категории: Препоръчани статии » Споделяне на опит
Брой преглеждания: 61156
Коментари към статията: 0

Как да направите таван на звездно небе, използвайки оптичен влакно

 

Как да направите таван на звездно небе, използвайки оптичен влакноДнес светлата украса на стая не само изпълнява основната си функция, но и носи елементи на комфорт в заобикалящото пространство. Интериорът ще изглежда по-жив и оригинален, ако подредите окачени тавани във формата на звездно небе. Такъв таван ще бъде чудесна алтернатива на традиционното осветление във вашата стая. Звездният таван ще украси стаята ви.

В допълнение, с помощта на този дизайн е възможно да се идентифицират функционалните зони на помещенията. Така че можете да отделите работното пространство от, например, зона за отдих.

Съвременните и най-реалистични „звездни тавани“ обикновено се правят по оптична технология (виж fiberoptika) и микропроцесорно управление.

Обмислете процеса на създаване таван от фибростъкло и проектор.


Инструменти и материали за създаване на "звезден" таван:

Проектор със звезден таван1. LED или халогенен проектор. Цената на такива системи е в диапазона от 7000-11000 рубли. Проекторите могат да работят в различни режими и с различни програми за осветеност. Проекторът е малък и тих.

2. Комплект оптични влакна, които се комбинират в един порт. Има много вариации на такива комплекти. Цената варира от 5 до 50 хиляди рубли. Различните комплекти покриват различна област и имат различен диаметър.

Осветлението с помощта на оптични влакна се различава от другите видове осветление в следните свойства: електрическа безопасност, пожарна безопасност, висока устойчивост на влага и издръжливост, както и нисък разход на енергия. Така че целият таван ще консумира само 10-50 вата електроенергия.

3. Листов материал. Дебелината на листовия материал е около 1 см. Ефектът от звездното небе може да бъде създаден въз основа на почти всеки материал, надарен с достатъчна твърдост. Могат да се използват плочки, MDF панели, листове от гипсокартон и шперплат.

На първо място, експертите препоръчват използването на следните материали: поливинилхлорид и ламинат. В края на краищата, аерографските и акрилни бои се вписват добре на такива материали. След извършване на цялата работа по подреждането на звезден таван, такъв таван може да се измие с обикновени почистващи препарати.

4. Листове от дебела хартия.

5. Монтажно лепило.

6. Електрически кабел.

7. Акрилна боя.

Необходими са също така конектори, окачвания, профили за оборудване на фалшив таван.


За да създадете таван "звезда", трябва да имате определени инструменти: нож, четка, тренировка, отвертка, пистолет за пръскане.

влакно оптичен за звездно небеДопълнителни ефекти върху звезден таван

Ако имате халогенен проектор, тогава обикновено в него има специална лампа и цветен филтър. Този филтър обикновено може да се върти. Това променя яркостта и цвета на светлинните влакна. Подобна система е в основата на много други динамични ефекти.

Използва се LED проектора, както подсказва името светодиоди, Светодиодите се управляват от контролер. Същият контролер включва / изключва различни програми за осветление. Контролерът може да задава такива ефекти: въртящи се галактики, падащи метеори и летящи комети, експлодиращи или мигащи звезди. За да създадете ефекта, трябва да закупите подходящия модел проектор.


Монтаж на таван със звезди.

1. Маркирайте тела, преди да монтирате окачения таван.

2. Пробийте дупки със свредло. След това прикрепете окачванията към носещия таван и стените с помощта на винтове.

3. Монтирайте рамката от профили с подходящи размери и здравина. Свържете профилите с окачванията.Когато инсталирате рамковата система, използвайте обичайната технология за нейното инсталиране. Минималното разстояние от листове до тавана е 3 cm.

4. Монтирайте листовия материал към конструкцията. Този материал ще бъде в основата на тавана "звезда".

5. Направете отделен извод за окабеляването. Този щифт трябва да е близо до проектора, контролера и друго оборудване. Инсталирайте превключвателя на удобно място.

звезден таван6. Пробийте много отвори в листовия материал със свредло. Диаметърът на отворите е 1,5-2 мм. Оптимално е да поставите 60 или 80 дупки на квадратен метър таван.

7. Залепете няколко оптични влакна във всеки отвор. По желание залепете 1-3 броя.

8. Трябва да се сглобят противоположните краища на влакната оптичен порт на проектора.

Монтираният звезден таван може да бъде украсен с акрил. Акрилните бои са надарени с редица неоспорими предимства. И така, тези бои се правят на водна основа. Съответно те не съдържат химически вредни разредители и не излъчват неприятен аромат.

Акрилните бои изсъхват бързо. В този случай се образува полимерен филм, който е устойчив на химични и механични влияния. Рисуването може да бъде създадено от професионален художник. Но можете да го създадете и сами - според шаблона.

Шареният модел за тавана "звездно небе" е създаден, както следва:

1. На хартия за шаблон предварително копирайте желания шаблон или шаблон. Тя може да бъде планета, зодиакален знак или галактика. За да се осигури по-голяма твърдост на листа, той може да бъде използван лакиран или водоустойчив материал.

2. Сега можете да изрежете шаблона с остър нож.

3. Прикрепете лентата за маскиране към тавана.

4. Напръскайте с четка за пръскане или четка според създадения шаблон.

След това вашият звезден таван ще изглежда неустоим. Включете проектора и се насладете на резултатите от свършената работа!

Таван

Таван "Звездно небе"

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Осветление на окачени тавани на снимката (+50 снимка)
  • Направи си таван LED осветление
  • Как да полагате проводници към тела при липса на фалшив таван
  • Предпазни мерки за безопасност при използване на фалшиви тавани
  • LED подсветка на звездно небе

  •