница.

Слънчеви улични светлиниТрябва да се предвидят още по-впечатляващи количества за слънчеви лампи с висока мощност, като външно улично осветление. В допълнение към компонентите, изброени по-горе, е необходим инвертор за преобразуване в променливо напрежение 220V, което е необходимо за захранване на ефективни лампи за разреждане.

Автономна лампа с натриева лампа DNAT-250W, който се захранва от 2 модула от типа FSM-300 W, като останалите необходими компоненти ще струват повече от 110 хиляди рубли.

Но проблемът не е само във високата цена на такива лампи. В крайна сметка с рекламни цели много компании изпълняват проекти на автономни осветителни системи, без да гледат на разходите. Уязвим елемент остава ключов елемент от осветителните тела със слънчева енергия - батерии.Ако през лятото работата им не създава проблеми, то през зимата при ниски температури батериите губят капацитет и на фона на кратък зимен ден, когато времето за презареждане на батерията е в най-добрия случай 1/3 дни. При разредена батерия плътността на електролита намалява и той замръзва, след което батерията може безопасно да се изхвърли.

Слънчева лампаРазбира се, можете да инсталирате съвременни видове батерии без поддръжка с електролит под формата на гел, но цената рязко нараства и проблемът с ниските температури не е елиминиран.

Напоследък нарастващият интерес към енергонезависимите устройства стимулира развитието на батерии, използвайки най-новите технологии. Например използване на графенови филми.

Развитието на руските учени - фотоелектрохимични суперкондензатори за едновременното преобразуване и натрупване на слънчева енергия, също има отлични перспективи. Като най-близък роднина на йонисторите, фотокондензаторите се произвеждат с помощта на нанокарбонови тръби.

Капацитетът им може да достигне 10 000 фарада. Фотокондензаторите имат енергийна ефективност на преобразуване на слънчевата светлина в района на 10%, специфична енергия на разряд най-малко 12 W / h на килограм тегло и повече от 7000 цикъла на зареждане-заряд (15 години непрекъсната работа).

Слънчева лампа от серията Eglo SolarНо всичко това са въпроси на бъдещето. За тези, които вече имат горещо желание да внесат футуристични елементи за осветление в ландшафтен дизайн в крайградската им зона, могат да се препоръчат две серии слънчеви лампи от различни производители.


Слънчеви лампи от серията Wolta GARDEN, Китайима ценови диапазон от 150 до 1160 рубли. По-скъпи продукти от серията Eglo Solar, Австрияимат диапазон от цени от 480 до 2250 рубли.

Разликата между производителите и цената на телата е свързана само с дизайна на външния дизайн и използваните материали. Техните технически характеристики са почти идентични.

В резултат можем да заключим, че противно на нарастващия интерес към осветителните тела със самостоятелно захранване, техническите им характеристики са толкова скромни, че няма нужда да се говори за масово приложение през следващите години.

Прочетете също: Слънчева енергия за дома

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Улично осветление със соларни лампи
 • Как са подредени и работят слънчевите панели?
 • Батерия за дървени отпадъци
 • Двустранни слънчеви клетки
 • Улични лампи за лятна резиденция

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Идеята с такива лампи е интересна, но изпълнението не е подходящо за нашите зими. Нашите слънчеви лампи могат да се използват за декоративни цели в градината, на сайта и само през лятото, а през зимата трябва да премахнете всички тези неща от улицата. И така, разбира се, е удобно, защото няма нужда да дърпате окабеляване за захранване на градински светлини. Оказва се, че процесът на декориране на градината е улеснен, а сега става модерен (ландшафтен дизайн). За съжаление все още няма евтини и достъпни слънчеви осветителни тела, но това не е изцяло с високо качество. Възможно е с времето такива лампи да станат по-евтини и по-добри. Просто трябва да изчакате.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Руслан | [Цитиране]

   
   

  Ако батерията се повреди в евтина китайска лампа, тя не привлича нова батерия - по-лесно е да закупите две нови лампи на нейната цена. Сложих обикновени батерии, достатъчно за една седмица.

   
  Коментари:

  # 3 написа: | [Цитиране]

   
   

  Руслан, ако смените батерията на батерии в лампата, тогава смисълът на нейната употреба се губи, тъй като се превръща от слънчева лампа в обикновен преносим фенер. В крайна сметка батериите не могат да се зареждат, така че как можете да използвате слънчева батерия? Като цяло това, което правите, няма смисъл.

   
  Коментари:

  # 4 написа: | [Цитиране]

   
   

  Дмитрий,
  Подмяната на батерия с батерия има смисъл. Оказва се фенерче с батерия с минимална консумация, което автоматично се изключва през деня. Такова фенерче "изяжда" най-мъртвите батерии. Между другото, често обикновените батерии могат да бъдат леко презаредени.