категории: Споделяне на опит, Автономно захранване
Брой преглеждания: 119787
Коментари към статията: 2

Как да свържете генератора към мрежата у дома

 

Как да свържете генератора към мрежата у домаКак да свържете генератора към къщата? Изглежда, че може да е по-лесно, пусна генератора, свързан с къщата и всичко, живеем както преди))). Но не всичко е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. В тази статия бих искал да говоря за това как нашите хора, желаещи да спестят малко от материали, работата на квалифицирани специалисти, успяват да свържат бензинови и дизелови генератори.

И така, наскоро беше „на гости“ с един от другарите си, който според него дълги години работи като корабен електротехник и знае всичко за електричеството, включително закона на Ом :) ...

И така, причината за посещението беше, че бензиновият генератор отказва да даде жизненоважни 220 V.

При първата проверка на "клиента", тоест генератора на съседното електрическо домакинство, причината за повредата стана ясна - устройството за автоматичен регулатор на напрежението се повреди. Като поговорих малко със собственика на бензиновия генератор и зададох няколко водещи въпроса, разбрах причината за повредата на мини-централата. Всичко се оказа доста просто.

По време на основния прекъсване на електричеството клиентът свърза генератора до най-близкия контакт, като същевременно изключи прекъсвача на входната верига, в резултат на това цялата къща беше снабдена с електричество от генератора. Когато електричеството се появи в основната мрежа, генераторът е изключен, носачът е изключен от генератора и входният автоматик е включен.

Всъщност няма толкова много начини за свързване на генератора към съществуващата къща къща и описаният по-горе метод не е подходящ, тъй като е опасен както за хората, така и за генератора. Винаги има шанс човек да направи грешка в последователността на включване, което между другото се е случило при този обект. След появата на електричество, нашият "Ship Electric" удави генератора и забрави да извади контакта от него. Резултатът за грешка е вече описан по-горе.

И така, как да свържете генератора? Има няколко начина за свързване.1) Превключвател

Най-лесният начин е да използвате превключвател за превключване в три позиции 1-0-2, тоест в първа позиция обектът (дом, офис) ще бъде свързан към индустриалната мрежа, в позиция "0" товарът е изключен. При преминаване в позиция "2" натоварването е свързано към резервен източник на електричество - генератора.

Превключвател

За да стане по-ясно как и какво да свържете тук, е картината за вас.

Обозначения на заключения от превключвател за нож

2) Най-простият блок ABP на контакторите

Вторият метод е малко по-сложен, но също така има право на живот. В този случай използваме най-простия ABP с приоритет на основния вход. Алгоритъмът на устройството е доста прост:

Ако електричеството в града не успее, отидете на генератора и го стартирайте, ако в главната мрежа няма електричество, контакторът на генератора ще се затвори. Когато в главната мрежа се появи електричество, контакторът на генератора се отваря и контакторът на мрежата се включва.

Чрез прости манипулации можем леко да подобрим това „полуавтоматично захранване“ и тогава, когато електричеството се появи в градската мрежа, допълнително реле ще задръсти генератора.

Можете също да инсталирате допълнително реле за време и след това, когато генераторът стартира, натоварването ще се включи след определено време, през което генераторът ще се върне в нормалния си режим на работа, тоест той (генераторът) ще се загрее, скоростта ще се стабилизира.

Този тип свързване на бензинов или дизелов генератор към съществуващо съоръжение ви позволява да свържете генератор както с ръчен старт, така и с генератори, оборудвани с електрически стартер.

ABP верига на контактори

3) Автоматично управление на генератора

Третият начин за свързване на бензинов, дизелов или газов генератор към къщата.За да превключите товара от града към генератора, препоръчваме да използвате пълноправен превключвател за автоматично прехвърляне - автоматично включване на резервно захранване.

Този метод е може би най-оптималният. В този случай модулът за автоматизация (ATS) следи за наличието на напрежение в основната мрежа и в случай на прекъсване на захранването автоматиката (ATS) независимо стартира бензинов, дизелов или газов генератор, загрява и превключва товара към мини-електроцентралата. Когато в главната мрежа се появи електричество, натоварването се превключва от генератора с последващо спиране на газовия или дизеловия генератор.

Единственият отрицателен в този случай е цената на устройството за стартиране на генератора (ATS) и цената на самата инсталация, тъй като знанията и уменията за свързване на генератора и автоматизацията са необходими за превключване на генератора и ATS системата. Необходимо е също така да се има предвид, че за да може генераторният комплект да работи в автоматичен режим, мини-централата трябва да бъде оборудвана с електрически стартер.

Схема на свързване на ABP Свържете се с EU контролера

Схема на свързване на ABP Свържете се с EU контролера

Тъй като трябва редовно да се занимавате с инсталирането на генератори и автоматизация, по-специално ATS „Portofranco“, бих искал да дам няколко препоръки относно избора на автоматизация за управление на генератора.

АБП

Ако имате обикновен бензинов или дизелов генератор, инсталиран като резервен (авариен) източник на електроенергия, и нямате специални изисквания към генератор, по-точно, за автоматизация, която трябва да управлява този генератор, не се колебайте да вземете автоматичния превключвател за трансфер Portofranco от серия LE (икономична версия). Въпреки ограничените си, по отношение на настройките, настройките, функционалността, автоматизацията се справя със задачата си на 100%. Проверен лично и повече от веднъж))). И освен това, спестете малко пари, което също е важно ...

Ако вашите изисквания за автоматизация са по-строги и трябва да допълвате вашата електроенергийна система у дома, офиса, предприятието с някои допълнителни устройства, тогава, разбира се, е по-добре да обърнете внимание на ABP серия CE или ME.

Например, наскоро беше необходимо да се изпълни не съвсем стандартната задача за осигуряване на резервно електричество за една къща с обща площ от 600 м². Така че, благодарение на гъвкавостта на данните от ABP, задачата беше завършена с гръм))).

ABP за генератор

Друга отличителна черта на Portofranco ATS на версиите CE и ME е наличието на RS-485 порт, чрез който с помощта на специален софтуер и адаптер за адаптер е възможно дистанционно да се следи и контролира работата на ATS и генератора с помощта на компютър. Адаптерът и необходимия софтуер могат да бъдат закупени от производителя на ABP.


Как да свържете еднофазен генератор към трифазна мрежа у дома

Има няколко начина за свързване. Първото е свързването на генератора към група потребители, предназначена за тези цели.

Друг начин е да се използва кръстосан превключвател, превключвател в три позиции 1-0-2, тоест в позиция "1" натоварването се захранва от индустриалната (градската) мрежа, средната позиция на превключвателя е "0" - натоварването е изключено, в позиция "2" - товарът (къщата) е свързан към резервен източник на електроенергия, в този случай това е бензинов, дизелов или газови генератор.

Ръчно свързване на товара

Без да навлизаме наистина в дизайна на устройствата, само отбелязваме, че превключвателят за пресичане или трипозиционният превключвател е сравнително прост и се състои от неподвижни контакти, към които са свързани проводници (генератор-град-генератор) и подвижни контакти, които превключват товара от града към генератора и обратно ,

В случай на превключване на трифазен товар на града (потребител), три фази се превключват, тоест три градски фази A-B-C идват към превключвателя, същите три фази отиват на товара. В случай на превключване на товара към генератора, трябва да сме сигурни, че и трите фази получават електричество.

За целта е необходимо леко да надстроим превключвателя ни, а именно да направим джъмпер между фазите A-B-C от страната на връзката на генератора. Сега, в случай на превключване на товара към генератора, и трите фази ще получат електричество.

Следващият начин за свързване на товара към еднофазен генератор е използването на контактори. В този случай се използват два контактора, единият за захранване на товара от градската електрическа мрежа, вторият контактор е необходим за свързване на товара към резервен източник на електроенергия - бензинов, дизелов или газови генератор. Този метод е приемлив при използване на ABP.

Когато товарът се доставя от града, и трите фази, свързани към контактора, отиват към товара. Когато свързваме генератора, както в случая на превключвателя за пресичане, върху клемите на контактора на мястото, където е свързан проводникът от генератора, трябва да монтираме джъмпер между фази A-B-C.Какво е по-добре да използвате за превключване? Пресичане на превключвател или контактори?

Ако няма да използвате автоматичната система за управление на генератора, тогава трябва да инсталирате превключвател, но винаги три позиции 1-0-2.

В случай на използване на блока за автоматично стартиране от генератора - ABP, не можете да направите без използването на контактори.


Внимание !!! Когато използвате еднофазен генератор, трябва да се отбележи, че ако има трифазни устройства, те трябва да бъдат изключени от захранването по време на работа от генератора, тъй като това може да доведе до отказ на тези устройства.


Какво не трябва да се прави !!!

Не свързвайте генератора по метода socket-socket ...

Невъзможно е да свържете генератора към електрическата мрежа на къщата с помощта на две машини - един вход, който е от града, вторият от генератора. Със сигурност някой ден ще направите грешка и ще включите грешната машина ... Какво ще стане по-нататък няма да говорим, но във всеки случай нищо добро ...

Във всеки случай, ако възнамерявате да използвате генератора като резервен източник на електроенергия за вашия дом, офис, производство, препоръчваме да се свържете със специалисти, които ще инсталират генератора по-бързо и по-добре.

Сергей Серомашенко

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Правилната връзка на генератора
 • Какво да вземете предвид при избора на генератор
 • Как да автоматизираме процеса на включване и изключване на генератора
 • Безопасност на генератора
 • ATS автоматизация за генератори

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Сергей | [Цитиране]

   
   

  Генераторът, постоянно инсталиран и свързан към електрическата мрежа на къщата, трябва да бъде инсталиран от квалифициран електротехник и да има специално устройство, което прехвърля натоварването от основната мрежа към генератора и обратно. Без това устройство има голяма вероятност електроенергията, генерирана от генератора, да се върне към основната електрическа мрежа, което ще доведе до токов удар за работниците по това време по електропровода. Преносим, ​​преносим генератор с малка мощност не изисква връзка чрез превключвател или специално устройство, което прехвърля натоварването от основната мрежа към генератора и обратно. Доста често можете да видите, че хората свързват генератора до най-близкия контакт, в резултат на което светлината се появява в цялата къща. Такава връзка е много опасна и избягвайте свързването на генератора по този начин. Преносим генератор с ниска мощност може да се използва, когато устройството, което трябва да бъде снабдено с електричество, е свързано директно към гнездото на генератора с помощта на удължителен кабел. Това трябва да бъдат висококачествени удължителни кабели от проводници с достатъчно напречно сечение. Споменах за използването на удължителен кабел, тъй като генераторът трябва да бъде разположен извън къщата, за да се предотврати отравяне с въглероден окис.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Феликс | [Цитиране]

   
   

  "Генераторът, постоянно инсталиран и свързан към електрическата мрежа на къщата, трябва да бъде монтиран от квалифициран електротехник и да има специално устройство, което прехвърля натоварването от главната мрежа към генератора и обратно. Без това устройство има голяма вероятност електричеството, генерирано от генератора, да се върне към основната електрическа мрежа, което ще доведе до токов удар за работниците по това време по електропроводите. "
  Как е това? Според мен генераторът просто изгаря.И устройствата за защита на градските електрически вериги работят доста бързо и надеждно.