категории: Препоръчани статии » Споделяне на опит
Брой преглеждания: 5232
Коментари към статията: 0

Как да изберем непрекъсваемо захранване (UPS) за компютър

 

Функцията на непрекъсваемото захранване (UPS, UPS - непрекъсваемо захранване) за компютър е да осигури за известно време непрекъсната доставка на електричество на вашия компютър и периферни устройства в случай, че захранването по някаква причина е изчезнало или напрежението в него е станало много по-малко от приемливото ,

Проблемът не се отнася за лаптопи, таблети, смартфони, защото те имат вградени батерии. Но компютърът няма вградена батерия, така че са необходими допълнителни мерки.

Това е необходимо, за да не загубите незапазена информация, в момента без електричество (мониторът излезе рязко и това е всичко), така че да имате елементарната възможност да изключите нормално и да изключите компютъра в нормален режим без излишен стрес за няколко минути и без рискове за оборудването.

Как да изберем непрекъсваемо захранване (UPS) за компютър

Как да изберем непрекъсваемо захранване за вашия компютър? Ще поговорим за това допълнително. Обикновено има три най-популярни типа. непрекъсваеми захранващи устройства, Ето ги:

  • готовност (офлайн, готовност),

  • линия-интерактивна (линия-интерактивна, смарт-UPS),

  • двойно преобразуване (онлайн, двойно преобразуване).


Излишно непрекъсваемо захранване (UPS в режим на готовност, офлайн UPS)

Това е най-елементарният тип непрекъсваемо захранване. Той е лесен за производство, евтин, състои се от основен комплект части: батерия, зарядно за батерии, DC-AC инвертор. Ако възникне прекъсване на захранването, захранването ще се доставя автоматично от вградената 12 V батерия с капацитет 7 Ah или повече. Продължителността на операцията за архивиране зависи от капацитета на вградената батерия.

Излишно непрекъсваемо захранване (UPS в режим на готовност, офлайн UPS)

Функцията на зарядното устройство е да поддържа батерията напълно заредена и готова за употреба по всяко време. В момента на превключване към резерва, инверторът ще вземе 12 волта при постоянен ток от батерията и ще ги преобразува в 220 волта на променливо напрежение за захранване на компютъра и периферните устройства. Преминаването от мрежата към инвертора и обратно става автоматично, електрониката просто управлява релето и времето за превключване се измерва тук в единици милисекунди.

Такъв UPS е подходящ за обикновен домашен компютър, удобно е да го поставите под работния плот или до него. Номиналната мощност на UPS в режим на готовност е по-малка от 1 kW.Линейно-интерактивен UPS (линейно-интерактивен или Smart-UPS)

Умно или интерактивно непрекъсваемо захранване. Тя включва всички блокове на офлайн захранващо устройство, но също така съдържа стабилизатор на напрежението, с който става възможно автоматично изравняване на напрежението, ако е паднало в мрежата, и без да се преминава към захранване на батерията.

Линейно-интерактивен UPS (линейно-интерактивен или Smart-UPS)

Така че непрекъсваемото захранване от линейно-интерактивния тип е в състояние да работи нормално, дори когато обикновените източници на непрекъсваемо захранване биха преминали към батерия. По този начин, умните UPS устройства имат по-широк работен диапазон на входните напрежения и по-подходящото използване на резервна батерия. Поради наличието на вграден стабилизатор, цената на „умните“ UPS-та, разбира се, надвишава обичайните модели в режим на готовност.

Като правило, интелигентните UPS устройства имат активна система за охлаждане, която се включва само при необходимост, а също така се различават във възможността да свържете допълнителни батерии.

Такива UPS превключват по-бързо, така че можете дори да ги използвате за резервно захранване на сървъри и друго оборудване, което е чувствително към най-малките скокове на мощност. Номиналната мощност се измерва в единици киловат. Тези непрекъсваеми захранващи блокове са удобно монтирани на стелажи заедно с акумулаторни батерии.


UPS двойна конверсия (онлайн, двойно преобразуване)

Много хора знаят, че DC-AC инверторите често работят по този начин - те превръщат постоянно ниско напрежение на 12-волтова батерия в постоянно 310-340 волта и след това тя вече се преобразува в променливо напрежение. Така е тук. Входното мрежово напрежение винаги се преобразува в DC, който след това се преобразува в променлив ток на изхода.

Най-простите версии на модулите за непрекъсваемо захранване с двойно преобразуване имат ефективност до 90%, тъй като част от енергията се губи по пътя на преобразуване. Но има модели с корекция на активен коефициент на мощност (активен PFC), в които ефективността достига 98%.

UPS двойна конверсия (онлайн, двойно преобразуване)

Предимството на UPS с двойно преобразуване е, че той незабавно преминава към батерията и обратно, изобщо няма забавяне. Това е важно за оборудване, критично чувствително към захранващото напрежение на качеството. Освен това честотата на изхода на такъв UPS винаги е стабилна, а за потребителя захранването изобщо не се прекъсва.

Тези непрекъсваеми захранващи устройства осигуряват най-високо качество на захранването. Номиналната мощност на UPS с двойно преобразуване се измерва в киловата. Цената е подходяща.

Ако напрежението в мрежата често скача във вашия град или град, тогава UPS с двойно преобразуване е точно това, от което се нуждаете.


Индивидуален избор на мощност

Мощността на UPS обикновено е посочена във вол-ампери - това е общата мощност без коефициента на мощност. В името на вярност е най-добре тази стойност да се умножи по 0,75, за да се получи стойността във ватове или киловати.

Например, ако сте избрали UPS, който в своите спецификации казва „изходна мощност 800 VA“, работното време при пълно натоварване е 5 минути, което означава, че всъщност натоварването не трябва да надвишава 550-600 W и за предпочитане 400 W (50% гарантирано правило ), след това за 5 минути можете спокойно да разчитате - ще можете нормално да завършите работата с приложения и да изключите компютъра.

Има няколко варианта да разберете колко мощен е вашият компютър. Първото е да прочетете в спецификациите за монитора, дънната платка, процесора, видеокартата, твърдия диск и др. Стойностите на максималния им капацитет и да изхождате от сумата на тези данни. И можете да го направите по-лесно, особено когато става въпрос за домашния ви компютър.

Възползвайте се електромер, свържете удължителния кабел от компютъра към контакта през него и в хода на нормалната си работа обърнете внимание на показанията. Или пребройте показанията на брояча: изключете всички електрически уреди и оставете само компютъра да работи. Използвайте го няколко часа, след като забележите брояча. След изтичане на времето, погледнете колко метър рани и разделете раната по броя на часовете. Това ще бъде средната мощност на вашия компютър през работно време в kW.


Особености на закупуване на непрекъсваемо захранване

Преди да купите UPS, вземете интерес от гаранция, поне една година гаранция е задължителна, но две години също се срещат. Попитайте продавача колко далеч е сервизният център и дали е във вашия град, каква е процедурата за свързване със сервизния център, ако изведнъж възникне нужда.

Има ли контрол на компютъра от UPS чрез USB? Това е важно. Има UPS устройства, които могат да изпратят сигнал за изключване на компютъра чрез USB, когато напрежението изчезне. За такива UPS, функцията за уведомяване или отговор в зависимост от ситуацията може да бъде конфигурирана от потребителя. Ако често напускате компютъра за дълго време, функцията за управление на USB за компютъра с UPS е за вас.

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Непрекъсваемо захранване за вашия компютър
  • Как се подреждат и работят непрекъсваемите захранващи устройства (UPS)?
  • Мощно самостоятелно захранване
  • Непрекъсваеми захранващи устройства за помпи
  • UPS ... UPS в борбата с прекъсванията

  •