категории: Споделяне на опит, Автономно захранване
Брой преглеждания: 11590
Коментари към статията: 1

Вятърни генератори или слънчеви панели, кое е по-добре да изберете?

 

Бях подканен да напиша днешната статия от факта, че от време на време въпросът упорито продължава да звучи: Какво е по-добре да се използва като алтернативен източник на електрическа енергия, вятър генератор, слънчеви панели? Сигурен съм, че за тези, които вече смятат себе си за „алтернативни хора“ с опит, подобен въпрос „отрязва ухото“.

Всъщност, за да се почувства отговорът на него, трябва поне няколко години малко по малко да се търсят такива заветни ватове. Сериозно казано, това е равносилно на въпроса: Какво е по-добре да се използва водноелектрическа централа или топлоцентрала? Там, където има река и нейният поток дава възможност да се използва водноелектрическа централа, изборът е очевиден, само защото киловатът й ще бъде по-евтин. Е, там, където няма река, остава да се постави топлоелектрическа централа.

Вятърни генератори или слънчеви панели, кое е по-добре да изберете?

Разбира се, всяка от опциите е в състояние да удовлетвори изпълнението на поставените задачи при определени специфични условия. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, които сме принудени да вземем предвид при избора на такъв, който е по-подходящ за нашите изисквания и намерения.

Това важи в еднаква степен за избора на генератор на вятър или слънчев панел. Където обектите са отворени, както се казва, към всички ветрове, моли се използване на ветрогенератор, Но като цяло това не изключва възможността за използване домашна станция със слънчева енергия.

Вятър генератор за домашно захранване

Освен това тази функция на алтернативни източници трябва да се използва във ваша полза. Какво искам да кажа? Да предположим, че ще се снабдите с електричество от алтернативен източник в областта на систематичните и редовни ветрове. Изборът на ветрогенератор или вятърни генератори (въпросът за количеството, това е отделен въпрос) е очевиден за вас. Съгласен съм с теб. НО!

Не забравяйте да помислите и за използване на слънчев панел. В какъв процент да разпределите общата мощност между тях е въпрос на изчисление. По-важното е, че трябва да се отбележи, че ако има сезонност във вашия район, тогава няма съмнение да има периоди, когато производителността на вятърния генератор ще намалее значително, но производителността на слънчевата батерия ще се увеличи през същия период. По този начин елиминирайте сезонен отказ от целия период на вашата консумация на енергия.

Соларен панел на покрива

Същото може да се отдаде на райони с преобладаваща слънчева радиация. Да не се обмисля използването на ветрогенератор би било поне нерентабилно.

С други думи, препоръчително е да използвате ветрогенератор, слънчеви панели заедно. В централна Русия през лятото основната тежест пада върху слънчевите панели. Това е разбираемо. Дневните часове са по-дълги, слънцето е по-високо. През пролетта и есента, ако не вземете предвид мартенските отражения от снега, особено през зимата, няма зеленина по дърветата, няма място за вятър. Тогава вятърната мелница става крал.

Винаги съм предпочитал соларни панели. Безшумни тоалетни. Нищо за счупване, без механични въртящи се части. Въпреки това никога няма да се посъветвам да се ограничавам само до слънчеви панели. Признавам, че може да има зони, където е препоръчително да се използва само ветрогенератор или соларни панели. Но това е по-скоро изключение, отколкото правило.

Борис Цупило

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Автономни източници на електроенергия за селска къща
 • Алтернативни източници на енергия
 • Слънчеви функции
 • Полимерни слънчеви панели
 • Изчисляване на слънчева електроцентрала за дома

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Олег | [Цитиране]

   
   

  Мисля, че използването на хибридни инвертори ще реши проблема с избора и няма да остави къщата без енергия на тъмно, по-добре е да използвате ветрогенератор във връзка със слънчева батерия.