категории: Споделяне на опит, Тайните на електротехника, Електротехник у дома
Брой преглеждания: 93672
Коментари към статията: 5

Отстраняване на неизправности на проводниците

 


Отстраняване на неизправности на проводницитеСтатията предоставя практически препоръки за отстраняване на неизправности и окабеляване. Статията е препоръчителна (като, какво, къде) и установяване на факти.

В тази статия ще разгледаме най-често срещаните неизправности в окабеляването в типичните апартаменти.

След тежък работен ден, когато се приберете вкъщи, установявате, че вашият апартамент няма светлина или контакти не работят. Не се паникьосвайте.

Ако живеете в апартамент, в който окабеляването все още не се е променило, тогава за начало си струва да проверите прекъсвачи (машини) или предпазители в разпределителното табло.

Повечето къщи имат стандарт електрическо окабеляване, Ако къщата е на повече от 15-20 години, окабеляването е направено от алуминиева тел. С времето алуминият корозира и се разпада. Обикновено това се случва при ставите и при завоите.

Ако отворите електрически панел, трябва да има поне три машини. Една обща, която е до метър (метър), и две или три машини отиват при потребителя. Една от машините е отговорна за осветлението, а втората - за изходящата група. Ако къщата е оборудвана с електрически печки, тогава за печката е инсталирана друга автоматична машина.


За да започнете работа по определяне на неизправност в окабеляването, ще ви трябва следните инструменти:

1) Индикатор за напрежение - 2 броя. а) обикновена, на неонова електрическа крушка и б) китайска, сглобена на светодиод, батерия и чифт радио компоненти. Реагира на електрическо поле.

2) Изолационна лента;

3) преносима лампа, очевидно работеща;

4) отвертка;

5) нож;

6) тестер (ако е възможно);

7) чукът;

8) Малко длето.

Проверете напрежението на изхода на машините; за това използвайте индикатора за напрежение. С течение на времето някои машини просто се провалят. Ако всичко е наред с машините и има напрежение на изхода, има два изхода - сами да се справите с всичко и да се обадите електротехник.

Ако сте приятели с електричеството, опитайте се да го разберете сами. Днес има много устройства за откриване на счупване в окабеляването, Ако имате това устройство, то значително ще улесни отстраняването и отстраняването на неизправности, но ще приемем, че нямате това устройство. Първо определете коя от групите не работи. За да направите това, ще бъде достатъчно да „кликнете“ с автоматични машини или винтови винтове.

След това трябва да проверим на кой участък от веригата няма електричество. Ако част от контактите не работи, вземете добре известна лампа и проверете дали има напрежение в контактите в целия апартамент.

Окабеляването на изходящата група може да се извърши по два начина - чрез контур, тоест от изхода към изхода, което, да речем, не е напълно правилно. И вторият метод е радиационният, тоест отделен кабел е свързан от кутията на дозата към всеки изход, това е по-правилен и надежден начин на окабеляване.

В случай, че в някой от търговските обекти не е намерено електричество, е необходимо да се намери най-близката кутия за разпределение на дозата на входа на апартамента. За да направите това, достатъчно е да почукате някакъв предмет по стената под тавана. По правило кутиите за дози са запечатани с тапет или покрити с тънък слой замазка.

След като намерите кутията, отворете я. Ще видите няколко обрати там. Използвайте индикатора, за да проверите напрежението. Тук индикаторът „китайски“ ще ви помогне. Факт е, че индикаторът реагира на наличието на електрическо поле в проводника, ако има напрежение, индикаторът се приближава до жицата (засядане) трябва да светне. Но когато работите с „китайците“, се нуждаете от умение, тъй като той понякога реагира на всичко и можете да направите голяма грешка.

Ако всичко е наред с напрежението, намерете следващата кутия с дозата и извършете същата процедура като при първата доза. Ако при тази доза не откриете напрежение, тогава между тези дози е прекъсване.

Ако къщата е панелна, инсталирането на проводници може да се извърши по 2 начина - в портите и в специални канали. Ако е в каналите, ще бъде достатъчно просто да плъзнете жицата. За целта в една от дозите обвързваме нова жица със старата жица и в следващата доза я дърпаме. Ако старата жица е изгоряла, тогава да нарисувате нова жица без стоманена тел не може да направи.

Ако проводниците са положени в портите, чук и длето ще ви помогнат. Трябва само да почукате много внимателно, тъй като в един строб могат да бъдат положени няколко проводника, а в търсене на изгоряла жица можете да повредите целите.

Тъй като няколко групи влизат в апартамента, трябва да изключите известен-добър в щита. Вероятно не си струва да напомняме за мерките за безопасност. Ще бъде по-добре, ако 2-ма души изпълнят работата. Ще бъде по-бързо и по-безопасно. Целият инструмент трябва да работи. Това важи особено за показателите.

Статията има консултативен характер и е написана от практически опит. Преди да започнете да отстранявате проблеми, наистина преценете своите умения и възможности. Би било много по-разумно да поканите квалифициран електротехник. Той ще го направи много по-бързо и с по-малко „унищожаване“. Електричеството е опасно за живота и не прощава грешки. Успех на вас.

Сергей Серомашенко

Електротехника и електроника за начинаещи, електрически работи,направи си сам електротехник.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да поправим електрическия контакт
 • Проблеми с окабеляването: какво да направите и как да ги поправите?
 • Изходът не работи, какво да правя?
 • Как да сменим светлинния превключвател
 • Две фази във вашия 220 волтов контакт? Това е по-реално, отколкото си мислите.

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  И има трети начин за полагане на окабеляване: на пода на съседите отгоре)))

   
  Коментари:

  # 2 написа: Дмитрий | [Цитиране]

   
   

  В електротехниката и електрониката винаги има два основни типа неизправности:
  1. Няма контакт къде трябва да бъде.
  2. Има контакт там, където не трябва да бъде.
   :) 

   
  Коментари:

  # 3 написа: Анастасия | [Цитиране]

   
   

  Това е алгоритъмът за отстраняване на проблеми (или по-скоро лоши контакти) в домашното окабеляване с едно писмо, което един електротехник ме посъветва, между другото, много добър специалист, който постоянно отговаря на различни трудни въпроси относно електричеството.

  Причината за повечето неизправности е лошият контакт във връзките. Къде могат да бъдат лоши контакти? Ето списъка:

  1. Щитът.

  2. Разклонителни кутии.

  3. Стари гнезда, към които са свързани нови гнезда.

  4. Лош контакт в нови търговски обекти.

  Да започнем с щита. Необходимо е да се провери дали проводниците са добре затегнати в машините и върху нулевата шина. Препоръчително е да усуквате проводниците. Случва се винтът да се затегне до упора, а проводникът да се вмъкне така, че да не заседне. С помощта на волтметър проверяваме напрежението на изходите на всички машини. За целта свържете волтметър между изхода на машината и нулевата шина. Ние се уверяваме, че напрежението влиза в апартамента. Да продължим напред.

  Проверете разклонителните кутии. Е, ако строителите не ги покриха. Ако го сложите, тогава отиваме при съседите отгоре и отдолу, с надеждата, че все още не са извършили ремонта. В същото време установяваме къде се намират старите гнезда. Това ще ви бъде полезно в следващата стъпка. Разглеждаме кутиите, по-точно как са свързани проводниците там. Ако по някаква причина не ги харесват, аз ги усуквам. Но не ми харесва, може би не са свързани оголени жици. Вратите трябва да са достатъчно спретнати и дълги (около 4 см). Ако се използват ЛПС, тогава те трябва да бъдат плътно усукани в обрат. Не трябва да има изгаряне.

  Всичко е наред! Да продължим напред.

  Следващата стъпка е да проверите връзките в самите търговски обекти. Проводниците може да са силно затегнати.Освен това в блоковете на контакта са свързани един след друг и лошият контакт в един контакт може да причини липса на напрежение в друг. Също така, съседни гнезда обикновено са свързани, т.е. гнездата са разположени на една стена, на едно място, но са изведени от различни страни на стената. Ако един конкретен контакт не работи, тогава пружинните контакти могат да бъдат разхлабени, които компресират гнездото на щепсела.

  Но ако предишният параграф не помогна, тогава трябва да отворите старите гнезда и да проверите връзките там.

   
  Коментари:

  # 4 написа: Euthymiou | [Цитиране]

   
   


  Стар пенсионер Погледнете в моя профил описанието на наследството на електронната услуга
  на базата на практика се доказва теорията на неизвестните учени с открития, не пречи да се предаде на младото поколение. Практика 60-90 на неизправността в металургичните магазини на дежурните електротехници, техникът принудително коригира позицията за Ittr. Това се отнася до другите как да излязат от инцидента, който е интересен.

   
  Коментари:

  # 5 написа: Майкъл | [Цитиране]

   
   

  В Израел старите къщи с електрически кабели 5-et.v имат много нарушения. Заземяването на тръбите и тръбите се променят на пластмасови. Електрически табла на дърво! Тапи има вече 50 години! Заземяване нула и фаза заедно. Те често объркват нулата със земята, фазата индуцира електричество към земята и индикаторът за отвертка показва напрежение! Мерим с тестер и тук всичко е различно! В къщите няма господар, всичко е временно и всеки извайва каквото си иска! Къщите се напукват и парчета изпадат, но те предлагат да се натрупат 2 етажа! Автомобили поставени на главата му, защото няма място!