категории: Препоръчани статии » Източници на светлина
Брой преглеждания: 3904
Коментари към статията: 0

Как да изберем лампи и тела за окачени тавани

 

При проектирането на апартаменти се използват гипсокартонни конструкции, за да се създаде красив интериор в стаите. Лъжливият таван е един от видовете такива решения. Има и друго разнообразие - опънати тавани. Това е еластична тъкан, опъната на разстояние от основния таван. А външният вид на дизайна може да бъде абсолютно всичко, както монохромен, така и с цветни щампи. Но осветлението все още остава необходимост във всяка стая. В тази статия ще говорим за избора на осветителни тела за окачени тавани.

Как да изберем лампи и тела за окачени тавани

Лампи за окачени тавани

Като начало опънатите тавани са платно, опънато върху носеща конструкция на малко разстояние от основния етаж. Платното може да бъде плат или PVC. Трябва да се отбележи, че PVC филмът не издържа на високи температури. 80 градуса по Целзий вече ще бъдат критични. Следователно всъщност филмът обикновено предава топлина от 40-50 градуса. Платното от плат е по-устойчиво на температура, но не е необходимо да се нагрява над 70-80 градуса - първо пожълтява, а след това почернява.

В опънатия таван можете да инсталирате същите светлини като в обикновен, но дизайнът им е малко по-различен. Разликата е, че платното не държи никакви товари: разрушава се, разтяга се и се огъва. Поради това тела са монтирани върху носещата част - тя се нарича ипотека, а към самото платно се залепва пръстен, което предотвратява разкъсване. Ще разгледаме този въпрос по-подробно по-късно.

За да обобщим - какви са характеристиките на инсталирането на тела на окачени тавани:

1. Платното не може да изпълнява поддържащата роля, всички устройства и аксесоари са прикрепени към основния таван

2. Разтегливият таван се прегрява и се влошава, трябва да изберете правилните тела.

3. Разположението на арматурата и поставянето на ипотеки трябва да се извършат ПРЕДИ преди монтажа на тавана.


видове

Източници на светлина за окачени тавани са следните:

 • полилеи;

 • Вграден;

 • False.

Полилеите нямат специални разлики от класическите модели "таван".

Тавани светлини

Докато моделите с вдлъбнатина за обтегачите са представени главно с прожектори, има изключения, но са по-редки. Вдлъбнатите осветителни тела не стърчат или стърчат значително над нивото на филма.

Надземните светлини обикновено са разновидност на прожекторите с малки сенки или насочващи излъчватели (включително регулиране на посоката). Таванът на горната лампа може да бъде направен под формата на кристали или да има друг подобен дизайн „бижута“, както и под формата на очила, насочващи светлинния поток.

Надземни светлини

Всъщност ъгълът на дифузия на светлината зависи от дизайна на тавана, т.нар крива на интензивност на светлината


Видове лампи

В осветителни тела за окачени тавани могат да се монтират всички обичайни видове лампи:

 • нажежаеми;

 • халоген;

 • флуоресцентна;

 • LED светлина.

Въпреки това, „може да е“, това не означава, че те трябва да бъдат инсталирани. Лампите с нажежаема жичка и халогенните лампи се нагряват по време на работа, така че изобщо не е необходимо да ги използвате.

Видове лампи

Чудя се:

Ако сте инсталирали полилей на окачен таван, можете да използвате халогенни лампи или лампи с нажежаема жичка с мощност около 60 вата. Но при условие, че таванните лампи на полилея са разположени на разстояние от тавана на около 20-30 сантиметра.

Флуоресцентните лампи не се нагряват много, но са остарели и съдържат живачни пари, а външният им вид често не се вписва в интериора - също е по-добре да не ги използвате.

Но LED крушките са много подходящи за монтаж в тела.На пазара има много LED лампи и полилеи за окачени тавани и в тях са монтирани именно светодиоди със и без драйвери (инсталирани отделно, както и електронен трансформатор за 12 V халогенни лампи). Тоест в такива модели е невъзможно да се замени крушката - лампата се ремонтира или сменя.

Осветително тяло с LED лампа

Съществуват различни гнезда за лампи, но гнездата с пинов тип обикновено се използват при прожектори:

Видове капачки за лампи

Монтаж на тела за опънат таван в три стъпки

Помислете за пример за монтаж на тела за опънат таван.


Първа стъпка - маркиране и инсталиране на ипотеки. Извършва се още преди монтажа на тавана. Необходимо е да се определи местоположението на лампите и да се инсталират ипотечни кредити на тези места. Това са опорите, в които е монтирана лампата. На този етап изборът на опции за местоположение на прожектори, които виждате по-долу, може да ви помогне.

Маркиране и монтаж на ипотеки

Ипотечните кредити са прикрепени към тавана и техните „крака“ са огънати, така че да е на нивото на бъдещото платно, но не го огъват. Тоест, ако вашето платно ще бъде разположено на разстояние 5 сантиметра от тавана, тогава долният ръб на ипотеката не трябва да достига тази маркировка, спирайки се например на 4,5-4,8 см. Ако устройствата се захранват от водача - Свързва се веднага и се монтира върху ипотечна опора.

Монтиране на тела на опънат таван

Стъпка втора - окабеляване. На този етап е необходимо да положите кабела в гофрирания фиксиран към основния таван към всяка лампа или полилей. Гофрирането може да бъде прикрепено към тавана със специални клипове или тапи за стена. Това е необходимо, за да не провисва кабелът и да не лежи върху опънатата тъкан. Можете да направите без гофриране, но се уверете, че окабеляването не провисва.

електрическа мрежа

Трета стъпка - инсталация. Възниква след опъване на тавана, което трябва да го отрежете. Но това не се случва толкова страшно, колкото звучи. Първо докоснете и намерите ипотеки от паметта. След залепване върху платното термичен пръстен. И изрежете платното.

Инсталиране на лампата на опънат таван

След това свържете окабеляването към лампата.

Свързване на окабеляване към лампата

Монтират се и големи полилеи.

Монтиране на голям таван на полилей за опъване

данни

Както вече споменахме, ипотеките се използват за закрепване на източници на светлина за окачени тавани. Те се състоят от платформа за монтиране на лампата и краката. В същото време краката са огънати или нарязани до желаната височина на окачването. А самата платформа често е универсална и се състои от концентрични пръстени, изрязването на един от тях ще ви даде по-голям диаметър, което ви позволява да инсталирате лампи с различни размери.

Подстригване на платформата до необходимия размер на лампата

Под полилеите използвайте големи ипотеки. Между другото, тази част може да бъде направена независимо.

Независимо производство на ипотеки

Термо пръстени - са бял или прозрачен пръстен, който предпазва покритието от разкъсване и залепване на повърхността, преди да бъде нарязан.


Заключение: 5 дисертации за осветителни тела за окачени тавани

Да обобщим и разгледаме основните въпроси относно осветителните тела за окачени тавани:

1. Разтегливият таван не трябва да се прегрява.

2. За да не прегреете, не използвайте мощни крушки с нажежаема жичка или халоген.

3. Ипотечните кредити за осветителни тела се инсталират на тавана на черновата преди монтажа на обтягащото покритие.

4. Преди да отрежете мрежата, залепете термичния пръстен.

5. По време на писането е по-добре да използвате LED лампи в прожектори и полилеи. Но в големите полилеи тя също така позволява използването на не твърде мощни лампи с нажежаема жичка (40-60 W).

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да окачите полилей на опънат таван
 • Осветление на окачени тавани на снимката (+50 снимка)
 • Характеристики на монтаж и свързване на LED лампи в напрежение ...
 • Вградени прожектори. Характеристики на дизайна
 • Използването на прожектори

 •