категории: Интересни електрически новини, Електротехник у дома, Електрически прегледи, Цокли и ключове
Брой преглеждания: 86786
Коментари към статията: 7

Технически трикове на търговски обекти

 


нПовечето производители на контакти, ключове харчат значителни пари за осигуряване на максимална сигурност за обикновените потребители и повишаване на нивото на комфорт по време на работа на електрически уреди.

Например много производители оборудвайте ги предпазни гнезда на затвора, Той няма да работи, за да постави в контакта на контакта чужд предмет, различен от щепсела от електрическите уреди.

такъв гнезда Идеален за монтаж в апартаменти, където растат малки деца. Тъй като любопитството на децата не е тайна, много от децата постоянно се стремят да залепят нещо в контакта. Освен това, наскоро почти всеки, който прави ремонт, инсталира гнезда на ниво 35-40 см от пода.

Наличието на завеси също служи като допълнителна защита срещу проникване на чужди предмети, прах, влага в изходния механизъм. Степента на защита е написана на всички електрически уреди по отношение на електрическата безопасност.

За да се определи степента на защита на електрическите уреди, има универсална международна IP система. Например IP24, IP44 и т.н.

Първата цифра показва размерите, а втората цифра показва защитата срещу твърди частици, влага.

0) - без защита
0) - без защита
1) - размер на частиците от 50 mm
1) - от капки вода, капеща отгоре
2) - размер на частиците от 12 мм
2) - от капки, падащи под ъгъл до 15 градуса
3) - с размер 2,5 мм
3) - от капки вода, падащи под ъгъл до 60 градуса
4) - с размер 1 мм
4) - от воден спрей
5) - частична защита от прах
5) - от водни струи
6) - пълна защита от прах
6) - от мощно налягане на водата
 
7) - от частична или временна потапяне на вода
 
8) - от пълно потапяне във вода

Сега можете приблизително да определите степента на сигурност, от която се нуждаете. Например, за контакти и други електрически уреди за банята степента на защита IP44 е достатъчна.

гнездо с висока защитаЗа помещения с повишена вероятност от токов удар, в случай на срив на изолацията и такива помещения включват баня, кухня, гараж, трябва да бъдат инсталирани в разпределителни табла RCD (устройство за остатъчен ток).

RCD, в случай на изтичане на ток с определена величина, ще изключи групата изводи, където е възникнал течът, като по този начин предпазва човек от токов удар. Устройството и принципът на работа на RCD, разгледахме в предишната статия.

Но всичко това е добре на теория. Как вървят нещата всъщност? В крайна сметка, не винаги е възможно да инсталирате отделен RCD върху групата, към която е свързан нужният ни сокет. Можете, разбира се, да поставите един общ RCD за цялата къща, но тогава, в случай на задействане на устройство, цялата къща ще остане без електричество.

Именно за такива ситуации, когато е необходимо да се предпазят себе си и другите от токов удар, производителите измислят гнезда, в които вече е монтиран RCD. това гнездо с RCD може да се инсталира вместо обичайното кухненски обекти или в банята.

Socket-RCDАко живеете в частна къща, вероятно понякога ще използвате различни електрически уреди на улицата - косачка за трева, бормашина, прахосмукачка и т.н.

Наскоро се появи ново устройство в магазините и пазарите, които продават електрически аксесоари - гнездо за таймер, За да използвате устройството, няма нужда да се намесвате в съществуващо окабеляване.

гнездо за таймерДостатъчно е само да включите гнездото на таймера в обикновен гнездо, след което "залепвате" устройството, от което се нуждаем, в самото устройство и всичко е готово за работа. Може да се използва гнездо за таймер, например, за да включите отоплителен уред, лампи и т.н. в определено време.

Има още едно нововъведение, което се появи в нашите магазини за електроенергия - контакти с дистанционно управление.

Има дистанционно управление, напомнящо на обикновен телевизор. Така че с това дистанционно управление можете да контролирате включването / изключването на устройства, които преди това са включени в гнездата-адаптери.

Нашите кухни, в които нашите прекрасни и обичани дами прекарват много време, могат да бъдат оборудвани гнезда с устройство за изтласкване на гнезда.

Изглежда като обикновен изход, на корпуса на който има малък бутон. Когато трябва да извадим щепсела от контакта, просто кликнете върху него и ... самия щепсел излиза от контакта.

Има и такива прибиращи се гнездакоито се скриват в маса, шкаф или друга повърхност и при необходимост могат да бъдат преместени и използвани по предназначение.

Във всеки случай, преди да закупите някое устройство, консултирайте се с професионалист относно надеждността и възможността за подмяна, в случай на повреда, например на изход, превключвател, лампа.

Сергей Серомашенко

Препоръчваме ви да прочетете:Как да изберем правилните гнезда за апартамент или къща

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да изберем качествен изход
 • Как да инсталирате електрически контакт на улицата
 • Характеристики на монтаж на електрическо окабеляване и свързване на домакински електрически уреди в ...
 • Цокли за дома. Преглед и полезни съвети
 • Как да инсталирате и свържете гнездо за печка и пералня

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Олга | [Цитиране]

   
   

  Ако поставите търговски обекти в банята, трябва да следвате три правила:

  1. Необходимо е да се изключи попадането на вода в гнезда.

  2. Трябва да се прилага допълнителна защита под формата на устройства за диференциален и остатъчен ток.

  3. Ако е необходимо заземяване, трябва да се използват заземяващи отвори.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Denis | [Цитиране]

   
   

  Ето грешка:

  "За да се определи степента на защита на електрическите уреди, има универсална международна IP система. Например, IP24, IP44 и т.н.

  Първата цифра показва размерите, а втората цифра показва защитата срещу твърди частици, влага."

  Всъщност първата фигура показва степента на защита срещу твърди частици, а втората степен на защита от влага.

  Плочата, между другото, отразява точната информация.

   
  Коментари:

  # 3 написа: Paul | [Цитиране]

   
   

  Това е много важен момент и е наложително да се обърне внимание на това - в мокри помещения, в никакъв случай не трябва да инсталирате електрически контакти със степен на защита IP20. Тъй като статията е посветена на техническите аспекти на търговските обекти за домакинства, тук е важно, че в търговски обекти със степен на защита IP44, висока степен на защита от контакт в нея се осигурява не само от капака и дали завесите са защитни (има изходи с капак и завеси, но в същото време имат степен на защита IP23) , но също така и цяла гама от различни страни, уплътнения и лабиринтни уплътнения, които ви позволяват да изцедите влагата, постъпила в изхода, в канала, който излиза. Такива гнезда се използват именно с цел да се защити човек от токов удар при абсолютно всички обстоятелства. Дори водата, която влиза в изхода, причинява късо съединение, но това не трябва да се случи, тъй като линията, на която се намира изходът, ще бъде незабавно изключена от прекъсвача, който го защитава (той е инсталиран в електрическия панел).

   
  Коментари:

  # 4 написа: Игор | [Цитиране]

   
   

  Има контакти с механична защита. Вътре в контакта са монтирани щори, които се отварят само ако в контакта е поставен щепсел. Електрически, разбира се. Тоест, ако поставите пирон, завесите няма да се отворят, защото е необходимо да се постави веднага в два отвора на изхода едновременно. Което е изключително неудобно. А детето е още повече. Преди да купите такива търговски обекти, помислете десет пъти дали имате нужда от това.

   
  Коментари:

  # 5 написа: | [Цитиране]

   
   

  Обичам сигурността, но обяснете защо трябва да има защита на контакта IP56 в банята, ако пералнята е постоянно включена в този гнездо (естествено, "56" се губи по време на това)?

   
  Коментари:

  # 6 написа: | [Цитиране]

   
   

  Нашите кухни, в които нашите прекрасни и обичани дами прекарват много време, могат да бъдат оборудвани гнезда с устройство за изтласкване на гнезда.
  Изглежда като обикновен изход, на корпуса на който има малък бутон. Когато трябва да извадим щепсела от контакта, просто кликнете върху него и ... самия щепсел излиза от контакта.

  Това е готино, но разбираемо, но все пак има нещо по-надеждно по отношение на инсталирането на електрически проводници в дървена къща (понякога тя се удавя през пролетта).

   
  Коментари:

  # 7 написа: Андрю | [Цитиране]

   
   

  Пример за легенда: IP23, където IP е международното наименование на степента на защита, 2 - защита срещу проникване на пръсти или предмети с дължина не повече от 80 mm и твърди тела по-голяма от 12 mm, 3 - защита срещу капки дъжд, падащи върху черупката под ъгъл 60 в. от вертикала.