категории: Препоръчани статии » Интересни електрически новини
Брой преглеждания: 18985
Коментари към статията: 0

Захранвания

 

ЗахранванияТова е статия за събиране, която описва и използва най-често срещаните в момента химически източници на енергия.

В съвременния свят преносимите захранващи устройства са незаменими. Те се използват във цялата цифрова, потребителска електроника и не само.

Качеството и продължителността на конкретен уред зависи от правилния избор на батерията. По-долу са видовете източници на ток и описание на техните предимства и недостатъци.

Захранвания

Никел-кадмиеви батерии

Животът на тази батерия е около 90-3700 цикъла на зареждане. Електромоторна сила (EMF) - 1,3 волта. Саморазрядът е около десет процента на месец. Температура на приложение: от -10 до 40 0С.

Тези батерии не се страхуват от презареждане, издържат на случайно затваряне на полюсите и са пожароустойчиви. Тъй като вътрешното им съпротивление е ниско, в сравнение с други източници на ток, те могат да се използват в оборудване, което консумира голям ток. В допълнение, те не се загряват по време на работа и работят стабилно.

Тези батерии се използват широко в електрически превозни средства, в трамваи, в мощни фенерчета. Съхраняването на тези батерии се разрежда и е по-добре да ги презаредите малко при зареждане.

Никел-кадмиеви батерии

Никел-кадмиеви батерии


Оловни киселинни батерии

EMF е около 2,1 волта. Температура на приложение: -38 до 40 0В. Ефективността на работата зависи от правилното приготвяне на разтвор на сярна киселина, през зимата плътността му трябва да бъде малко по-висока, отколкото през лятото.

Зареждането си струва специални заряднипри температура 20 0В - веднъж на девет месеца с продължителност около 10 часа или при -20 0В - веднъж годишно с продължителност около два дни.

Съхранявайте батериите в разредено състояние при температура не по-висока от 30 0В. Както знаете, източниците на оловен ток се използват в превозните средства като захранваща батерия за стартера на двигателя.

Оловни киселинни батерии

Оловни киселинни батерии


Сребърно-цинкови батерии

Основното предимство е възможността да се снабдяват потребителите с големи токове. Характеристики на работата: EMF е 1,9 волта, използвайте температура: от -40 до 500C, малък саморазряден ток, не вредят на околната среда.

Източниците на сребро-цинк имат висока цена и малък брой цикли на зареждане и заряд. Те се използват в космическите кораби като авариен източник на енергия.

Сребърно-цинкови батерии

Сребърно-цинкови батерии


Литиево-йонни батерии

Литиево-йонният източник на енергия е най-често срещаната батерия. Използва се, както е известно на мнозина, в мобилни телефони, лаптопи, фотоапарати. Производителност: ЕМП около 3,6 волта, използвайте температура: от -20 до 50 0C, броят цикли на зареждане и заряд: от 400 до 1100, загубата на заряд е 8% на месец.

Литиево-йонни батерии

Литиево-йонни батерии

Литиеви йонни акумулатори за кола

Литиеви йонни акумулатори за кола


Алкални или алкални батерии

Алкалните или алкални източници на енергия са източници, които се използват широко в онези устройства, където се изисква захранване за кратък период от време, например: колички за играчки, музикални плейъри. Те не трябва да се използват в оборудване с ниска консумация на ток: в часове, в дистанционно управление. Те не понасят студ, така че трябва да се използват само при стайна температура.

Алкални батерии

Алкални батерии


Цинкови въздушни батерии

По принцип това е еднократен източник на захранване с емф от 1,4 волта и нисък ток на саморазряд. Той е безвреден за хората, лесен за производство, има ниска цена.Използва се главно в устройства с ниска консумация на ток, но в момента има прототипи, които се използват в лаптопи под формата на батерии.

Цинкови въздушни батерии

Цинкови въздушни батерии

Прочетете също по тази тема:Литиево-йонни батерии

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Литиеви полимерни батерии
  • Популярни типове батерии
  • Модерни акумулаторни батерии - предимства и недостатъци
  • Алуминиеви батерии
  • Какви батерии се използват в съвременните електрически превозни средства

  •