категории: Препоръчани статии » Интересни електрически новини
Брой преглеждания: 23414
Коментари към статията: 2

Непрекъсваемо захранване за вашия компютър

 


Непрекъсваемо захранване за вашия компютърUPS е гаранция за безопасността на вашия компютър. Статия за това защо са необходими непрекъсваеми източници на захранване, какви видове са и как да ги обслужвате.

Предвид сравнително високата цена на компютърната техника и ниското качество на електрическата енергия в нашите домове непрекъсваемо захранване (UPS) е просто незаменим нещо.

При определени обстоятелства едно непрекъсваемо захранване може не само да осигури работата на компютъра в случай на прекъсване на захранването, но и да го спаси от повреди. Освен това, благодарение на вградената защита, непрекъсваемото захранване спестява свързаното към него оборудване по време на гръмотевична буря от възможни скокове на напрежението. В момента такива продукти се произвеждат от много производители, но всички непрекъсваеми източници на енергия според принципа на преобразуване на енергия са разделени на три основни категории:


- UPS офлайн тип.

Това е най-простият и евтин тип UPS. В този случай захранването се доставя директно към товара чрез UPS. В случай на прекъсване на захранването или превишаване на определените граници (обикновено 196-242 V), UPS автоматично свързва натоварването към захранването от батериите. Недостатъкът на този тип UPS в отсъствието на филтриране и стабилизиране на напрежението, както и увеличеното износване на батерията поради честото превключване.

UPS Ever 500 CDS- Линейно-интерактивен UPS Линейно-интерактивен.

Принципът на тяхното действие е подобен на офлайн UPS. Благодарение на вградения автотрансформатор, тези UPS са в състояние да стабилизират напрежението в доста широк диапазон (приблизително 153-300 V, в зависимост от модела на UPS), без да преминават към батерии. Поради това животът на батерията значително се удължава и натоварването получава по-добро захранване. Като се има предвид малката разлика в цената с първия тип, именно тези UPS се препоръчват в повечето случаи за домашна употреба.

- UPS он-лайн тип.

Същността на работата на тези непрекъсваеми източници на енергия е, че променливото напрежение в него първо се преобразува в постоянно, а след това отново в променлив изход. Така се получава цялостно пречистване на електричеството от всички смущения и честотни изкривявания.

UPS он-лайн типВ допълнение, някои източници на непрекъсваемо захранване от този тип са в състояние да намалят стойността на консумирания от компютъра ток от мрежата чрез коригиране на коефициента на мощност.

Поради постоянно свързаните батерии времето за прехвърляне на товара в такива UPS е минимално. Този тип модел се препоръчва за критично скъпо оборудване като сървъри.

Един от основните компоненти на всяко непрекъсваемо захранване са батериите. По правило в UPS се използват специални киселинно-оловни батерии с лепилен електролит. Такъв електролит е много по-безопасен от течността и не изтича, ако батерията е механично повредена. Капацитетът на батерията може да варира, но повечето от тях са 12-волтови батерии с капацитет 7 A * h.

MUSTEK POWERMUST 400VA UPSКакто знаете, животът на всяка батерия на UPS зависи от броя цикли на зареждане / разреждане и обикновено на практика е 3-4 години в зависимост от условията на работа.

Всяко непрекъсваемо захранване е в състояние самостоятелно да диагностицира батерията и в случай на повреда да даде съответния звуков сигнал. Смяната на батериите на съвременните непрекъсваеми източници на захранване е съвсем проста и всеки може да се справи с тази процедура.

Като цяло можем спокойно да кажем, че модерното непрекъсваемо захранване е в състояние надеждно да защити всяко компютърно оборудване от некачествено захранване и светкавични импулси.Предвид сравнително ниската цена на непрекъсваемото захранване в сравнение с компютър, той трябва да присъства във всеки дом, където има компютър.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Мощно самостоятелно захранване
 • Как да изберем непрекъсваемо захранване (UPS) за компютър
 • UPS ... UPS в борбата с прекъсванията
 • Как да изберем UPS за котела
 • Непрекъсваеми захранващи устройства за помпи

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Колко минути може да работи UPS без натоварване отвън, т.е. при липса на външно напрежение?

   
  Коментари:

  # 2 написа: Юджийн | [Цитиране]

   
   

  Ако UPS има вградени батерии (компютър и т.н.), след това 5-10 минути при пълно натоварване.

  Ако UPS е с външни батерии, тогава животът на батерията зависи от капацитета на тези батерии.

  Време [часа] = UPS напрежение [V] * Капацитет на батерията [A * h] / Товарна мощност [VA]

  Например за UPS, който работи на три външни батерии (напрежение на една 12 V батерия) с капацитет 100 A / h с постоянна мощност на натоварване от 150 VA:

  36 * 100/150 = 24 часа