категории: Препоръчани статии » Споделяне на опит
Брой преглеждания: 32277
Коментари към статията: 2

Пет безплатни програми, които улесняват живота на дизайнера

 

Всеки дизайнер тайно мечтае, че роботите бързо, точно и точно правят рисунки и човек получава приказна заплата за това. Подобна автоматизация все още е доста далеч, но е съвсем реалистично да улесните работата си, като намалите времето, изразходвано за подготовка на проекти и свързаната с тях документация. Четири полезни програми и едно приложение за смартфони в помощ!


SmartLine 1.9

SmartLine 1.9

Предимства: помага за реализирането на проект за въздушна линия 0,4 kV в съответствие с приложимите норми и правила; Базите данни се актуализират редовно и са достъпни при липса на Интернет.


недостатъци: не е съвместим с AutoCad LT.


Описание: Плъгинът SmartLine 1.9 е палитра AutoCad с примерни проекти. Инженер влачи необходимите опори към чертежа или те се поставят автоматично по линейния маршрут. В допълнение, програмата изчислява кръстовища с инженерни структури, създава списъци с опори, окопи и работи, както и кабелни трупи.

Документацията може да бъде експортирана в Excel и Writer, което улеснява работата не само на дизайнера, но и на оценителя.

Съставът на всички възли се основава на готова база данни с чертежи и типични решения за най-популярните фитинги за самоносещи изолирани проводници - IEK® (SmartLine също има бази от други производители). Ако някой елемент внезапно не беше в колекцията, можете да го създадете и да го направите достъпно за други дизайнери. Всяко стандартно решение, предложено от програмата, може да бъде заменено със собствен уникален възел, посочвайки конкретни компоненти.

Помощната програма се възползва максимално от функционалността на AutoCad, което премахва проблеми със съвместимостта и опростява обмена на документация с колегите.


Електротехник 7.8

Електротехник 7.8

Предимства: не изискват ресурси; ви позволява бързо да извършвате малки електрически изчисления.


недостатъци: твърде прост интерфейс, поради който има недоверие към резултатите от работата; най-новата версия е 8.6, но само 7.8 могат да бъдат намерени за изтегляне (въпреки уверенията на заглавките).


Описание: Програмата е като обикновен електрически калкулатор. След първото изчисление обаче става ясно как дизайнерът или инсталаторът би могъл да се справи без него. Особено програмата помага при извършване на оперативни и малки мащабни изчисления.

Да предположим, когато трябва да си представите какъв ток ще бъде в определена вътрешна мрежа и да изберете правилния проводник и превключващото устройство. Чрез задаване на първоначалните параметри, например, напрежение, мощност и други, можете да изчислите:

 • ток във веригата;

 • ток на късо съединение;

 • разпределение на тока по групи машини;

 • загуби на напрежение и мощност, включително за линии от 3-10 kV;

 • заземяване;

 • мълниезащита и много, много повече.

Голяма помощ при извършване на изчисленията е вграденото ръководство, което показва характеристиките на трансформаторите, основните свойства на металите на проводниците, специфичната тежест на кабелното ядро, коефициентите на мощност на различно оборудване и консуматори на енергия и др.

Програмата предоставя визуален редактор, който предлага избор на четири оптимални оформления на електрически компоненти в проектираните помещения и помага да се изчисли цената на всички материали за внедряването на избраното решение.


Конфигуратор на метална обвивка IEK

Конфигуратор на метална обвивка IEK

Предимства: работи онлайн, няма нужда да изтегляте и инсталирате нищо; чертежите на оборудването могат да бъдат експортирани в dwg формат и използвани в работата.


недостатъци: няма начин да се сравнят множество шкафове.


Описание: Днес пазарът предлага огромен асортимент от електрически продукти, включително кутии за превключване на устройства и аксесоари за тях. Разнообразието, разбира се, радва, но в същото време не е лесно да изберете елементи.Трябва да намерите най-надеждния и лесен за инсталиране продукт с необходимите характеристики и, което е важно, с оптималното съотношение цена и качество.

Като правило, на този етап дизайнерите трябва да сърфират безкрайно в Интернет, докато инсталаторите, в търсене на идеалното решение, понякога дори обикалят всички възможни точки на продажба. Но все пак трябва правилно да изберете аксесоари за монтаж ...

Специален конфигуратор на черупки от IEK GROUP значително улеснява този процес, цялата гама от метални шкафове и техните характеристики са представени тук. Тя ви позволява да изберете метална кутия за инсталиране на превключващо оборудване за конкретен набор от характеристики за минута - например размери, климатични показатели и степен на защита. След попълване на необходимите полета програмата ще избере метална кутия.

Възможно е да се проектират входни разпределителни устройства, сгъваеми метални кутии, шкафове с монтажни панели, осветителни табла и кутии за пожарна техника. На потребителя са достъпни и снимка, описание и 3D-модел. След като дизайнерът е решил за черупката, конфигураторът помага да избере аксесоари.

Тави 3.0

Предимства: не изискват компютърни ресурси; Има вградена инструкция за използване на програмата.


недостатъци: не е предоставена онлайн версия на Trays 3.0. Преди да започнете работа, програмата трябва да бъде изтеглена.


Описание: полезна програма от компанията IEK GROUP, която помага за изчисляване на кабелни маршрути въз основа на метални тави и подбор на крепежни елементи и аксесоари за тях. След стартирането на „Trays 3.0“ на екрана ще се появи инструкция, която ясно обяснява как да използвате напълно функционалността на програмата.

Софтуерният пакет ви позволява да изчислите пълненето на тавата и товара в зависимост от броя и вида на кабела, да изберете видовете крепежни елементи, комплекти аксесоари. Всички избрани продукти се включват автоматично в спецификацията след натискане на бутона „Добавяне към CO“, което позволява да се намали времето за подготовка на документацията и да се избегнат неточности и грешки.

Програмата реализира възможността за създаване на няколко участъка от маршрута. За всички елементи има описания и снимки. Спецификацията се качва в електронна таблица или pdf формат. Програмата включва база данни с метални тави за най-разпространените CAD системи: Revit, NanoCAD, AutoCAD.

Като цяло „Trays 3.0“ е лесен и полезен инструмент не само за дизайнерите, но и за търговските компании, които ще бъдат много по-лесни за изчисляване на необходимия брой тави, аксесоари и хардуер.


Изчисления на осветлението v 4.1.4 (или светкавични изчисления)

Изчисления на осветлението v 4.1.4 (или светкавични изчисления)

Предимства: инсталира на смартфон.


недостатъци: Само за Android функционалността на безплатната версия е ограничена.


Описание: Приложението е инсталирано на смартфон или таблет и ви позволява лесно и бързо да извършвате изчисления, свързани с осветлението. Предлага се в две версии - безплатна и платена (Pro версия).

Безплатната версия има много интересни функции - например можете да определите броя на приспособленията по параметри, да прехвърляте физически величини от една мерна единица в друга, да извършвате някои електрически изчисления и др. Въпреки това, изчисляването на общия поток, светлометър, светлина на пода, избор на осветителни тела и някои други Формулите се предлагат само в Pro версията.

Приложението ще бъде безценен инструмент в дизайна на осветлението, особено когато трябва да изчислите нещо на място, но няма компютър с мощен софтуер - смартфонът е винаги с вас. Инсталира се лесно, работи интелигентно, консумира малко ресурси за джаджи.

Статията предоставя само няколко примера. Всъщност има много много полезни програми, онлайн услуги, комунални услуги и приложения за смартфон за дизайнер. Изберете най-подходящите, създайте свои собствени инструменти, повишавайки вашата производителност и ефективност.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Програми за електротехници: кратък преглед на най-популярните програми
 • Програми за чертане на електрически вериги
 • AutoCAD електрическа CAD система
 • „Направете го правилно!“, Или как да монтирате огнеустойчиви кабелни линии
 • Примери за прости PLC програми в CodeSys на език на стълбата

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Олександър | [Цитиране]

   
   

  Електротехник 7.8 - извършване на изчисления за електротехници и конструктори - след инсталирането на зареждащото устройство - изтеглянето не започна автоматично !!!!!!

   
  Коментари:

  # 2 написа: Юджийн | [Цитиране]

   
   

  Всички програми за електротехници ... други дизайнери очевидно не съществуват ...