категории: Споделяне на опит, Всичко за светодиодите
Брой преглеждания: 22162
Коментари към статията: 2

Как да проверите светодиода

 

LED е доста нежно полупроводниково устройство. Ако токът през него P-N кръстовище Ако тя стане критично по-голяма от номиналната, тогава ще започне прегряване и топлинното разрушаване на кристала няма да отнеме много време. Ето защо, преди да проверите светодиода за надеждност, бъдете готови да бъдете много внимателни, за да не развалите случайно детайла.

Малките кръгли светодиоди са проектирани за работно напрежение в диапазона от 2 до 4 волта, а именно: червено, жълто и зелено - до 2,2 волта, и бели и сини - до 3,6 волта. Работният номинален ток на малък кръгъл светодиод обикновено не надвишава 10 - 20 милиампе, имайте това предвид.

Как да проверите светодиода

Метод за проверка №1. 5 или 12 волта захранване и резистор

Така че, за да проверите светодиода, първо трябва да решите какво ще използвате, за да проверите. Ако няма мултицет под ръка, тогава първото нещо, което можете да вземете, е захранване с известно напрежение, вариращо от 5 до 12 волта, но не бързайте да свързвате LED към него.

Следващата стъпка ще бъде предприемането резисторчиято номинална стойност ще ограничи тока при дадено напрежение на ниво 5-10 mA. Какво означава това? Това означава, че ако в серийна верига с резистор, светодиодът ще има спад на напрежението при необходимост - около 2 волта, тогава резисторът ще има 3 или 10 волта (за 5 или 12 волтово захранване), следователно за ток от около 5 mA, според закона Ох, имате нужда от 600 ома или 2000 ома резистор.

Изберете близка оценка от съществуващите, например 560 Ohm или 2,2 kOhm - за източник на енергия от 5 или 12 волта, съответно. Свържете светодиода през резистора последователно към източника на захранване.

5 или 12 волта захранване и резистор

Ако имате работа с кръгъл или правоъгълен светодиоден изход, тогава дългият му крак, свързан към вътрешния електрод, който изглежда по-малък, е анодът, той е свързан с плюс на източника на захранване. Късият крак е до минуса на източника на захранване, от негова страна кръглата леща на светодиода близо до основата има плосък разрез.

Свържете резистора към дългия положителен крак на светодиода и свържете цялата верига към източника на захранване - за минус крак, за резистор - плюс. Ако краката са отрязани и не е ясно кой от тях е дълъг, тогава минусът е свързан с електрода, който се вижда по-голям вътре в лещата. Така че, ако светодиодът работи, той ще светне.


Метод за проверка №2. HFE мултицет

HFE мултицет

Има втори, много прост начин да проверите светодиода с крака, ако имате във фермата мултицет с функция за измерване на параметри PNP и NPN транзистори.

В този случай е достатъчно да поставите светодиода в дупките "C" и "E" на тестовия гнездо на транзистора: в PNP конектора с дългия крак в "E", късият в "C" или в NPN конектора с дългия крак в "C" кратко - в „Е“.

Работещ светодиод ще светне, защото устройството ще приложи напрежение от около 1,5 волта към него, което ще бъде достатъчно за слаба, но видима светлина на светодиода, за да разбере, че работи.


Метод за проверка № 3. LED диод с мултицет като обикновен диод

LED диод с мултицет като обикновен диод

И накрая, третият начин. Тъй като светодиодът е предимно полупроводников диод, можете да го звъните като обикновен диод. Просто включете мултицета в режим на набиране на диод и проверете вашия светодиод, като докоснете клемите на тестера със своите сонди.

Работещият светодиод дори ще светне малко, а на дисплея на мултицет ще видите стойността на спада на напрежението на P-N кръстовище във волта. Разбира се, мощният светодиод, проектиран за сравнително високо напрежение, не може да бъде проверен така, ще трябва да използвате първия метод, но с ниска мощност и дори SMD светодиоди, могат лесно да бъдат проверени по такъв прост начин, дори и при условията, когато са плътно монтирани върху печатна платка.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как правилно да се изчисли и да се избере резистор за LED
 • Как да проверите транзистора с полев ефект
 • Как сами да направите превключвател с подсветка
 • Основи на електротехниката за любителите на компютърните модели
 • Относно използването на светодиоди, LED устройство, как да запалите LED

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Вадим Генадевич | [Цитиране]

   
   

  Здравей, Андрей.
  Много благодаря на вас за интересните материали ....

  И какво можете да кажете за проверка на светодиоди с плоски батерии (CR 2032) - те имат 3 волта и не са необходими резистори?

  За себе си:Метод за проверка № 3. LED диод с мултицет като обикновен диод.
  Но няма ли да е фатална проверка от тестер с вътрешна батерия от 9 произволни „Krona“. Запознати асансьори ми казаха, че им е забранено да звънят електроника с тестери с 9Volt батерия - само 1.5 ... 3Volts ???

   
  Коментари:

  # 2 написа: Андрю | [Цитиране]

   
   

  Вадим Генадевич, Светодиодите могат да се набират. Това не е точно електрониката, която вашите приятели повдигачи имали предвид. Напрежението върху сондите на милиметъра в провокиращия режим е много по-малко от 9 волта (в зависимост от типа мултицет). Вероятно е възможно случайно да изгорите някаква микросхема, но светодиодът е малко реален. Между другото, много мултиметри имат LV режим за набиране на електронни схеми. Тестване с CR2032 батерия е възможно без резистор с кратко докосване.