категории: Препоръчани статии » Споделяне на опит
Брой преглеждания: 10003
Коментари към статията: 0

Как да направите парниково отопление с отоплителен кабел

 

Отглеждането на зеленчуци в оранжерия изисква специално внимание на всички нюанси и условия. Значителна роля играят температурата на почвата и околната среда. Измръзването е особено опасно за растенията и ако температурата на почвата падне под препоръчителната норма, тогава разсадът може да изчезне напълно. Следователно, трябва да оборудвате системата за отопление на почвата. Една от възможните опции е отоплението на оранжериите и почвата с отоплителен кабел.

Отоплително парно с отоплителен кабел

Функции на приложението

Загряването на почвата с кабел ще помогне да се постигне по-голяма реколта, отколкото без нея. Благодарение на отоплителния кабел ще получите следните предимства:

1. Почвата няма да замръзне дори при силен студ.

2. Засаждането на разсад може да стане по-рано.

3. В топла почва растенията растат по-бързо.

4. Сезонът на реколтата се удължава.

5. Растежът на растенията е възможен в студения сезон, дори през зимата, дори и в студеното лято.

6. Възможно е отглеждане на термофилни растения в необичайни за тях условия.

7. Процесът на покълване на семената също се ускорява.


Оптималната температура се счита за ниво от 15-25 градуса по Целзий. За да се постигне тази температура, е необходимо да се изразходват 75-100 W / m. В този случай посочените параметри не трябва да се надвишават, тъй като прегряването на кореновата система, както и хипотермията е опасно.

За да запазите кабела, той трябва да бъде положен само на тези места, където растенията ще растат. Затоплянето на почвата под пътеки и проходи е просто безсмислено.

Електрическа оранжерия

Видове отоплителни кабели


1. Резистивен кабел. Този кабел има висока устойчивост на ядрото. Когато тече електрически ток, се генерира топлина. Предимството е, че са евтини. Недостатъкът е, че не може просто да бъде съкратен или удължен, тъй като мощността и общото съпротивление зависят от дължината му. Ако удължите твърде много, тогава съпротивлението му ще бъде голямо и нагряването ще намалее, ако напротив, се скъси, тогава кабелът ще се нагрее твърде много, в крайна сметка ще изгори.

Законът на Ом работи тук - колкото по-ниско е съпротивлението, толкова по-голям е токът и силата. Такива кабели се предлагат в различни мощности, най-често срещаните с мощност около 30 W / m. Освен това всяка секция на кабела има еднакъв топлопренос.


2. Зона - това е тип резистивни кабели. Тя се различава по това, че се състои от две проводими проводници (мед), между които е свързана спирала. Нарича се зонална, тъй като спиралата не е твърда по цялата си дължина, а е разделена на секции - зони. Благодарение на този дизайн става възможно да го удължите или съкратите, обикновено дължината на една зона е около 1 m. Всички зони са свързани паралелно.

Резистивен кабел

3. Самонастройващ се кабел. Тя е между две проводими сърцевини, между които е разположен нагревателен елемент. Като нагревателен елемент, използващ полупроводников материал, т.нар матрица, която променя проводимостта като функция на температурата. Поради това има саморегулиращи се свойства. Така локалното прегряване не е позволено. Всяка от секциите на кабелите може да има различно разсейване на топлината.

Дизайнът му:

Самонастройващ се кабел

Принцип на действие:

Принципът на работа на саморегулиращия се кабел

Има и различни температури.

Първите две опции се използват заедно с термостат, за работата на саморегулиращи се кабели те могат да бъдат пропуснати.

Свързване на нагревателния кабел към термостата

Монтаж на отоплителен кабел

За да поставите нагревателния кабел под земята, трябва да премахнете почвения слой, от половин до метър. На дъното на ямата се излива слой пясък. Дебелината на слоя зависи от дълбочината на замръзване на годината и минималните температури. Средно 20-30 сантиметра са достатъчни. Пясъкът трябва да бъде тампониран, може да се полива за това по време на тампиране. Това е необходимо, за да не намалява топлината. Можете да запълните този слой с бетон или да покриете с изолон.

След това кабелът се полага върху метална мрежа, към която е привлечен от пластмасови кабелни връзки (скоби) за фиксиране. Има две опции за стилизиране - прави линии или ликвидация.

Монтаж на отоплителен кабел

Отгоре се полага слой пясък. Около 5-10 сантиметра и овен. Прилага се защитна мрежа, която предпазва нагревателния кабел от повреда при копаене на земята.

Последната стъпка е да се постави слой почва с дебелина 30-40 см.

Полагане на почвата

Кабелна връзка за отопление

За да свържете нагревателния кабел към захранването, трябва да ги стиснете с ръкави и всички връзки запечатайте с термосвиваема тръба.

В статия, публикувана по-рано вече сме разгледали подробно проблеми с удължаването и връзката на кабела.

В съответствие с тази схема е свързан едножилен отоплителен кабел.

Кабелна връзка за отопление

Моля, обърнете внимание:

Когато купувате и полагате кабел, дължината му е избрана така, че да имате достатъчно, за да обиколите целия участък и да се върнете обратно към точката на свързване.

Схема на свързване на двужилен нагревателен кабел:

Той е свързан с двете ядра в една точка, а в края те поставят крайния ръкав.

Можете също така да намерите специални комплекти с плъгин конектори за захранване, те се наричат ​​DEVI EasyConnect.

Или кабел с безконечна връзка за захранване, краят, свързан към източника на захранване, се нарича студен.

Кабелна връзка без съединител
Кабелна връзка за отопление

заключение

Загряването на почвата в оранжерии ще ви помогне да поддържате реколтата и разсада дори при силни студове. Крайният резултат ще бъде по-добър, отколкото без тях. В допълнение към разглеждания тип отопление е възможно и отопление с тръби с гореща вода.

Приблизително количество работа за организиране на отопление на почвата е показано във видеото:

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Наземни отоплителни системи - как са подредени и работят
  • Как да разширите връзката на отоплителния кабел
  • Принципът на работа на саморегулиращ се отоплителен кабел
  • Как да направите електрически отопляем под със собствените си ръце
  • Електрическа тоалетна кърпа: устройство, принцип на работа, характеристики ...

  •