категории: Препоръчани статии » Източници на светлина
Брой преглеждания: 35689
Коментари към статията: 1

Улични лампи за лятна резиденция

 

Улични лампи за лятна резиденцияПравилно проектираното осветление може драматично да промени и трансформира уличното пространство през нощта. В същото време наличието на осветление в двора в страната или в селска къща е необходимо не само за красота, но и за осигуряване на безопасност, а също така, до известна степен, такова осветление служи за охрана на дома. В тази статия ще разберем какво са улични лампи за вили и селски къщикак да изберете правилния и какъв е най-добрият начин да го използвате.

Днес в продажба има огромен брой лампи за осветяване на двора и градината в страната или в селска къща. Много е важно да не се обърквате при избора на улични осветителни тела, тъй като окончателният вид на вашия сайт през нощта, възможността за практическо изпълнение на всичко планирано, крайната цена на цялата система за улично осветление, както и по-нататъшното функциониране на цялата тази икономика, зависят от това, което е избрано.

По предварителна заявка всички улични лампи за летни вили могат да бъдат разделени на две групи. Лампите от първата група служат като ориентири в тъмното през нощта (функционално осветление). Те са предназначени да осветяват различни опасни елементи в двора на къщата: веранда, стъпала, високи бордюри, ъгли на къщата, стръмни склонове, ръба на басейна или езерцето. Такива лампи осветяват пътеките, водещи от портата до къщата, паркинга на колата.

Стенна лампаАко не се интересувате от функционалното осветление, тогава в тъмното лесно можете да се нараните, като се сблъскате върху който и да е предмет в двора или случайно попаднете в басейн или езерце. В допълнение, такива лампи служат като индикатори за спешни служби или линейки. За тези цели често се използват специални светлини, които осветяват номера на къщата на фасадата му.

Втората група улични лампи за летни къщи се използва предимно за декоративни цели. Тези лампи се използват за осветяване на пътеки, беседки в тъмното. Това включва и градински декоративни лампи, които се използват не толкова за осветление, колкото за създаване на красива светлинна среда. Такива самите лампи могат да бъдат елемент на декора. Правилно проектирайки осветлението в градината, можете напълно да го трансформирате през нощта и да го превърнете в нещо напълно невероятно.

На следващо място, ние разглеждаме основните видове лампи, които най-често се използват за осветяване на двора и градината в страната или в селска къща.


Стенни улични светлини. Предлага се в широка гама от различни форми и от различни материали. Основната им особеност е методът на монтаж. Лампите са монтирани на стената и могат да се използват както за функционално осветление (когато се монтират на входа на къщата или по периметъра му), така и за декоративно осветление.

В допълнение към стенните осветителни тела за улично осветление на големи дворове могат да се използват прожектори за стена. Най-често се използват за защита и сигурност. Прожекторите могат да бъдат монтирани както на стената, така и върху специални мачти. Има модели прожектори, вградени в земята, но тези прожектори се използват за осигуряване на наводнение в градинско осветление за декоративни цели.Вградена лампаЗемни лампи. Тези лампи греят отдолу нагоре. Обикновено те са погребани в земята, така че не заемат място и стават невидими в градината. Такива лампи се използват за осветяване на пътеки и декоративно осветление на градината. Те подчертават красиви дървета, храсти и цветни лехи отдолу.


Подови лампи под формата на топка. Те се състоят от опора и самата лампа във формата на топка. Това е една от най-популярните форми на лампи, използвани в уличното осветление, които перфектно украсяват двора. Обикновено се поставят по протежение на коловозите или на входа на къщата.


Гъби лампи. Това е една от вариантите на подови лампи. Разликата им е, че отгоре те са затворени със специална капачка под формата на купол, от който се отразява светлината. Това са директни светлини.


Лампи, забити в земята, леки шкафове, цилиндрични лампи, колони с различни форми. Това са предимно декоративни лампи, но в същото време те могат да се използват за практически цели. Използват се предимно за осветяване на различни пътеки, платформи, цветни лехи, тревни площи и мостове.


Плаващи топкиПлаващи топки. Това са много необичайни декоративни водоустойчиви лампи, които се използват за осветяване на езера. Стъклени или пластмасови топки плуват по повърхността на езерцето. Много е красиво, когато в допълнение с такива лампи се използват подводни лампи или оптични влакна.


Преносими светлини. Това са малки, лесни за инсталиране тела. Те са лесни за носене, като същевременно променят картината на градинското осветление. Такива лампи се използват за декоративни цели. Има варианти на тела с прищепи, с помощта на които те могат да бъдат прикрепени към клони на дървета или храсти. Те работят от ниско напрежение 12 V или използват слънчеви панели.

Улични лампи за лятна резиденцияМного е важно да се вземе предвид цвета на абажурите и цвета на лампите. Плафоните и лампите трябва да са в хармония с всичко, което осветява уличните лампи. Лампите могат да бъдат скрити в зеленина на дървета или храсти, във висока трева и да бъдат източник на скрито осветление, привличащо вниманието към растенията. В добре осветен двор източникът на светлина не трябва да се забелязва. Но освен това, има подход, когато красива лампа, разположена на открито, сама по себе си може да бъде фокусна точка и красив декоративен елемент на градината.

Когато проектирате улично осветление за лятна резиденция, трябва да обърнете внимание на това как ще изглеждат осветените къща, двор и градина от различни ъгли. И ако в малка зона можете да опитате да проектирате осветление и да разберете как сами да поставите избраните тела, тогава за осветяване на голяма територия и сложни пейзажи е най-добре да поканите професионален ландшафтен дизайнер, който разбира уличното осветление.

LED светлиниКогато избирате улични светлини за лятна резиденция, е важно да обърнете внимание не само външния вид на лампата, но и от какъв материал е направена, тъй като такива лампи ще работят в тежки условия на околната среда, когато температурата спадне, дъжд и сняг. Най-често срещаните улични светлини, изработени от метал (алуминий, стомана, чугун, цветни метали) и пластмаси. Предлагат се керамични тела, изцяло стъкло, тела с тяло, изработено от дърво и дори камък. Трябва да изберете улични светлини, които могат да се използват в нашия климат по всяко време на годината.

Когато избирате лампа, която трябва да разгледате какви лампи могат да се използват в него и при какво напрежение работят, В уличното осветление сега се използват най-често компактни флуоресцентни тръби (енергоспестяващи лампи), халогенни лампи и лампи с нажежаема жичка металогенни и натриеви лампи (лампи за изпускане на високо налягане). Най-новите видове лампи се използват за осветяване на големи пространства и дворове. Крушките с нажежаема жичка се считат за неефективни, тъй като имат много ниска ефективност. В осветителни тела, предназначени за лампи с нажежаема жичка, могат да се използват компактни флуоресцентни и халогенни лампи с гнездо под патрона E27.

Слънчева лампаНапоследък става все по-популярен. LED източници на светлина, Интересен вариант е използването на LED лампи във връзка със слънчева батерия (слънчеви улични светлини).

В осветителни тела освен оловни крушки и соларни панели е включена батерия, която се зарежда през деня при слънчево време, а когато се разрежда през нощта, захранва LED лампата. Те могат да бъдат преместени от място на място и могат да служат за различни цели. Има улични лампи със свободно стоящи соларни панели, чийто ъгъл на наклона може да се променя.

LED лампите са много компактни и имат дълъг експлоатационен живот, консумират много малко електроенергия, но в същото време излъчват много светлина. За всичките им предимства имат един съществен недостатък - цената.

Улични лампи за лятна резиденцияКогато избирате улични светлини за лятна резиденция, е много важно да се обърне внимание безопасност на тяхната работа и лекота на поддръжка, Източникът на енергия за уличните лампи може да бъде електрическа мрежа с напрежение 220 V, напрежение 12 Vкойто се използва за захранване на халогенни лампи с ниско напрежение или соларни панели, споменати по-горе. Първият тип улична светлина изисква сериозен подход към процеса на инсталиране, т.е. кабелна линия и захранване, За тези цели е необходимо да се покани електротехник.

Лампите от втория тип и лампите със слънчева енергия са много по-безопасни, не са толкова трудни за инсталиране и свързване и дори специалист може да се справи с монтажа им. Лампите с ниско напрежение са по-мобилни, те са свързани чрез понижаващ трансформатор. Захранващият кабел не трябва да бъде заровен в земята, той може да бъде разположен и на земята. Осветителните тела със слънчева енергия изобщо не изискват окабеляване. Лампи с ниско напрежение и лампи със слънчева енергия могат лесно да бъдат премахнати от територията с настъпването на есенно-зимния сезон.

В следващата статия ще разгледаме начините за контрол на уличното осветление на лятна къща. Как и къде трябва да се включат лампите, кои превключватели да се инсталират, както и кои съвременни устройства могат значително да улеснят управлението на уличното осветление.

Продължение на статията: Автоматично включете уличното осветление в крайградски район

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Градинско осветление на вашия сайт
 • Улично осветление със соларни лампи
 • Какви лампи в момента се използват в уличното осветление
 • Кабелни осветителни системи за вашия дом
 • Използването на прожектори

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Благодаря ви за толкова интересна информация, обичам всякакви елементи на декора, така че вероятно нещо ще ви е полезно от вашите съвети. Имам къща в страната, но рядко ходим там заради заетост. Като гледам красотата, която може да се направи там, може би ще ходя по-често на почивка, ако в двора ми има и такива красиви лампи.