категории: Препоръчани статии » Източници на светлина
Брой преглеждания: 916
Коментари към статията: 0

Какво е биодинамично осветление

 

През цялото време човечеството е разбрало, че денят непременно е слънцето, а нощта със сигурност е тъмнината. До началото на ХХ век за повечето хора се смяташе за абсолютно нормално да работят на улицата през дневните часове, докато дневната светлина осветява всичко наоколо. Но щом дойде здрач, всички се прибраха и през нощта си легнаха.

Днес всичко се промени. Повечето хора в т. Нар. Цивилизовани страни работят в стаи с изкуствено осветление и когато слънцето отива под хоризонта, толкова повече те включват изкуствената светлина, за да работят по-дълго, да останат будни и да си лягат по-късно.

Какво е биодинамично осветление

Първоначално хората използвали огън за осветяване на закрито: лампи, свещи, факли. По-късно се появиха маслени, керосинови и газови лампи и накрая първите електрически осветителни устройства - лампи с нажежаема жичка и източници на дъгова светлина. Тогава дойде ера на флуоресцентни лампи, а хората свикнаха със студената си светлина, въпреки че тя беше много различна от топлата, меката и приятната - слънчевата.

В днешно време мощни лампи с нажежаема жичка никъде не се срещат, но компактните флуоресцентни лампи не дават такава дори топла светлина, така че въпросът за качеството на осветлението и цветовото възпроизвеждане, дори и при компактните флуоресцентни лампи, трудно може да се счита за напълно затворен.

През осемдесетте години професор Холвич откри, че когато пациентите го чакаха в чакалнята от светлината на луминесцентни лампи с подобрено цветопредаване, нивото на хормона на стреса в телата им стана по-малко, отколкото преди, с обикновени флуоресцентни лампи.

Във връзка с това откритие професорът успя да гарантира, че в германските здравни институции започват да се инсталират само такива флуоресцентни лампи, които да намалят нивото на стресовия хормон при хората.

Биодинамично осветление на работните места

В наши дни се произвеждат съвременни LED лампи, чиято цветна температура е средно почти 100% равна на тази, характерна за слънчевата светлина. Въпреки това, повечето от лампите на съвременния пазар показват само 80% сходство със слънчевата светлина, която е удобна за хората, което е минимално разрешеното от стандартите за качество на осветлението на работните места.

В търсене на печалба и ниска цена продавачите предлагат нови нискокачествени светлинни източници. Но потребителите трябва да получават достоверна информация за разликите в качеството на светлината, за нейното въздействие върху тялото, в крайна сметка купувачът трябва да може да избере, може би ще реши да плати повече, но ще стане по-добра, по-удобна и по-безопасна светлина.

Всъщност около 80% от цялата информация за заобикалящия ни свят, мозъкът получава чрез зрение, така че удобното възприемане на света е пряко свързано с качеството на ежедневието на човек и не на последно място с качеството на светлината.

Разгледайте Чехия като пример. На пазара се представят предимно лампи, чиято светлина е предимно жълто-бяла, напомняща светлината на класическите лампи с нажежаема жичка, това вече е голямо предимство. Всъщност, топлата светлина прави пространството, осветено от такива лампи, по-естествено, особено при ниско ниво на осветеност. Човек не изпитва стрес, по-спокоен е.

Цветна температура на лампата

Холандските проучвания показват, че способността за концентриране на работата и високата работоспособност без грешки и грешки, в весело състояние на ума за дълго време, е възможна за човек главно при условия на по-висока светлина, при цветна температура около 6500 К, което между другото се отнася до студена светлина.

Топлото осветление е обратното: предизвиква релакс, дава ви възможност да се отпуснете и увеличава производството на мелатонин (хормон на съня). По този начин Оптималната средна цветова температура за офиси и образователни институции е 4000 К.

Бялата светлина с висока интензивност се използва специално в медицинската практика за борба с депресията. И тук възниква въпросът каква светлина е наистина по-добра за човека? Топло или студено?

Човешкоцентрично осветление

Най-доброто решение е слънчевата светлина. Но истинската светлина на Слънцето се променя през деня от студена до топла, тъй като нейната интензивност, оттенък и цветна температура се променят. Сутрин слънчевата светлина е по-топла, следобед става по-студено, а вечер отново става по-топло. Освен това интензивността на слънчевата светлина варира в зависимост от времето на годината. В резултат на това най-оптималният изход от ситуацията по отношение на изкуственото осветление е въвеждането на биодинамични осветителни системи.


Биодинамичното осветление се отнася до такава интелигентна система за вътрешно осветление, която възпроизвежда естествената динамика на слънчевата светлина, използвайки цифрови комуникационни протоколи. Тогава, бидейки в затворена стая, хората се чувстват сякаш са на улицата, а Слънцето, движейки се през хоризонта от изгрев до залез, променя своята светлина. Режимът на динамика може да варира дори в зависимост от сезона и времето.

Има няколко начина за прилагане на такава система, като се започне от автоматизирано наблюдение на истинска светлина извън прозореца, таймер програми и завършва с ръчно конфигурируема система в зависимост от текущите нужди на хората в стаята.

Биодинамична осветителна система

Благодарение на биодинамичните осветителни системи офисните работници например могат да получават удобна светлина по всяко време на деня. Тъй като спектърът на осветление за лампи (светодиоди) се променя автоматично, за хората в стаята е много по-лесно да работят в такива условия. Очите им няма да се уморят, защото светлината наоколо ще бъде толкова близка до естествената, колкото ако работите сред природата, намирайки се във всяка стая.

Въпреки факта, че първоначално биодинамичните лампи са разработени специално за административни, търговски и промишлени предприятия, днес те могат да се експлоатират без проблеми в ежедневието.

Но в действителност всеки метод за симулиране на слънчева светлина има своите недостатъци, които с течение на времето все още ще станат очевидни в сравнение с реалната динамика на слънчевата светлина. Така или иначе, очевидно днес ние повече от всякога се стремим да се върнем към комфорта, свързан с девствената природа, което в изкуствени условия е трудно постижимо и противоречиво.

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Пулсация и трептене на LED лампи и други източници на светлина
  • Сценарии за интелигентно осветление за дома
  • Избор на типа лампа за домашно осветление - кое е по-добро за здравето?
  • Какви лампи в момента се използват в уличното осветление
  • Пет мита за енергоспестяващите лампи

  •