категории: Споделяне на опит, Автономно захранване
Брой преглеждания: 38907
Коментари към статията: 0

Как да получите висококачествено електричество от генератор

 


Статията обсъжда едно от възможните решения на проблема с не много висококачественото напрежение, произвеждано от много домакински генератори.


Как да постигнем висококачествено електричество от генератор на генераторМнозина, които са изправени пред необходимостта да използват газови или дизелови генератори по време на прекъсване на електрозахранването, вероятно забелязват, че някои устройства не работят от електричество, генерирано от генератора.

Получихме писмо от нашия редовен читател на нашия сайт, ето цитат от това писмо: ....... "Домакинските генератори са основно монтирани с четка, следователно качеството на генерираната електрическа енергия, меко казано, не съответства на захранващите устройства. По-специално компютърният UPSA, когато преминава към автономно захранване, започва да „псува“. Има ли филтри, които правят синусоидата по-лесно смилаема? "" .......

Както каза един умен човек, правилно зададеният въпрос съдържа половината от правилния отговор. За да се разбере причината, е необходимо да се разбере малко устройството на генератора, как работи, къде е неговата слаба точка, защо някои устройства не "виждат" електроенергията, генерирана от генератора.

Факт е, че много електрически уреди са особено чувствителни към качеството на доставената електрическа енергия, по-точно, те, устройства, са чувствителни към качеството на синусоида. Ако електроенергията, доставена от мрежата, е относително стабилна, тогава, за съжаление, това не може да се каже за електричеството, получено от генератора. Това важи особено за генераторите на бюджет.

В много отношения качеството на изходното напрежение зависи от скоростта на генератора. Почти всички съвременни генератори са оборудвани с автоматичен регулатор на напрежението. Но факт е, че това устройство е в състояние да регулира и поддържа само напрежението на необходимото ниво, но не е в състояние да регулира и произвежда чиста синусоида. По-скъпите модели генератори вече са оборудвани с електроника, която контролира качеството на изходното напрежение.

Особено чувствителни към нискокачествената електроенергия са някои видове отоплителни котли, почти всички непрекъсваеми захранващи устройства (UPS) компютри.

Това се дължи на факта, че в тези устройства микропроцесорът следи качеството на доставената електроенергия. Той просто се кълне в електричество с ниско качество. За много устройства не само стабилното напрежение, но и формата на синусоида е от голямо значение. За съжаление, повечето домакински генератори не са в състояние да произвеждат електричество с необходимото качество, с правилния синусоид, без никакъв "шум" и хармоници.

За да могат устройствата, които се нуждаят от висококачествено напрежение, да функционират нормално и пълноценно и да не изпаднат в авария, има стабилизатори на напрежението двойно преобразуване. Напрежението и формата на синусоидата на изхода на устройството не зависят от напрежението, формата на синусоидата, шума в мрежата и др. Изходът на устройството винаги е ПРАВИЛНА синусоида и STABLE напрежение.

Принципът на работа на това устройство се основава на двойно преобразуване на входното напрежение. Ако опишете принципа на работа на устройството просто, без да навлизате в джунглата на електрониката, тогава в това устройство има два преобразувателя, две стъпки. На първия етап входното напрежение се коригира до директно напрежение, на втория етап директното напрежение се преобразува в променливо напрежение.

Контролът върху работата на устройството се осъществява от микропроцесор, който незабавно реагира на всяка промяна в параметрите, както на входа, така и на изхода на устройството.По този начин се постига напрежение с чист синусоид, без никакъв „шум“, към който UPS на компютрите са толкова чувствителни, електронната част на „умните“ котли.

Такива устройства са сравнително евтини. Например, стабилизатор на напрежение, проектиран за мощност на инструмента до 500 вата, струва около 150-200 долара. Такива устройства се произвеждат в малки предприятия в ограничени партиди. Досега не сме наблюдавали вносни аналози на това устройство на нашия пазар.

Прочетете също:Безопасност на генератора

Сергей Серомашенко

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Инверторни генератори - 3 мазнини плюса!
  • Домашна електроцентрала. Използването на автоматизация за контрол на работата на родовете ...
  • Автономно захранване у дома
  • Автономни системи за захранване на частна къща
  • Какво да вземете предвид при избора на генератор

  •