категории: Споделяне на опит, Практическа електроника, Тайните на електротехника
Брой преглеждания: 111,998
Коментари към статията: 4

Хитра сонда вместо тестер

 

Хитра сонда вместо тестерВзех назаем тази схема за вземане на проби от N. Shyla (Украйна) през 1984 г. Не знам кой е нейният автор, но многогодишният опит с използването на този представител показва, че би било полезно да споделим опит.

По моята специалност се занимавам с електрически задвижвания, както и с вериги за управление на автоматични линии и т.н. Вярвам, че в девет от десет случая тази сонда замества обикновен тестер. Сондата ви позволява да оцените величината и знак ("+", "-", "~") на напрежението в няколко диапазона: до 36 V,> 36 V,> 110 V,> 220 V, 380 V, както и звънещи електрически вериги, такива като контактите на релета, стартери, техните бобини, лампи с нажежаема жичка, p-п преходи, светодиоди и т.н., т.е. почти всичко, с което електротехникът се сблъсква в хода на работата си (с изключение на измерване на ток).

На диаграмата превключвателите SA1 и SA2 са показани в състояние без натиск, т.е. в положение на волтметъра. По величината на напрежението може да се прецени по броя на светодиодите в линията VD3 ... VD6, VD1 и VD2 означават полярността. Резистор R2 трябва да бъде направен от два или три еднакви резистора, свързани последователно с общо съпротивление 27 ... 30 kOhm. Натиснатият превключвател SA2 превръща сондата в класически циферблат, т.е. батерия плюс крушка. Ако натиснете и двата превключвателя SA1 и SA2, тогава можете да проверите веригата в два диапазона на съпротивление: - първият диапазон е от 1 MOhm и по-горе до ~ 1,5 kOhm (VD15 е включен); - вторият обхват е от 1 kOhm до 0 (свети VD15 и VD16).


Много от моите приятели, които повториха този дизайн, оцениха достойнствата му. Вариантите на размерите на корпуса зависят от използваните части и варират от кутиите домино до размерите от около две кутии за кибрит. В моята версия калъфът беше направен от едностранно фолио от фибростъкло. Там, където линията на кръстовището излезе, фолиото трябва да бъде отстранено до дебелина -1,5 мм, да спойкате шевовете отвътре. Крекерите с резба M3 са залепени в ъглите, за да закрепят горния капак, в който са пробити отвори за осем светодиода и една лампа. Лампата трябва да бъде затворена с прозрачна капачка. По степента на нажежаема лампа може да се изчисли ниско съпротивление (до няколко ома). Печатната платка може да бъде направена или чрез офорт или с нож. Държачът на лампата HL1 може да бъде направен чрез увиване на 2,5 оборота медна тел с диаметър 1 мм директно по дължината на резбата на лампата.

Превключвателите са най-добре поставени от противоположните страни на платката. При използването му отначало ще има по-малко грешки. Най-честата грешка е, че след като не се увери, че няма напрежение във всяка верига, потребителят натиска превключвателите за набиране. В същото време лампата HL1 изгаря, действайки като предпазител. По този начин, когато работите върху разединени вериги, човек трябва да бъде внимателен и внимателен, което изискват правилата за безопасност. Това е добре известно на онези електротехници, които измерват напрежението с авиометър, включен в режим на измерване R или I. В нашия случай, за да се избегне подобна грешка, ще е достатъчно да се замени лампата HL1, която трябва да се държи в резерв.

Като бутони на бутоните за превключване можете да използвате неизползваеми светодиоди, леко да ги завъртите.

Превключвателите са монтирани със скоби, изработени от медна тел с диаметър 1 мм. Заключенията на светодиодите не е необходимо да се съкращават, дължината им трябва само да се изясни, така че LED лещите да стърчат от горния капак с 1 ... 1,5 мм.

Хитра сонда вместо тестер
Хитра сонда вместо тестер

Чертежът на печатаната платка не е даден, тъй като е направен в едно копие и при повторение на сондата подредбата на светодиодите се променя в зависимост от вкусовете на изпълнителя. Разположението на елементите на предния панел и в корпуса е показано на фиг. 3. Стабилитроните могат да се използват за малки вносни продукти. Батериите (тип "316") издържат година или повече. Сондата може да бъде допълнена с фазов индикатор, който е много полезен при ремонт на осветление.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Транзисторна изпитателна сонда
 • Проста логическа сонда
 • Как да проверите триак
 • Как са LED лампите
 • Обратна връзка оперативна схема на усилвателя

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: минувач | [Цитиране]

   
   

  Уважавам вашето мнение, но „Търсене“ е по-добро на моменти. IMHO.

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  Мултицет Duc D830 струва 140 рубли, 30% от които цената на короната 9v

   
  Коментари:

  # 3 написа: Анатолий | [Цитиране]

   
   

  Струва ми се, че веригата няма да работи, най-вероятно половината, напрежението няма да покаже точно.

   
  Коментари:

  # 4 написа: Роман | [Цитиране]

   
   

  Във веригата използвайте полярността на светодиодите VD3, VD4, VD5, VD6 и всичко ще работи правилно.