категории: Препоръчани статии » Споделяне на опит
Брой преглеждания: 37968
Коментари към статията: 4

Правилна употреба на литиево-йонни батерии

 

В тази статия, при правилната работа на литиево-йонните батерии, ще разберем спазването на такива условия, при които литиево-йонната батерия на преносимо устройство може да работи безопасно, ще продължи дълго време и функционирането на устройството ще остане пълноценно.

Става въпрос за литиево-йонни батерии, тъй като в повечето съвременни мобилни джаджи: таблети, лаптопи, смартфони и др., са инсталирани литиеви батерии. И ако по-рано често беше възможно да се срещне никел-метал хидрид, никел-кадмий, то днес литият се използва широко.

Литиево-йонна батерия

При правилна употреба литиево-йонната батерия ще издържи 10-15 пъти по-дълго, отколкото когато се използва случайно, което ще бъде описано по-нататък в текста. Тук ще намерите препоръки за потребителите, спазването на които ще помогне да се запази ефективността и капацитета на литиевата батерия през целия период на използване на преносимото устройство, докато не дойде времето и решението за закупуване на ново, което да замени старото.

Често батерията на смартфона набъбва, често деформирайки корпуса. Подуването е симптом за натрупване на газове, реакционни продукти, постъпващи в акумулатора по време на неправилна употреба, което води до повишено налягане от вътрешната страна на батерията.

Ако набъбналата батерия не бъде подменена навреме, тя в един момент напълно ще се срути или ще избухне. Но най-интересното в тази история със смартфон е, че описаният проблем може лесно да се предотврати и предотврати, като се спазват простите правила за работа на устройството с литиево-йонна батерия и тогава животът на батерията ще бъде спасен възможно най-дълго.


Не прегрявайте.

Лоша батерия

Прекомерната топлина, поради каквато и да е причина да не се появява, най-много навреди на литиево-йонната батерия. Причините могат да бъдат както външен източник на топлина, така и стресиращи режими на зареждане и разреждане. Така че, ако оставите смартфона си на слънце, например, на плаж или в държач вътре в колата, това ще намали както способността на батерията да се зареди по време на зареждане, така и възможността да я задържите след.

Най-добре е да поддържате капацитета на литиева батерия, ако температурата на кутията й не се повиши над 20 ° C. Ако температурата се повиши над 30 ° C, тогава способността за задържане на заряда вече ще спадне от първоначалните 100% до 80%.

При нагряване до 45 ° C способността на батерията да задържа заряд вече ще отслаби наполовина. Между другото, температура от 45 ° C се постига лесно, ако оставите устройството на слънце или използвате интензивно приложения с енергия.

Тоест, ако забележите, че устройството или батерията са се загрели значително, отидете на хладно място (ако причината е температурата на околната среда) или изключете ненужните приложения и услуги, намалете яркостта на дисплея, включете режим на пестене на енергия - по този начин можете да намалите консумираната от устройството мощност и намалете тока, който протича през батерията - батерията ще започне да се охлажда.

Ако това не помогне, изключете устройството, извадете батерията (ако е възможно) и изчакайте, докато се охлади или докато устройството се охлади, ако дизайнът не позволява да се извади батерията.

Напротив, изключително студена батерия, при температура под -4 ° C, просто не може да даде пълна мощност, докато не се загрее, по-добре е, ако достигне стайна температура.

Но като цяло ниските температури не са в състояние да нанесат на литиевата батерия толкова необратими щети като увеличени, следователно, след затопляне на изключително студена батерия до стайна температура, свойствата на нейния електролит ще бъдат възстановени.Извадете студената батерия от устройството на закрито или я загрейте леко в ръцете си, след което я поставете отново.


Изключете зарядното навреме

Изключете зарядното навреме

Ако батерията се зарежда по-дълго от очакваното, тоест, ако тя е свързана към източник на зареждане дори след напълно заредено, това може да убие батерията, значително намалявайки нейния капацитет.

Долната линия е, че работното ниво на конвенционална литиева батерия не трябва да надвишава 3,6 волта за безопасна работа, но зарядни устройства подават 4,2 волта към клемите по време на зареждане. И ако зарядното устройство не бъде изключено навреме (за щастие, някои автоматично се изключват сами), тогава вътре в батерията ще започнат вредни реакции. В най-лошия случай ще възникне прекомерно прегряване и верижната реакция в електролита няма да отнеме много време.

Оригиналните маркови зарядни устройства (които са включени в самата джаджа от производителя) са с високо качество, те самите са в състояние да намалят тока на зареждане, взаимодействайки с правилния алгоритъм с батерията и с контролера, вграден в притурката.

При оригинални зарядни, рискът от презареждане е минимален. Но в името на вярност е най-добре незабавно да изключите акумулаторното устройство от зарядното устройство, веднага щом пристигне сигнал (звук, светлинна индикация или пиктограма на екрана), че батерията е напълно заредена. Не оставяйте напълно зареден смартфон свързан към зарядното устройство много дълго.

Не се притеснявайте, че когато изключите смартфона от зарядното устройство, той ще започне да се разрежда, защото литиевите батерии се различават от другите видове батерии по ниско ниво на саморазряд. Ако дори не използвате батерията след зареждане, след ден след изключване на зареждането, само 5% от енергията, но всичко ще намалее равномерно, а през следващия месец - още 2%.

Във всеки случай няма нужда да оставяте устройството на презареждане (дори от марково зарядно) до последния момент, по-добре е да изключите незабавно, веднага щом на дисплея (или индикатора) е посочено пълното зареждане.

Всички съвременни мобилни устройства с литиево-йонни батерии показват 100% заряд, когато батерията наистина е напълно заредена, няма нужда да я държите по-дълго.


Не позволявайте дълбоко изхвърляне.

Не позволявайте дълбоко изхвърляне.

Има различни опции за използване на живота на батерията. Ако изпразвате батерията бързо и напълно всеки път, това редовно ще бъде придружено от отделяне на голямо количество топлина, защото разрядните токове през батерията ще текат значително, а това е разрушително натоварване на батерията.

Ако малките цикли на разреждане са кратки, дори тогава батерията ще бъде презаредена и след това отново разредена на няколко части, батерията ще продължи по-дълго.

Съвременните литиеви батерии обикновено издържат на непълно разреждане и презареждане, не като първите литиеви батерии!

И ако вземем предвид ефекта на циклите на заряд на разреждане върху общия живот на батерията, то всъщност три цикъла на разреждане до 66% и заряд до 100% са по принцип еквивалентни по износване на двойка цикли на разреждане до 50% и след това зареждане до 100%.

Много кратки цикли на зарядно зареждане не са по-вредни от няколко по-дълги цикъла. Интензивното изхвърляне е вредно - причинява нагряване и води до необратими процеси, ако е дълбоко (до 20% и по-ниско).

Загряването и високото токово натоварване ясно намаляват общия живот на батерията. Всяко дълбоко изпускане бавно, но сигурно води до необратимо разрушаване, затова се опитайте да избягвате напълно дълбокото изхвърляне. Ако самият смартфон се е изключил - това е признак на дълбок разряд - не трябва да го довеждате до това. 20% са достатъчни за презареждане на устройството или поставяне на резервна батерия.


Разредете и заредете литиевата батерия бавно

Разредете и заредете литиевата батерия бавно

Както беше споменато по-горе, интензивното разреждане и зареждане се придружават от високи токове през електролита на акумулатора, което води до неговото прегряване и следователно до разрушителни процеси (виж - Защо литиево-йонните батерии избухват).

Но дори ако режимът на стрес беше разрешен, а батерията е много гореща, не бързайте да я зареждате. Изчакайте, докато изстине, и едва след това се свържете към зарядното устройство, тогава ще може да приеме зареждането нормално и безопасно.

По време на зареждането батерията също не трябва да се прегрява, ако това се случи, тогава през електролита протичат прекалено високи токове и това е вредно.

Зарядни с лошо качество грешат от така нареченото "бързо зареждане", като някои индукционни безжични зарядни устройства. По-добре е да не използвате такива „бързи“ зарядни устройства. Факт е, че е необходимо безопасно зарядно устройство, което да реагира на тока, изразходван от батерията по време на зареждане, и незабавно да променя подаденото напрежение, ако е необходимо - да се намали, когато е необходимо - да се увеличи.

Ако зарядното устройство е само трансформатор с токоизправител, вероятно е батерията ви да се прегрее поради пренапрежение и постепенно да се срине. Не всички „бързи“ зарядни устройства са съвместими с литиеви батерии.

Най-добрият вариант е оригиналното зарядно устройство от същия производител като устройството за зареждане, в идеалния случай зарядното от комплекта. Но ако не е възможно да използвате оригиналното зарядно, тогава използвайте този, който дава по-малко ток - това ще спаси батерията от прегряване поради доставката на прекомерна мощност.

Добра алтернатива на оригиналното зарядно е USB порта на компютъра. USB 2.0 дава 500mA, USB 3.0 дава максимум 900mA. Това е достатъчно, за да се зарежда безопасно.

Някои от „бързите“ устройства могат да изпомпват 3-4 ампера в батерията, но това е разрушително за батерии с малък капацитет, които са батерии на ръчни мобилни устройства (вижте документацията). Малък ток от USB е гаранция за безопасността на литиево-йонна батерия.Носете със себе си резервна батерия.

Носете със себе си резервна батерия.

Много устройства ви позволяват да премахнете батерията, така че да имате резервна батерия изобщо не е проблем. Времето за работа на устройството ще се удвои, дълбокото разреждане е изключено (предварително инсталирайте резервна батерия, без да изчаквате основната батерия да се разреди напълно), няма изкушение да използвате вредно "бързо" зарядно устройство. 20% от основния разряд на батерията - сигнал за установяване на резервно копие.

Ако първата батерия е станала много гореща поради интензивно натоварване или поради външно нагряване (случайно оставено на слънце) - поставете резервна и докато първата се охлади, ще продължите да използвате устройството си, като запазите и двете батерии невредими. Когато този, който се е охладил, се охлади, може да се постави на презареждане в оригиналното зарядно устройство (електрическа мрежа или кола).


Така че, за да може литиевата батерия да издържи дълго и истински време, е необходимо:

1. Не позволявайте батерията да се загрее над 30 ° C; най-добрата температура е 20 ° C.

2. Елиминирайте прекомерната батерия и пренапрежението в клемите, оптимално 3,6 V.

3. Избягвайте дълбокото разреждане на батерията - нека 20% да е границата.

4. Избягвайте високите токови натоварвания по време на зареждане и разреждане (вижте документацията), използвайте USB.

5. Имайте резервна батерия.

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Как се изчисляват настройките на зарядното устройство на батерията
  • Ефект от паметта на батерията
  • Какъв е капацитетът на батерията и от какво зависи
  • Вътрешно съпротивление на батерията
  • Литиеви полимерни батерии

  •  
     
    Коментари:

    # 1 написа: Василий | [Цитиране]

     
     

    Използвам всички литиеви батерии по схемата "пълно разреждане - пълно зареждане". Резултат: Телефонът на Siemens M55 от 2004 г. на издаване - сега неговата родна батерия побира 2 дни. Смартфон Lenovo, година на използване, - капацитетът не се е променил. 2012 Fly телефон - батерията издържа 5-6 дни.Телефон Samchung 2010 - държи седмицата. Всички примери без изключване между зареждането.

     
    Коментари:

    # 2 написа: Алекс жлъч | [Цитиране]

     
     

    Не много компетентна статия. Ако все пак можете да се съгласите със заключения 1, 3, 4, те по принцип са разумно разумни (макар и не много точни), тогава определено можете да кажете за заключение 2, че то е невежествено.

    3.6V е оптималното напрежение за заредена литиева батерия, но е напълно погрешно да говорим за това за заредено напрежение.

    Всяко нормално зарядно устройство е задължен захранващо напрежение по-голямо от 3,6 V, в противен случай батерията никога няма да се зарежда. И, да, правилното напрежение от зарядното е точно 4.2V. Това е горният праг, при който зарядното устройство трябва да се изключи. Ако използвате работещо зарядно устройство, специално създадено за зареждане на литиеви батерии, можете да отделите време, за да изключите телефона / смартфона от зареждането. Умното устройство и батерията ще се справят сами.

    Горното не се отнася за сурогати като универсални "жаби" и за отделни елементи от тип 18650, в които няма вграден контролер на заряда. Вътре във всяка литиева батерия на телефона (лаптоп) има вграден контролер за заряд, който следи температурата вътре в батерията и заряда, "получен" от нея. Така няма да има презареждане.

    След серия от "кратки" цикли на непълно зареждане / разреждане, настройките на контролера се губят и той се нуждае от т. Нар. Калибриране - пълно зареждане, последвано от пълно разреждане до безопасно напрежение (3V на клетка).

    Калибрирането е необходимо не толкова за дълголетието на батерията, колкото за правилното изчисляване на нивото на батерията от устройството.

    Батериите (клетките) 18650 изискват външен контролер без отказ, въпреки че имат вграден механичен предпазител (за еднократна употреба).

    Е, нещо подобно, накратко)))

     
    Коментари:

    # 3 написа: | [Цитиране]

     
     

    Съгласен съм с Алекс Гал. За пореден път разстрои господството на Рунет с полукомпетентна информация.

     
    Коментари:

    # 4 написа: Dnik | [Цитиране]

     
     

    Защо статията не е написана първо, а от средата? Как да започнете да използвате нова батерия, няма и дума. Или не е важно?