категории: Източници на светлина, Цокли и ключове
Брой преглеждания: 29421
Коментари към статията: 3

Светещ превключвател и LED лампи

 

Превключвателят с подсветка е удобно и красиво решение. Той е необходим, за да не гледате през нощта с ръка, където светлината се включва, произволно пляскайки по стената. Но с прехода към пестене на енергия, и след това на оловни крушки мнозина са се сблъскали с проблема, че с такъв превключвател светлината или мига слабо. Подсветката също предизвиква този ефект. В тази статия ще обясним защо LED крушките мигат, когато светлината е изключена.

Светещ превключвател и LED лампи

Видове осветяване на превключватели и принцип на работа

Превключвателите задават подсветката на един от два възможни типа:

1. Неонова светлина (индикатор за светлинен разряд).

2. LED.

Индикацията на светлината на неонова крушка, както и на светодиодите консумира нисък ток (единици милиампери). Неоновият индикатор светва, когато превключвателят е в положение „ИЗКЛ.“, Т.е. когато контактите му са отворени. Когато натиснете клавиш, затваряйки контактите му, лампата се включва и дисплеят се изключва.

Логиката на работа е елементарна. Но как работи подсветката на превключвателя?

Независимо от вида на подсветката, за да изгори, е необходимо токът да тече през крушката. Преди това за домашно осветление използвахме лампи с нажежаема жичка или халогенни лампи, във всеки случай светлината се излъчваше от метална спирала.

Така токът на светодиода или неона тече по веригата:

ФАЗА-ВРЪЩА-СПИРАЛНА ЛАМПА-ZERO

Това е ясно илюстрирано на фигурата по-долу.

Светещо устройство за превключване

Вижте схемата на тази схема.

Светеща верига на прекъсвача

Схемата на LED подсветката е показана по-долу.

Верига с LED подсветка
Свързване на подсветката в превключвателя

Защо LED и енергоспестяващи лампи трептят

Но спиралата на лампа с нажежаема жичка е затворен участък от веригата, макар и с голямо съпротивление. Така плавно подходихме към основния брой на статията - причината LED лампите да мигат от превключвател с индикатор.

Токът на подсветката не може да тече през светодиоди или компактна флуоресцентна лампа (пестене на енергия), тъй като те не се захранват директно от 220V мрежа и не представляват аналог на спирала. И двата вида икономични крушки се захранват от специално устройство, за флуоресцентни лампи се нарича електронен баласт, а за LED - шофьор.

По принцип и двете захранвания са импулсен преобразувател. Когато включите такава лампа във верига, където има превключвател с подсветка, токът й започва да зарежда изглаждащия кондензатор, докато няма достатъчно енергия за него за краткотрайно стартиране на лампата.

Това е причината лампата да мига, когато превключвателят е изключен. В зависимост от мощността на лампата и схемата на силовите вериги, лампата може да трепне, да гори слабо или изобщо да не реагира на такива превключватели. Подсветката от своя страна може да работи или да не работи изобщо.


Как да отстраним проблема

Всичко е много просто, така че светлината да не мига, трябва да премахнете светодиода или неона от превключвателя. За да направите това, извадете бутона за декоративен превключвател, отстранете го от стената и премахнете неона или светодиода, той може или да бъде под формата на такъв модул, както е показано по-долу, или просто да бъде инсталиран между контактите. Във всеки случай трябва да премахнете индикаторната лампа.

Неонов светлинен модул

Този видеоклип демонстрира този процес.

Ако не искате да премахнете подсветката, оформете алтернативен път за протичане на тока. За това паралелно с лампата се монтира резистор с високо съпротивление - 50-510 kOhm 2 W. Тя може да бъде изчислена по тока на индикатора или може да бъде избрана емпирично.

 

Резисторна инсталация
Схема на свързване на резистор към светещ превключвател

Но много електротехници се скарат от този метод поради факта, че резисторът може да се нагрее. Можете да използвате реактивността на кондензатор за същата цел.Капацитетът на кондензатора трябва да бъде от порядъка на фракциите на микрофарад (0,1-0,5uF), а работното напрежение трябва да бъде най-малко 400V.


заключение

Не е трудно да се елиминира мигането на изключената лампа от превключвателя с подсветка. Представихме три варианта за решаване на този проблем. Всеки има своите предимства и недостатъци. Кой да изберете, зависи от вас. Също така си струва да се отбележи, че сега много LED лампи не мигат от подсветката на превключвателя.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как сами да направите превключвател с подсветка
 • Причините за мигането на компактна флуоресцентна лампа (икономка) и методите за решаване ...
 • Защо LED лампите изгарят
 • Неизправност на осветителните тела с флуоресцентни лампи и техният ремонт
 • Как да направите прост индикатор за състояние на отдалечена лампа

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Александър | [Цитиране]

   
   

  Направих го различно, положих 3-жилен кабел към превключвателя (свързах нула към третия проводник) и настроих преминаващия превключвател с подсветка. Третият контакт е свързан с нула, т.е. когато е изключена, лампата напълно седи до нула.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Алексей | [Цитиране]

   
   

  И моята инсталация успоредно с кондензатора не работи. Докато светеха, те блестят, докато мигат, и мигат.
  Което е много странно, какъв е въпросът, е неразбираемо. Но ако свържете две светлинни / мигащи лампи паралелно, тогава няма проблем с първия, който е най-близо до превключвателя, вторият се запазва, дори ако е свързан кондензатор паралелно към него.
  Какъв може да е проблемът?

   
  Коментари:

  # 3 написа: Алексей | [Цитиране]

   
   

  Алексей,
  Може би прекъсвачът чупи нула.