категории: Споделяне на опит, Автономно захранване
Брой преглеждания: 11866
Коментари към статията: 0

Къде да вземем електричество в природата

 

Животът на съвременния човек е трудно да си представим без електричество. В ежедневието се използват много различни електрически уреди и електронни устройства, които правят живота удобен и позволяват решаването на различни проблеми.

На пикник или на къмпинг възниква въпросът откъде да вземем електричество в природата, защото дори и далеч от цивилизацията, съвременният човек не може да направи без редица електрически уреди и устройства.

Няма да даваме съвети как да вземем електричество от дърво, плодове, естествени материали и т.н. - тези методи ще се поберат само като експеримент, показващ наличието на минимален потенциал.

Интересуват ни само надеждни и доказани методи, които ще осигурят захранване на електрическите уреди за необходимия период от време.

Къде да вземем електричество в природата

Външни батерии, батерии

Ако е необходимо да се използват различни джаджи в природата, фото, видео и аудио оборудване, фенерче, радиоприемник и т.н. Можете да се ограничите до използването на външни батерии или от галванични клетки (батерии), ако това е възможно. Като алтернатива на външните батерии можете да закупите допълнителна батерия за устройство.

Батерии и батерии

Автомобилна батерия и инвертор

За дълъг престой сред природата може да не е достатъчно зареждането на външни батерии, следователно е необходим друг източник на енергия. В случай на излизане на открито с кола, можете да използвате електричеството от акумулатора на автомобила, за да заредите и да работите с необходимите устройства.

За тази цел е необходимо да имате подходящи устройства, които ви позволяват да преобразувате 12 V от колата в необходимата стойност на напрежението за работа на определени устройства и електрически уреди.

От автомобилна батерия можете да захранвате и електрически уреди, захранвани от домакинска мрежа. За да направите това, трябва да закупите инвертор - преобразувател, който ви позволява да получите променлив ток от 220 V.

Авто инвертор от 12 V до 200 V

Като се има предвид възможността за свързване на електрически уреди към автомобилна батерия, трябва да се помни, че капацитетът й е ограничен и не позволява включването на мощни електрически уреди.

Когато използвате инвертор, акумулаторът ще се разреди много бързо, което в крайна сметка може да доведе до прекомерно разреждане и невъзможност за стартиране на двигателя. За да се избегне това, е необходимо да се контролира зареждането на батерията и периодично да се стартира двигателят, за да се възстанови заряда на батерията.


Дизелов (бензинов) генератор

Следващият вариант е използването на дизелов или бензинов генератор. Тази опция за производство на електричество в природата ще бъде уместна за онези случаи, когато е необходимо да захранвате мощни електрически уреди, за които автомобилна батерия не е достатъчна.

Електрически генератор

Генератор с достатъчно количество гориво ще реши проблема с захранването, ако се нуждаете от дълъг престой сред природата.


Алтернативни източници на енергия

Като се има предвид възможността за работа на електрически уреди в природата, можем да споменем алтернативни източници на електричество - вятър генератор и слънчеви панели.

Соларни панели за зареждане на джаджи

Използването на алтернативни източници на електроенергия е уместно, ако няма централизирано захранване наблизо от електрическата мрежа, за дълъг период като алтернатива на генератор, за работата на който е необходимо адекватното снабдяване с гориво.

За туризъм в провинцията можете да закупите преносими слънчеви панели под формата на независими устройства или вградени в раница, чанта и др.Специално за полевите лагери и къмпингите има сгъваеми автономни захранващи системи със соларни панели, които имат вградени светодиоди за осветление и изходи за зареждане на различни джаджи и други електронни устройства.

Необичайно зарядно - бански със соларни панели

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Изчисляване на слънчева електроцентрала за дома
  • Поддръжка на генератора - 5 лесни стъпки
  • Инвертор: синусова вълна или модифицирана синусоида?
  • Модерни акумулаторни батерии - предимства и недостатъци
  • Слънчеви зарядни

  •