категории: Препоръчани статии » Източници на светлина
Брой преглеждания: 2338
Коментари към статията: 0

Как да използвате и измервате осветеността със светломер

 

Фотометричен инструмент за измерване на осветеността се нарича светломер. Освен директно осветление, много светлинни измерватели измерват и яркостта, а някои измерват пулсацията на светлината. Тези измервания се извършват с цел да се определи качеството на източниците на светлина, както и характеристиките на осветлението на работното място и у дома.

Факт е, че светлината влияе на очите и настроението ни. Слабата светлина или светлината със значителни пулсации причиняват напрежение на очите, умора, депресия ... За да се предотврати това, светлината трябва да бъде правилно конфигурирана, лампите трябва да са с добро качество. За постигането на тези цели светломерът също помага.

Светломери

Фотосензорът на светломера измерва насоченото към него видимо лъчение, което инициира ток в схемата на измервателното устройство, чиято величина е пропорционална на осветеността. Така по величината и други параметри на този ток човек може да прецени за осветеността и други параметри на светлината: за яркостта, за пулсациите.

Измерванията с помощта на светломер трябва да се извършват правилно, за да се получат адекватни резултати от измерванията, а след това въз основа на тях да се регулира правилно осветлението на работното място и помещенията в къщата или на работното място, така че параметрите на използваната светлина да се вписват в санитарните норми. След това ще поговорим за измерване на осветеността, яркостта, пулсационния коефициент на светлината, как да я измерим и някои важни свързани неща.

Офис измерване на светлината

светлина

Под осветеност имаме предвид съотношението на светещия поток в лумени към площта в квадратни метра, върху която пада този светлинен поток. Осветяването не зависи от посоката на източника на светлина и измерва се в апартаменти (1 Lx = 1 Lm / кв.м).

Чрез измерване на светлината със светлометър проверяваме условията на собствения си престой, както и околната среда за стайни растения и домашни любимци. В допълнение, въз основа на получените индикации за текущо осветление, се настройва различни фото и видео оборудване.

Измерванията на осветеността на повърхностите се извършват по следния начин: светлометърът се прехвърля в подходящия режим и след това се поставя върху повърхността, така че неговият фотосензор е насочен към източника на светлина или източниците на светлина, ако има няколко от тях, осветяващи тази повърхност. След това бутонът за измерване се натиска и от дисплея на устройството се отчитат показанията.

Така ще определим колко светлина удря повърхността от всички страни. Когато трябва да знаете параметрите на само едно осветително устройство, като например настолна лампа, други устройства (полилей, лампа и др.) Се изгасят по време на измерването.

Светломер ET-932

Регулираните стандарти (SANPIN 2.2.1 / 2.1.1.1278-03) посочват долната граница на осветеност:

  • работни бюра и стаи - 500 Lx;

  • за компютърни маси, маси за четене и зали за игри на детски градини - 400 Lk;

  • за библиотеки и работилници - 300 Lx.

При слаба светлина се развиват проблеми със зрението., умората бързо настъпва, производителността на труда спада. Това важи особено за инженерните и училищните стаи, където липсата на светлина води до бърза умора на очите от пренапрежение. Затова трябва да се внимава да има достатъчно светлина.яркост

Яркостта отразява колко интензивно се излъчва светлина от повърхността на единица площ. Измерена яркост в Кандела на квадратен метър, Тъй като тази характеристика силно зависи от отразяващата способност на повърхността, яркостта в различни посоки може да се различава за една и съща осветеност.

Както недостатъчната, така и прекомерната яркост на източници на светлина и екрани причиняват на човек чувство на емоционален дискомфорт, което влошава концентрацията на вниманието и производителността на труда. Следователно, например, яркостта на екраните на монитора трябва да се регулира правилно. Повърхностите на осветителните устройства обикновено не са плоски, така че измерването не е лесно.

Измерване на яркостта на екрана

Яркостта на екрана се измерва по следния начин: на екрана се показва плътно бяло запълване, след което устройството се превключва в режим на измерване на яркостта. Фотоклетката на светломера се извежда на разстояние от 1 см до екрана. Ако измервате яркостта на лампата, стъпките са сходни, но можете да измерите няколко места и след това - да оцените средно показанията.

По време на измерванията устройството се държи неподвижно. Щракнете върху бутона. Прочетете резултата от дисплея. Най-оптималната яркост на екрана на монитора е около 200 cd / кв.м. Ако повече - е вредно за очите и нервната система.


Коефициент на лека пулсация

Коефициентът на пулсации е характеристика, която отразява неравномерността на светлинния поток във времето, изразена като процент. Тя може да бъде пулсация на светлината и пулсация на яркостта. Има регламент относно стандартите (SP 52.13330.2011), основан на медицински изследвания.

Лекарите са установили, че пулсациите с честота до 300 Hz, възприемани от човешкото око, са вредни за човешката нервна система, поне естественият хормонален фон е нарушен и естествените биоритми са нарушени. Следователно, трябва да знаете степента на пулсация на излъчващите светлина устройства, които ви заобикалят: лампи, дисплеи, дори смартфон.

Измерванията на пулсациите се извършват по следния начин: светломер с функция за измерване на коефициента на пулсации се прехвърля в подходящия режим и се поставя върху равна повърхност (маса, под, ниша и др.), Така че светлинният поток на светлинния източник да бъде насочен директно към фотосензора на устройството. След натискане на бутона за измерване, можете да прочетете показанията от дисплея на луксометъра.

Ако пулсациите на дисплея се измерват, фотосензорът просто се доближава до дисплея. Важно е първо светлинният източник да достигне своя номинален режим (например, лампата за дневна светлина отнема 5 минути за това). Уверете се, че източниците на светлина и предмети от трети страни не влияят на вашите измервания.

Според регламентираните стандарти, светлинните пулсации в бани, чакални зони, работилници не трябва да надвишават 20%, за офиси горната граница е 15%, за жилищните помещения - 10%, а за работните стаи - 5%. Ако коефициентът на пулсации на светлината е по-висок, тогава това ще се отрази негативно върху работата, настроението и състоянието на централната нервна система като цяло.

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Какво е осветление
  • Каква е яркостта на източник на светлина и яркостта на отразяваща повърхност
  • Пулсация и трептене на LED лампи и други източници на светлина
  • Как да определите необходимата мощност на LED лампа
  • Димери и леки сцени

  •