категории: Интересни електрически новини, Домашна автоматизация, Електрически прегледи
Брой преглеждания: 60460
Коментари към статията: 5

Астрономически таймери за контрол на осветлението по време

 

Астрономически таймери за контрол на осветлението по времеВ наши дни фотосензорите най-често се използват за контрол на осветлението на улицата и територията в съседство с къщата. (здрач ключове).

Фотосензорите включват светлината в зависимост от количеството естествена светлина. Някак се оказа, че всички забравиха малко най-популярното техническо решение по отношение на близкото минало - включване и изключване на светлините ежедневно реле.

Още преди появата на фоторезистори и други фотоклетки, различни автоматични устройства с часовник, Тези устройства включват и изключват светлините в предварително определено време от деня. Например, бяха широко разпространени 2РВ реле (еднопрограмно)) и 2РВМ (двупрограма).

Принципът на работа на тези релета се основаваше на въртенето на софтуерен диск с отвори, в които бяха завинтени специални щифтове според дадена програма. Дискът се върти с помощта на часовник. Пружината на часовниковата стрелка беше стартирана от електромагнит. Когато дискът се завърти, щифтовете натискат микропревключвателите и включват и изключват осветлението.

2RVM реле за времеТози метод за управление на осветлението има своите предимства и недостатъци. Предимствата са свързани главно с факта, че работата на осветителната система не се влияе от случайно излагане. Релето е сравнително просто устройство и може да бъде поставено абсолютно навсякъде, включително на закрито, докато фотосензор трябва да бъдат разположени на мястото на контрол на естествената светлина. Освен това не е необходимо да се определя необходимия праг на осветеност.

Основният недостатък на използването на ежедневен превключвател на времето е, че времето на изгрев и залез непрекъснато се променя, което изисква редовно приспособяване на механизма към новите стойности на времето на изгрев и залез, което е много неудобно. Ако не го направите, тогава след определено време такива релета дадоха големи грешки, когато например бяха включени лампите, тогава, когато това беше напълно ненужно поради доста добро ниво на естествена светлина.

С бързото развитие на електрониката и микропроцесорните технологии се появяват все по-интелигентни устройства, които въвеждат напомняне на стари доказани технически решения на по-високо ниво.

Тъй като в някои случаи е невероятно трудно да се ограничи конвенционалният сензор за светлина от случайно пламване, устройство може да бъде от помощ, при което няма нужда от външен сензор за светлина - цифров астрономически таймер.

По принцип такова устройство е подобно на време реле с часовника на миналото. Но за разлика от своите предшественици, съвременните устройства от този тип са в състояние автоматично да изчислят времето на изгрев и залез и да превключват в изходните вериги (включително и да изключват източниците на светлина) само когато това е наистина необходимо.

Цифровите астрономически таймери се произвеждат от голям брой производители и според техническите си характеристики всички те са много сходни.

Пример за такова устройство е астрономически таймер Rex 2000 компании Legrand.

За да може астрономическият таймер Rex 2000 да определи правилно времето на изгрев и залез в паметта на таймера по време на първоначалната му конфигурация, е необходимо да въведете датата, часа и местните координати (дължина и географска ширина) на района, където ще се управлява. В същото време астрономическият таймер Rex е подходящ за използване навсякъде по света..

Legrand Astronomical Timer Rex2000

Астрономически таймер Rex2000 компанията Legrand

Таймер превключване (управление на източника на светлина) възниква без използването на фоточувствителен елемент. За да се спести енергия през нощта, е възможно програмирано изключване на таймера. Времето за превключване се определя лесно от сегментирания дисплей.

Възможно е да се коригират времената на включване и изключване в рамките на +/- 60 минути от стойностите на изгрев и залез, изчислени от астрономическия таймер. В допълнение, контролния вход „S“ на таймера ви позволява да включите таймера, независимо от текущата програма. Според производителя точността на таймера е +/- 1 s / ден.

Таймерът автоматично преминава към "зимно" / "лятно" време. Има запечатващ се капак. FACE интерфейс за програмиране. Различните модели таймери могат да получават мощност от напрежение 230 V или 24 V. Работна температура -20 ... + 55 заВ. Степен на защита - IP20.


Има астрономически модел на таймера, който може да контролира два канала наведнъж. Таймерът има 1 или 2 комутационни контакта за 16 A за чисто активен товар или 4 A за индуктивен (с cos phi = 0,6). Ако трябва да свържете по-мощни лампи чрез таймер, тогава в този случай трябва да свържете лампите чрез електромагнитни стартери, В този случай астрономическият таймер вече ще контролира не директно линията, а намотката на електромагнитния стартер.

Диаграма за свързване на астрономически таймер Rex2000

Диаграма за свързване на астрономически таймер Rex2000

За някои производители астрономическият таймер има функцията автоматично да определя времето на изгрев и залез от въведеното име на града и текущата дата. В допълнение, таймерът може да има вграден брояч на времето, отработено от таймера и количеството на зареденото, възможност за въвеждане на парола, за да се изключи намесата на други хора в работата на устройството.

Повечето автоматични таймери са достъпни за монтиране DINрелса (стандартна метална шина с ширина 35 мм) и имат проста схема на окабеляване.

Астрономическият таймер, като запазва всички предимства на устройството с часовников механизъм (основното предимство е, че няма нужда да инсталирате сензор за светлина) управлява източниците на светлина в зависимост от естествената светлина (макар и определена чрез изчисление).

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Седмичен електронен таймер: кратко описание, функционалност
 • Контрол на осветлението в къщата
 • Електрически контакти с таймер
 • Полезни аксесоари към контакта
 • Автоматично включете уличното осветление в крайградски район

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

   
  Коментари:

  # 2 написа: Артьом. като | [Цитиране]

   
   

  Оборудването е готино. Разумна цена и резултат за човека. Цената на едно астрономическо реле от производството на Лида е приблизително 200 хил. Бел. рубли, а годишните спестявания от използването само на едно реле са почти 7 милиона рубли. Ако считате, че експлоатационният живот е 10 години, тогава икономическата полза става очевидна.

   
  Коментари:

  # 3 написа: | [Цитиране]

   
   

  Мога да хвърля друга опция. За да разреши проблемите с осветлението, корейската компания Stwol предложи да се използва вградено изчислително устройство с GPS приемник вместо фотосензор. Познавайки географските координати на местоположението на контролера за улично осветление и астрономическото време, получено от спътниците, калкулаторът определя точното време на залез и изгрев. Контролерът включва светлините 15 минути преди здрач и изключва светлините 10 минути след изгрев.

   
  Коментари:

  # 4 написа: | [Цитиране]

   
   

   
  Коментари:

  # 5 написа: andy78 | [Цитиране]

   
   

  IOPA4какво точно да погледнем? Статия за астрономическите таймери. Ако искате да допълнете статията, тогава оставете своите мисли, идеи, коментари и предложения за тези устройства в коментарите.Ако имате нещо в астрономическите таймери на сайта и наистина искате да го споделите, тогава конкретно посочете къде да отидете и какво да гледате, в противен случай всичко изглежда точно като банален спам.