категории: Препоръчани статии » Интересни електрически новини
Брой прегледи: 17809
Коментари към статията: 0

Електрогенериращи тротоарни плочи Pavegen

 

Тротоарни плочи, генериращи електричествоБританската компания Pavegen Systems Ltd., чийто директор е Лорънс Кембол-Кук, автор на технологията, успешно произвежда и продава уникални тротоарни плочки по целия свят, които генерират електричество благодарение на пешеходци, които вървят по нея.

Идеята е реализирана от Лорънс Кембол-Кук през 2009 г., когато той изучава кинетичните решения в университета в Лофбъроу за енергийни мрежи. Cambell-Cook дойде с тази идея за плочки, докато работи за една много голяма енергийна компания.

След основаването на Pavegen, Лорънс започна своето преминаване към пазарните лидери в пешеходния сектор, добиващ енергия, генерирайки интерес към технологиите в световен мащаб. Редица търговски обекти на етапа на внедряване взеха идеята на Лорънс, трансформирайки концепцията и дизайна му в истински продукти.

Необичайни тротоарни плочи

Лорънс е уверен, че пробивните технологии отварят пътя към промяна на отношението на хората към енергията и намаляват зависимостта им от изкопаеми горива и електрически мрежи.

Плочка за производство на електроенергия

Преди да създаде компанията и да стане изпълнителен директор на Pavegen Systems Ltd., Лорънс завършва университета в Лафборо, където учи индустриален дизайн и технологии. През 2009 г. печели конкурса на Royal Society of the Arts за разработване на технологично решение за повишаване на социалната мобилност във Великобритания и получи 5000 паунда. Тогава той получи допълнително финансиране и по този начин започна да прави малки партиди плочки от пет парчета, за да ги тества по различен начин.

Изобретателите ги тествали в училищата и по оживените улици на градските центрове, правели партизански изследвания, поставяли ги на автогари и на Оксфорд стрийт, просто хвърлили зелени плочи на пода, за да видят дали хората дори биха искали да ходят по тях. За щастие отговорът беше „да“.

Плочка в училищния двор

От самото начало Кембъл Кук смяташе, че участието на хората в процеса на генериране на енергия е от ключово значение за получаването на правилния продукт. По тази причина в центъра има плочи, направени от рециклиран каучук и полимербетон светодиодкойто светва, когато някой стъпи върху тях.

Иновативната плочка е изработена от гъвкав водоустойчив материал, получен от обработката на използвани автомобилни гуми, което придава здравина на плочките и я прави устойчива на абразия. Корпусът на плочките е изработен от специална неръждаема стомана. При натискане горният ръб се огъва с 5 милиметра и причинява интегрирания конвертор да генерира електричество.

Тяло с плочки

Електричеството може да се натрупва в литиева батерияИли отидете директно на мощност осветяването на рекламни табели, витрини, автобусни спирки и др. Първоначалната идея беше да захранвате уличните лампи и табели по градските улици от енергията на стъпките на хората. И само за три години компанията достигна ниво, при което нейните продукти вече могат да бъдат намерени в градове по света. На въпроса как е успял, Лорънс отговаря: „работил здраво и упорито“.

Устройство за плочки

Технологията на конвертора се пази в тайна, но инженерите казаха, че тяхното решение е различно от това традиционни пиезоелектрически преобразуватели, Пиезогенераторите изискват "високи пикове", казва разработчикът. Времевият интервал между върховете затруднява преобразуването в постоянен ток. Технологията Pavegan скъсява пролуките между върховете и ви позволява да получите повече постоянен ток.

Разработчиците казаха също, че решението е хибридно и ви позволява ефективно да улавяте и пестите енергия, след като се преобразува в захранване от 12 волта.Това е подобно на пиезото в единствения аспект, че горният лист на плочката се отклонява с 5 мм и това движение се преобразува в електричество.

В резултат на това технологията позволява преобразуването на кинетичната енергия в електричество, което може да се съхранява за по-късна употреба за различни цели. Всеки път, когато някой стъпи на плочка, под него се събира възобновяема енергия.

Монтаж на плочки на улицата

Тази технология е най-подходяща за многолюдните пешеходни улици на съвременните столични райони. Това е първата значима стъпка за хората да генерират чиста енергия, където и да има тротоарни плочи. Горната повърхност на блока за плочки е 100% рециклиран каучук. Основа за плочки - 80% от рециклираните материали. Системата ви позволява да надстроите съществуващата настилка и може да се използва при изграждането на нови пешеходни пътеки.

Pavegen е проектиран да издържа на тежки товари на открити места с голям трафик. Водоустойчивостта на плочката ви позволява да го използвате както във външната среда, на улиците, така и на закрито. Произведените блокове напълно отговарят на европейските изисквания за всякакви продукти, пуснати на пазара на Европейското икономическо пространство.

Уестфийлдски стратфордски град

Pavegen получи първата си търговска поръчка за създаването на тротоарни плочи за производство на електроенергия за най-големия градски търговски център в Европа - Westfield Stratford City, близо до площадката за олимпийски игри в Лондон. През 2012 г., по време на летните олимпийски игри в Лондон, плочките Pavegen вече бяха монтирани на няколко претъпкани улици и за няколко седмици събраха 20 мегаджола електричество, което беше достатъчно за захранване на осветлението на столичните улици.

Компанията има споразумение с производителя на напитки Diageo, който вече разпространява плочки Pavegen по света от Бразилия до Виетнам, пет плочки подават улични лампи през цялата нощ. Плочката също може да изпраща данни безжично, благодарение на енергията на стъпките и по този начин да бъде интегрирана в умни градски системи.

Лорънс Кампъл Кук

„Мисля, че сме само на върха на айсберга в сравнение с това, което може да се направи друго. Захранващите устройства за потребителските устройства могат да бъдат интегрирани в дрехите. Това е само началото в сектора на възобновяемите енергийни източници “, казва Локренс.

Много експерти в индустриалния дизайн са уверени, че скоро ще бъдат разпространени в целия свят електропроизводителните тротоарни плочи на Лорънс Камбъл-Кук.

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Фотоволтаични магистрали
  • Стъклени строителни блокове - генератори на електричество
  • Използване на енергията на гравитацията - как е възможно
  • Wi-Fi технология за предаване на мощност
  • Hitachi получава електричество от въздуха

  •