категории: Източници на светлина, Всичко за светодиодите
Брой преглеждания: 42086
Коментари към статията: 1

RGB LED лента - видове, устройство, схеми

 

RGB LED лентаВ допълнение към белите LED лентикоито бяха описани в предишната статия, Предлагат се също ленти с цветни светодиоди. В момента тя е само 4 цвята: червен, син, зелен и жълт. Корпусите на LED са същите като при белите ленти. Цветните панделки се използват главно за декоративно осветление, моделиране на компютърни калъфи и автомобили, както и на дискотеки и други развлекателни събития.


Трицветна LED лента

Обикновено те се наричат ​​RGB касети. Всеки светодиод на такава лента е сбор от червени, сини и зелени светодиоди. RGB лентата има 4 пина. Едно заключение е общо и три отделни заключения за всеки цвят. Свързването на RGB лента е показано на фигурата. 1.

Според законите на физиката, от тези цветове можете да получите цялата гама от нюанси. Така се появяват цветовете на телевизионния екран. Естествено, за да управлявате такава лента, се нуждаете от контролно устройство - контролер. И такива контролери се произвеждат индустриално.

С помощта на контролера можете да промените скоростта и редуването на различни цветове, да зададете някакъв фиксиран оттенък и този, който харесвате, може да бъде запазен в паметта на контролера и да бъде извикан в бъдеще чрез натискане на един бутон. По желание можете да получите просто бяло осветление.

По-модерните модели имат вграден Wi-Fi, който ви позволява да контролирате осветлението с помощта на смартфон с инсталиран софтуер. Управлението на контролера е възможно и с помощта на дистанционното управление, доставено с контролера.

RGB лентова връзка

снимка1, RGB лентова връзка

RGB касетите се предлагат при 12 и 24V. Ето защо, когато избирате захранване и контролер, на този параметър трябва да се обърне специално внимание. Самият контролер може да бъде проектиран да работи с няколко напрежения, но напрежението на захранването трябва стриктно да съответства на напрежението на използваната лента.


Запечатан LED лента

Такива ленти имат няколко имена: херметични, водоустойчиви и дори напълно водоустойчиви, въпреки че по същество това е едно и също. Като пример, лентата "Водоустойчива LED лента 3528 120LED-24V IP65."

Както може да се разбере от маркировката, лентата е направена на базата на SMD3528 светодиоди с броя на светодиодите 120 на метър. Захранващо напрежение на лентата 24V, клас на защита IP65. Стегнатостта на лентата се осигурява чрез покриване със силиконова обвивка от страна на частта. Появата на лентата е показана на фигурата. 2.

Водоустойчива LED лента

снимка 2, Водоустойчива LED лента

Такава лента може да работи на открито и дори във вода. Може да се използва за осветяване на аквариуми или басейни. Всички светодиодни ленти, не само водоустойчиви, имат подобна маркировка, указваща захранващото напрежение, броя на светодиодите на метър и вида на светодиодите. Фокусирайки се върху маркировката, можете доста точно да изберете желаната лента при покупка.


Изчисляване на мощността на LED лентата

Оказва се, че такова изчисление изобщо не е необходимо. По-долу са два реда, в които са посочени всички параметри. led лента Дълъг 5м. Този запис е взет такъв, какъвто е, от поръчката на LED лентата в китайски магазин с безплатна доставка. Беше такава лента, че авторът на статията трябваше да нареди да поправи монитора. Петметра-48 w-120x3528smd-1800-2400lm-6000-7000k-студена бяла светлина водената лента светлина-DC12V

От маркировката можете да разберете, че имаме пред себе си лента със 120 светодиода на метър тип 3528SMD. Дължината на сегмента на лентата е 5M, интензитетът на светлината е 1800-2400LM (лумен), а захранващото напрежение е 12V DC. Цветът на блясъка на лентата е студено бял, както е посочено от посочената цветова температура 6000-7000K.

Тук е посочена мощността на 5-метров участък от лентата, не по-малка от цялата 48W.В този случай токът, изразходван от такъв сегмент, ще бъде I = P / U = 48/12 = 4 ампера. Следователно, захранването на такава лента трябва да бъде номинално за ток от най-малко 5A. Трябва да има някакъв запас от мощност! Но все пак нека ви разкажа за безплатна доставка.

Емисионната цена беше повече от скромна, само 631 рубли. Оказва се, че един метър струва малко повече от 120 рубли. В магазините, които продават всякакъв вид електричество, е по-евтино от 200 рубли да закупите LED лента, а освен размера на 60 светодиода на метър, те просто не предлагат друга. Говорейки за безплатна доставка. При поръчка на части в домашни онлайн магазини цената на доставката може да надвиши цената на самата покупка, което, разбира се, отровява радостта от покупката.

Единственото нещо, което не е добро при безплатната доставка, беше изпратено само месец след поръчката. Появата на лентата е показана на фигурата. 3.

LED лента 5m-48w-120x3528smd

снимка 3, LED лента 5m-48w-120x3528smd

Но все пак можете да изчислите мощността. Един метър такава лента консумира мощност 48/5 = 9.6 вата. Известно е, че дължината на три светодиода, минималната, която може да се реже с ножица, консумира ток от 20 mA. С 12V захранващо напрежение мощността на такъв сегмент ще бъде P = U * I = 12 * 20 = 240mW или 0,24 вата.

С LED честота 120 / m всеки метър съдържа 120/3 = 40 триади. Засега, изглежда, няма грешки в прости изчисления. Да продължим по-нататък.

Ако една триада консумира мощност от 0,24 вата, тогава четиридесетте триади, които съставят всеки метър лента, ще изискват 40 * 0,24 = 9,6 W от захранването, което напълно съвпада с горните изчисления. Ето един вид проверка. По същия начин можете да изчислите мощността на други видове LED ленти.

Вижте и на нашия уебсайт:

Как да изберем правилната LED лента за дома


Захранвания с LED лента

Подходящо захранване за горната LED лента също е възможно да закупите в магазини с безплатна доставка. Ето една от възможностите.

"AC 110-240V към DC 12V 5A преобразувател на мощност." Така е написано в магазина. Цената на устройството е 526 рубли, на външен вид наподобява захранването на обикновен лаптоп. Външният вид на устройството е показан на фигурата. 4.

Захранване DC 12V 5a

снимка 4, Захранване DC 12V 5a

Това, разбира се, не е единственият вариант. Предлага се голямо разнообразие от източници, както и RGB контролери за лента. В същото време захранващите устройства имат най-разнообразен дизайн. Това може да бъде просто сглобено печатни платки без калъф, източници, устойчиви на влага, малки по размер източници, които лесно се скриват от любопитни очи.

Но по принцип не можете да купите нищо. Много от бутоните със сигурност са запазили захранването от стари компютри. Те имат напрежение 12V, а токът може да достигне до 8A. Просто готово решение на проблема!


Възможно ли е захранването на LED лентата от осветителната мрежа

Но ако не искате да се занимавате с захранването, изберете според захранването, скрийте го в нишите на стената или в таблицата, тогава за декоративно осветление се произвеждат LED ленти с мощност от мрежата. Характеристиките на една от тези ленти са показани по-долу.

9.6W 480lm 120-SMD 3528 LED топла лента за декорация на бяла светлина (220V / 2-Flat-Pin Plug / 2m), а външният вид на лентата е показан на фигурата 5.

Основна LED лента

снимка 5, Основна LED лента

Такава лента се предлага на цена от 492 рубли, дължината й е 2 метра.

Човек може само да гадае какво има в кутията, разположена между мрежовия щепсел и лентата, но е малко вероятно да има обикновен гасител кондензатор с мост на изправител: галванична изолация от мрежата, това е и електрическата безопасност на потребителя - на първо място. С модерното развитие на комутационните захранващи устройства не е трудно да се скрие източник с мощност 10 ... 12 W в такъв обем. Така че е осигурена галванична изолация.


LED ленти в любителски дизайн

Една от посоките как ремонт на монитори и телевизори вече беше спомената в предишната статия, Какво друго може да се направи въз основа на LED ленти? Ако това са цветни панделки, тогава е ясно, че от тези панделки могат да се правят различни автоматични светлинни ефекти и различни гирлянди. На базата на ленти RGB, радиолюбителите създават контролери, които ви позволяват да получавате различни светлинни ефекти, а на базата на бели ленти се разработват различни лампи.

Като част от осветителните тела, разработките вървят в посока как да накарате LED лентата да работи директно от осветителната мрежа. Една от тези схеми е разработена от радиолюбител К. Мороз от град Белебей, Башкортостан.

Идеята за развитие е тази: LED лентата се нарязва на триади, които са свързани последователно. Тази връзка ви позволява да увеличите захранващото напрежение. Ако само две триади са свързани последователно, получаваме лента с напрежение 24V. Ако увеличите броя на сегментите до дузина, захранващото напрежение ще скочи до 120V! При 310V, това е точно това, което получавате след изправяне на мрежовото напрежение, трябва 310/12 = 25.833, закръглете до 26, триадите на LED лентата.

Авторът на разработката успя да управлява само с 18 сегмента, свързвайки ги по схемата, показана на фигурата 6.

LED лента в лампата за маса

снимка 6, LED лента в лампата за маса

Може би тук някой ще каже: „Да, но къде е галваничната изолация, къде е електрическата безопасност?“ Няма нищо особено против, но къде видяхте настолната лампа с галванична изолация? Основното тук не е електрическата безопасност, а просто и красиво решение на проблема.

Статията на автора е публикувана в списание „Радио“ № 6, 2014 г. под името „LED лента в настолна лампа“. Авторът на статията разказва подробно какво го е подтикнало да се включи в подобно развитие, дават се подробно описание и снимки на дизайна.

Малка забележка към схемата. Броят на използваните триади може да бъде променен, ако е необходимо, и капацитетът на C1 също ще трябва да бъде променен, тъй като именно той абсорбира излишното мрежово напрежение. Препоръките за изчисляване на гасителния кондензатор са дадени в статията. „Как да свържем светодиода към осветителната мрежа“.

Борис Аладишкин

Вижте също по тази тема:Домашна LED светлина за ленти

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Захранване на LED лента
 • Как да разберете силата на LED лента
 • Как да изберем LED лента
 • Приложение на LED лента
 • Как да свържете LED лента

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Просто и ясно. Благодаря и за двете статии.