категории: Препоръчани статии » Интересни електрически новини
Брой преглеждания: 5540
Коментари към статията: 1

Как шумът от голям град се превръща в електричество

 

Голям модерен град винаги е шум. А шумът е един от факторите на стрес за всяко живо същество. Обичайно е да се защитаваме от градския шум: оборудваме стените на сградите с висококачествена звукоизолация, правим прозорците на къщите звукоизолирани, ако е възможно. Излишно е да казвам, бедни хора, живеещи в близост до летища и шумни магистрали, за които кълването на краката на пешеходците е като шумоленето на есенната зеленина, в сравнение с обичайния им ежедневен акустичен фон.

Междувременно скърцане на сирени, бръмчащи колела, тупане на пешеходци, шумни кранове на строителни площадки, файтони, тракащи колела по релси - всичко това не е просто огромен непоносим шум, а на първо място, механични вибрации, разпространяващи се във въздуха, което означава, че се губи (и дори в ущърб) кинетична енергия, приписваща се просто на така нареченото „шумово замърсяване“.

Как шумът от голям град се превръща в електричество

Но възможно ли е тези колебания да се превърнат не в вреда, а в полза? Оказва се, че е възможно и много ефективно. Ако този шум бъде погълнат правилно, тогава ще бъде възможно да се генерира достатъчно електричество от него, особено когато става дума за голям метрополис. Небостъргачи като Soundscraper (концепция, предложена на конкурса за небостъргачи на eVolo) ще могат директно да поемат тези вредни вибрации от въздуха, да ги поглъщат, генерирайки електричество.

Електроактивни косми

Според авторите на проекта 84 000 електро-реактивни „косми“, като вълна отгоре на кожата, могат да бъдат разположени върху цялата външна повърхност на стените и покрива на небостъргач с височина около 100 метра. Космите сякаш растат от небостъргач - навън, в посока на градския шум (източници на шум са магистрали, летища, железопътни линии и др.).

Небостъргач, покрит с такива косми, би могъл да работи като огромен акустоелектричен генератор, тъй като всеки такъв косъм има свой собствен параметричен преобразувател с променлива честота. Около 240 такива косми на височина и около 350 по периметъра - общо 84 000 ефективно работещи преобразуватели на 100-метрова кула.

И така, звуковите вибрации на града (всъщност кинетичната енергия на шума) люлеет космите, генерирайки електричество, което се предава по проводниците вътре в сградата - надолу към акумулаторната батерия за последващо използване на енергия от обектите на града.

Според предварителните оценки, разработчиците, генерирани от един такъв акустичен небостъргач, ще имат достатъчно електроенергия, за да посрещнат 10% от нуждите на градско осветление на град като Лос Анджелис, докато вредните емисии на въглероден диоксид от процеса на производство ще бъдат значително намалени.

Електрическата енергия, генерирана от кулата за годината, ще бъде приблизително 150 MW часа, което е еквивалентно на средно 0,21 вата за един „косъм“ на генериращото покритие.

Голям градски шум

Подходящо е да помислите колко наистина неизползвани пространства има около магистрали, летища, железопътни линии и други шумни обекти на градската и крайградската инфраструктура.

Огромните пейзажи по принцип могат да бъдат оборудвани с такива генериращи кули, електричеството от които би било доставено за нуждите на града или на някой друг обект. Всяка шумна магистрала или завод може да има индивидуална кула, която превръща шума в използваема електрическа енергия.

Като минимум ще бъдат осигурени енергийните нужди на самата сграда, разположени на шумно място и оборудвани по повърхностите на стените и покрива с такива вибриращи „косми“, които поглъщат шум.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Ток без проводници. Към нов свят на безжично електричество
 • Hitachi получава електричество от въздуха
 • 5 необичайни дизайни на ветрогенератори
 • Безплатна енергия - колко е истинска?
 • Електричество и околна среда

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: максима | [Цитиране]

   
   

  Благодаря, беше много интересно да разбера.