категории: Препоръчани статии » Споделяне на опит
Брой преглеждания: 2837
Коментари към статията: 0

Как да компресирате усукана двойка

 

Понякога много от нас трябва да се справят с проблема с повреда или случайно счупване на конектора от интернет кабела. Като такъв кабел днес се използва кабел с усукана двойка, състоящ се като правило от четири двойки усукани медни проводници, имащи индивидуална цветна маркировка на изолацията.

Кабел с усукана двойка

Кабел с усукана двойка традиционно се използва за прехвърляне на сигнали между рутер или модем и компютър или просто между компютри, тъй като той е идеален за това и в достатъчна степен ви позволява да предотвратите смущения от различни външни източници към предавания сигнал. Нека да поговорим за това как да стиснете правилно двойка, как правилно да прикачите нов конектор към нея.

Как да компресирате усукана двойка

Нарушаването на здравето на съединителя е често явление. Прехвърляме модеми и рутери, правим пренареждане в апартамента, пренареждаме компютъра, случайно докосваме разхлабения кабел с крака си. Дори котка може без усилия да захапе кабела, който просто не успяхме да положим навреме и как да го оправим.

Не е особено трудно отново да изтръгнете кабела, още повече, че ще излезе много по-евтино, отколкото да се обадите на съветник с набор от инструменти. Достатъчно е да има стриптизьорка - инструмент за спретнато отстраняване на изолацията и подрязване на кабели, както и клещи - клещи с възможност за кримпване на конектора RJ-45 (8P8C). В крайни случаи стриптизьорът може да бъде заменен с нож, а кримът с клещи и плоска отвертка.

съединител

Процесът на кримпване включва инсталиране на конектор в края на кабела, полагане на сърцевината в този конектор в съответствие с определена последователност в съответствие с цветното кодиране и необходимата схема за кримпване (специални канали са предвидени вътре в конектора за проводници).

На първия етап е важно да се наблюдава подреждането на сърцевините спрямо номерацията на контактите. Контактите са номерирани от 1 до 8 от дясно на ляво, ако държите конектора с контактите нагоре, насочвайки ги към вас.

Местоположение на проводници спрямо номерацията на контактите

Кабелът може да бъде кримпван по една от две схеми: пачуърд - прав кабел или кръстосан - напречен кабел. Директен кабел (пач кабел) се използва за свързване на компютър към превключвател / хъб, а кръстосан кабел се използва за свързване на два компютъра директно един към друг. Разликата между тези кабели е щифтът на конектора в единия край на кабела.

Преди да кримпнете усукана двойка, първо трябва да отрежете излишната част на кабела и премахнете парче от външната му изолация използвайки стриптизьор или нож (ако решите да действате с нож, работете внимателно, за да не повредите изолацията на самите сърцевини). След това трябва да сортирате вените, да ги поставите в правилната последователност по цвят. За да направите това, разтворете двойките, изправете сърцевините, изправете ги и ги сгънете в реда, съответстващ на желания модел на кримпване на конектора.

Нарежете проводниците равномерно, оставяйки около сантиметър до ръба на изолацията на основния кабел, така че след монтажа част от основната изолация да бъде вътре в корпуса на съединителя.

Внимателно поставете конектора върху проводниците, като се уверите, че всеки проводник лежи в жлеба си и е поставен докрай (за да видите това, погледнете края на конектора).

Обтегач с усукана двойка

След като фиксирате кабела в конектора, не се колебайте да продължите към кримпването. Поставете конектора в съответния слот на кримпера и плавно стиснете дръжките му няколко пъти. Ако правите това за първи път, тогава първият път може да не работи и ще трябва да вземете нов конектор. Вземете няколко предварително.

И ако във фермата няма гримпер, тогава вземете клещи. Поглеждайки съединителя отстрани, ще видите, че контактите са леко изпъкнали. Първо трябва да ги натиснете всички заедно с помощта на клещи.

Съединител преди и след кримпване

На следващо място, с плоска отвертка е необходимо да се притиснат на свой ред всички контакти до края, така че да прорежат изолацията на сърцевините и да образуват добър проводящ контакт с медните проводници вътре.

Накрая, за да фиксирате плътно кабела в конектора, натиснете отвертката в скобата в основата на конектора навътре, така че кабелът да не виси напред и назад. Фиксирането на конектора RJ-45 е завършено. Завършването на усукана двойка от единия край е завършено.

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Информационни гнезда - видове и характеристики на инсталацията
  • Как бързо да премахнете изолацията от кабел или жица
  • Stripper - инструмент за премахване на изолация от проводници, които са и как да ...
  • Как да разширите връзката на отоплителния кабел
  • Маркиране на електрически проводници и кабели

  •