категории: Препоръчани статии » Споделяне на опит
Брой преглеждания: 1553
Коментари към статията: 0

Експорт от Sprint-Layout - във формат Gerber за поръчка на производство на борда

 

През последните години мнозина поръчват производството на печатни платки в Китай. И това никак не е изненадващо, защото само на Aliexpress има огромен брой предприятия, които предлагат да произвеждат на достъпна цена печатни платки във всяко количество и дори с безплатна международна доставка.

Но има една особеност в този процес: всички производители на печатни платки изискват да им изпращат проектни файлове изключително в Gerber формат. Причината за тази разпоредба е, че Gerber е файлов формат, който е много удобен за модерно оборудване, което е начин на текстово описание на всички най-малки елементи на PCB дизайн под формата на лесно възпроизвеждащи се команди.

Експорт от Sprint-Layout - във формат Gerber за поръчка на производство на борда

Въпреки това, не всеки, който се интересува от производството на печатни платки и се занимава с разработването на електроника само на аматьорско ниво, разполага с мощни инструменти за разработка, които веднага издават герберския формат. Много електронни инженери използват SprintLayout само за окабеляване на своите платки от години и те са доста доволни от това.

Добрата новина е, че дори от такава проста програма за оформление на печатни платки като Sprint Layout, можете да експортирате проекта в набор от файлове във формат Gerber и благодарение на тази функция все още можете да поръчате производството на дъски в Китай. Нека разгледаме по-подробно как да експортирате файлове от Sprint Layout във формат Gerber, за да бъдете приети.

Схема в Sprint Layout

Когато дъската се разведе, щракнете върху "Файл", изберете "Експорт", след това "Гербер формат".

Експорт Гербер формат

Слоят М1 е най-горният слой мед, всъщност - песни и спояващи петна, със или без дупки (за SMD компоненти), които ще бъдат разположени отгоре. Ако този слой е, след това поставете отметка в квадратчето "Дупки", щракнете върху "Създаване на файл ...".

Създаване на файлове

Този файл се записва със същото име и разширение: Горна (по-готвач) Layer.GTL

От името става ясно, че това е най-горният слой, че е мед, а файлът има индивидуално разширение - GTL, което е характерно за този слой и никой друг.

Най-горния слой

Следващата стъпка е да експортирате слой K1, ако е необходимо. Това е слой от ситопечат, чертеж, който ще бъде отгоре върху дъската. Ако компонентите се планират да бъдат инсталирани отгоре, тогава те обикновено са изобразени със съответните символи на дъската за по-лесно последващо инсталиране. Възможно е да има надписи и други обозначения.

Експортиращ слой K1

Кликнете върху „Създаване на файл ...“ и запишете този файл със същото име и разширение: Top Overlay.GTO

Създайте друг слой

Следващият слой е M2. Това е слой мед отдолу. Всъщност пистите, които ще свързват изходните елементи, инсталирани в дупките на дъската отгоре. Поставете отметка в полето „Дупки“, щракнете върху „Създаване на файл ...“.

Създаване на файл на слой

Запишете файла на слоя M2 по следния начин: Долен (cooper) слой.GBL

Отново името, както виждате, говори само за себе си.

Слой К2

Layer K2 - копринен екран на дъното. Това може да е чертеж на компонентите, които ще бъдат инсталирани в долната част на дъската, или някакъв надпис, до автографа на автора.

Създаване на K2 Layer File

Запишете файла със слой K2 така: Bottom Overlay.GBO

Слой F

Слой F - бяла линия по ръба на дъската, обозначаваща нейната граница. Много важен слой, върху който дъската ще бъде нарязана на машината.

Създаване на файл на слой

Запишете файла със слой F по следния начин: Продължаващ слой.GKO

М1 слой маска - над калай

М1 слой маска - върху калай. Върху дъската има защитна маска, която ще покрие пистите и цялата дъска отгоре, с изключение на подложките. Зазорите около контактите са зададени в милиметри.

Създаване на файл със слой на маска

Запишете файла на горната маска M1, както следва: Top Solder Mask.GTS

M2 маска слой - над калай

Слоят на маската M2 е калай. В долната част на дъската има защитна маска, която ще покрива следите и цялата дъска отдолу, с изключение на подложките. Зазорите около контактите също се задават в милиметри.

Създаване на файл със слой на маска

Запишете файла на долната маска M2, както следва: Дънна маска за запояване.GBS

Пробиване на дупки
Бормален износ

Когато се експортират основните слоеве, остава да запишете файла с координатите и диаметрите на отворите. Тук ще има данни за дупките, които са маркирани като елемент от тип контакт.

Щракнете върху „Файл“, „Експорт“, „Пробиване (Excellon)“, поставете всички отметки, от които се нуждаете, щракнете върху „OK“.

Създаване на тренировъчен файл

Запишете файла за пробиване на дупки така: Пробийте files.drl

Трябва да получите следния списък с файлове (може да липсват ненужни):

 • Долен (по-горен) слой.GBL - Долни коловози

 • Долно наслояване.GBO - Печат на долния екран

 • Bottom Solder Mask.GBS - Долна защитна маска

 • Пробийте files.drl - слой за отваряне на дупки.GKO - борд на борда

 • Горен (по-горен) слой.GTL - Горни песни

 • Топ Overlay.GTO - Отпечатване на горния екран

 • Top Solder Mask.GTS - Топ защитна маска

Преди да изпратите до продукцията, препоръчително е да проверите файловете, да видите какво се е случило. Удобно е да направите това с помощта на услугата. 

Просто плъзнете и пуснете файловете, посочете кой слой означава какво и щракнете върху „Готово“.

Проверка с онлайн услуга
Проверете резултата

Тук можете да завъртите дъската в 3D, да се уверите, че всичко е направено както трябва. След това остава да добавите всички файлове в архива и да ги прехвърлите чрез интернет на производителя.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Производство на печатни платки с помощта на компютър
 • Как да възстановите техническата документация
 • Халби без припой - какви са и как са подредени
 • Припояваме радио компоненти от стари дъски
 • Полезни съвети за използване на безплатни дъски за развитие

 •