категории: Препоръчани статии » Споделяне на опит
Брой преглеждания: 184 858
Коментари към статията: 3

Автомобилни акумулатори - как работят, как работят, съвети за употреба и зареждане

 

Автомобилни акумулатори - как работят, как работят, съвети за употреба и зарежданеНай-значимите в автомобилните акумулатори са следните три показателя:

Първо, това е капацитет, изразен в ампер часове. Той характеризира способността на батерията да подаде определен ток за определено време. Например, капацитет от 40 ампера часа означава, че батерията може да даде ток от 1 ампер за 40 часа (или 2 ампера за 20 часа и т.н.)

Трето, резервен капацитет. Този параметър, особено почитан в Америка, показва интервала от време (в минути), през който батерията е способна да подава ток от 25 A (т.е. за колко време може да замени повредения генератор).

Какво има вътре?

Стандартна батерия за кола се състои от шест 2-волтови клетки, което дава 12 волта на изхода. Всеки елемент се състои от оловни решетки, покрити с активно вещество и потопени в електролит. Отрицателните плочи са покрити с фино пореста олово, а положителните плочи са оловни диоксиди. Когато към батерията е свързан товар, активното вещество влиза в химическа реакция с електролит на сярна киселина, произвеждайки електрически ток. В този случай оловен сулфат се отлага върху плочите и съответно електролитът се изчерпва. При зареждане тази реакция протича в обратна посока и се възстановява способността на батерията да дава ток.

Автомобилната батерия има три функции:

първо, тя стартира двигателя;

второ, тя захранва някои електрически устройства, например алармена система и телефон, когато двигателят не работи.

трето, „помага“ на генератора, когато не се справи с натоварването.


Неработен режим на батерията

Празен автомобил през зимата в задръствания е истински проблем за акумулатора. Вентилаторът, фаровете, нагревателят на задното стъкло и чистачките, работещи едновременно, могат да вземат повече ток, отколкото генераторът произвежда. След 45 минути такава работа, средната батерия може да се изчерпи толкова, че рестартирането на изключен двигател вече не е възможно. Възстановяването ще изисква поне 30 минути нормално шофиране, преди да можете да спрете отново.

Защо не успяват? Всъщност няма какво да се счупи в самата батерия. Във всеки случай причината за повечето неизправности не се дължи на собствените му дефекти, а в наличието на допълнително оборудване, например, леви размери, аларми и телефон, ток на теч, което не е рядкост при нов автомобил. Тези устройства са особено любители да представят "изненади" по време на дълго паркиране на автомобили, например на летищата.

За да спестят пари, производителите на автомобили поставят максимално „слаба“ батерия, така че всяко допълнително електрическо натоварване може да доведе до неизправност.

Самата батерия в процеса на обслужване, разбира се, се износва и в крайна сметка се проваля. Това се дължи на корозия на плочите, изчерпване на активното им покритие и изчерпване на електролита. Повишената температура допринася за това, така че по-често, отколкото не, нараняванията се появяват през лятото, а "забавен живот" започва с първата слана. Обикновено животът на батерията е около четири години, но до голяма степен зависи от режима на работа.

Ако обаче батерията ви изведнъж започне да боклуци, не я изхвърляйте. Опитът ни показва, че огромен брой автомобилни акумулатори, които бяха счетени за неизправни, бяха просто разрядени. Опитайте да заредите мъртва батерия възможно най-скоро.Колкото по-дълго батерията остава незаредена, толкова по-силно е сулфатирането на плочите и по-проблематично ще бъде възстановяването.

Батерията изисква грижи

Автомобилни акумулатори - как работят, как работят, съвети за употреба и зарежданеМного собственици на автомобили са истински изненадани, когато установят, че батерията също изисква „поддръжка“. Това е жалко, защото една капка грижа и внимание може да спести един тон време и пари.

Грижата за батерията е изключително проста и практически се свежда до редовни проверки на нивото на електролита. Ниското ниво може да показва прекомерно зареждане, което обикновено е причинено от неизправност на генератора. Ако в електролита липсва само един от елементите, тогава повредата на цялата батерия е точно зад ъгъла. При топло време той все пак ще работи някак си, но още първият студ ще го довърши.

Преди няколко години „батериите без поддръжка“ бяха в разгара си, което беше структурно намалено до глухо уплътняване на горния капак. С течение на времето този режим премина, защото ако по някаква причина загубата на електролит все още настъпи, вече не беше възможно да се добави.

Допълнете батерията, помнете една функция. По време на зареждането нивото на електролита леко се повишава, следователно доливането трябва да бъде предмет на този ефект. И какво може да направи киселина, ако попадне на кутията на батерията или на части от тялото, всички ние много добре знаем.Проблеми със сигурността

Не забравяйте, че опасността от запалване на кислород и водород, освободени по време на зареждане (а също и след неговото завършване), е реална. Въпреки че повечето сериозни производители оборудват капаците на акумулаторите с предпазители за пламък, предназначени да предотвратят навлизането му в батерията, тази вероятност все още продължава - както се казва, Бог спасява човека в безопасност. Не забравяйте също, че искра възниква не само при изключване на терминала. Статичното електричество от синтетичното облекло може да е достатъчно, за да предизвика експлозия.

Експлозията на батерията може да се сравни по мощност с изстрел от пистолет с калибър 12 мм. Резултатът е ужасна гледка и се случва по-често, отколкото можете да си представите. Например в предпазлива Америка има повече от десет хиляди такива случаи годишно.

Въпреки факта, че експлозията вероятно няма да бъде фатална, тя може сериозно да ви нарани, особено лицето ви, тъй като фрагменти от пластмаса летят на разстояние във всички посоки. Затова винаги трябва да сте в предпазни очила.

Следващият момент, на който трябва да обърнете внимание, е вибрацията. След топлина и електрическо претоварване, това е основната причина за износването на батерията. Механизмът на този ефект е прост: всяко "бъбриво" постепенно се отърсва от активното вещество от плочите. Затова се уверете, че батерията е здраво фиксирана.

Накрая проверете клемите. Те трябва да са чисти и добре затегнати, за да се избегне дъгата. Някои смазват терминалите с гъста грес, други смятат, че това само допринася за натрупването на мръсотия, така че изборът е ваш.

Зареждане !!! ....

Автомобилни акумулатори - как работят, как работят, съвети за употреба и зарежданеБатерия, която безнадеждно „изтича“ веднъж в мразовит понеделник сутрин, е честа причина за срива на толкова много блестящи кариери на услугите.

И така, какво да правя?

Можете да опитате да стартирате автомобила по няколко начина: „запалете“ от батерията на друга кола (което може да е проблематично с текущото ниво на „навита“ електроника); натиснете колата или дръпнете с теглене (но не в присъствието на каталитичен конвертор); отидете да си купите нова батерия.

Последният метод е особено лош, тъй като в огромната част от случаите може да се възстанови "мъртва" батерия.

При правилно зареждане в повечето случаи се възстановява в първоначалното си състояние и продължава да живее и да се бори по-нататък.

Не бързайте!

Изминаха дните, когато батерията току-що е свързана зарядно и се оставя за една нощ. Батерията трябва да се зарежда с определена „скорост“, в противен случай ще срещнете различни проблеми.

В идеалния случай, токът за зареждане за обикновена батерия с оловно-киселинна енергия трябва да бъде 10% от нейната ампер-час. Например, напълно разредена батерия с капацитет 50 ампера часа трябва да се зарежда при ток 5 ампера за десет часа. Зареждането трябва да се извърши с отстранени капаци.

И аз го искам по-бързо, но не можете. Това може да доведе до прегряване и дори до кипене на електролита. Плочите също могат да се изкривят, тогава батерията е краят. Ако батерията ви е запечатана, „без поддръжка“, трябва да я зареждате още по-бавно - не повече от 2,5% от характеристиката на амперчаса.

Така че в същия пример за напълно разредена запечатана батерия с 50 амперчаса е необходим заряден ток от 1,25 ампера за 40 часа. За частично разредени батерии този път, разбира се, ще бъде по-малко.

Повечето зарядни устройства са оборудвани с регулатор на тока на заряд. Особено удобно е, ако има режим "намаляващо зареждане". В този случай, докато батерията се зарежда, токът за зареждане автоматично намалява, което помага да се предотврати евентуално презареждане.

Общото правило тук е, че колкото по-бавно зареждате, толкова по-добре.

Въпреки това, не дръжте батерията под заряд твърде дълго. Относно определянето на това кога процесът трябва да бъде завършен, мненията се различават. Някои изчисляват времето, необходимо за зареждане и след като изключи устройството, други изчакват, докато всички елементи започнат да бълбукат, и се изключват едва тогава.

Някои по-мощни Зарядни оборудван с функция за бързо зареждане. Трябва да се използва само при спешни ситуации, когато трябва да започнете възможно най-скоро. В този режим се подава увеличен ток на зареждане за определен период от време, след което устройството само се изключва. Животът на батерията така или иначе се съкращава.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да се измери капацитетът на батерията и да се конвертира farads в усилвателни часове
 • Оловно-кисела батерия - устройство и принцип на работа, разновидности
 • Как се изчисляват настройките на зарядното устройство на батерията
 • Какъв е капацитетът на батерията и от какво зависи
 • Вътрешно съпротивление на батерията

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   
  Коментари:

  # 2 написа: Тито | [Цитиране]

   
   

  Съгласен съм, че с батерията няма да се случи нищо, ако я оставите да се презарежда за през нощта, дори и да използвате най-обикновеното зарядно - точно както батерията се насища, тя ще отнема все по-малко ток, докато не падне до някои милиампери .. Също така не съвсем правилно фактът, че запечатаните батерии могат да се зареждат с ток не повече от 2,5% от техния капацитет (в Ампер): съвременните AGM батерии могат лесно да поемат стартов заряд от дори 30-40%. В гел acb този индикатор, разбира се, е по-лош ..

   
  Коментари:

  # 3 написа: Няма значение | [Цитиране]

   
   

  Всъщност правилното зареждане на батерията не е толкова просто нещо. Имам калциев титан-62 с подходяща грижа (с редовно презареждане с асиметричен стабилизиран ток 0,5 от номиналния, с автоматично изключване на захранването), той се въртеше назад за 8,5 години. Преди следващата зима се смених на свежа, възрастта му започна да се отразява, но за лятото все още беше о-о-о! Аматьорско радио списание № 4 от 1993 г., за да ви помогне. Сега често получавам заявки от онези, които са взели назаем зарядно, за да продадат своите собствени или да направят същото за 7-10 килодров. Но уви ... монтажните части са трудни за намиране сега.