категории: Източници на светлина, Електрическа работа
Брой преглеждания: 6898
Коментари към статията: 0

Как да поставите светлини на тавана

 

Един от етапите на ремонта в апартамент или частна къща е украсата на тавана. Преди да инсталирате тавана, е необходимо да определите местоположението на тела. Основната задача в този случай е да осигурите желаното ниво на осветеност във всяка от стаите, като същевременно удовлетворявате вашите желания по отношение на тяхното разположение. В тази статия ще разгледаме въпроса как да подредим лампи на тавана.

Как да поставите светлини на тавана

Оформление на осветителни тела

Опциите за местоположението на телата, на първо място, зависят от техния тип. Има стандартни прожектори с вграден тип, както и декоративни, различаващи се по материал и версия.

Декоративна лампа, подобна на полилей, разпръсква светлината равномерно по повърхността. Конвенционалните вградени лампи, като правило, разпръскват насочен лъч светлина, те могат да бъдат от не-ротационен или ротационен тип, което ви позволява да насочите лъч светлина в желаната зона на помещението.

Тоест, на първо място, е необходимо да изберете желания тип тела и след това, като вземете предвид техните характеристики, по-специално мощност и светещ поток от лампи, да изготвите оформление на тела.

Има много различни оформления на тела. В този случай няма специални ограничения - не е необходимо стриктно да се спазват определени схеми. Основната задача, както беше споменато по-горе, е да осигури желаното ниво на осветеност в стаята, като същевременно подреждате лампите по такъв начин, че да се вписват в интериорния дизайн на помещението.

Ние даваме примери за местоположението на телата, за да имаме представа как да разположим телата.

Оформлението на тела на тавана

Можете също така да подредите тела по оригинален начин - всичко зависи от вашето въображение. Ето още няколко опции за поставяне на тела:

Оформлението на тела на тавана

По-горе са опциите за разположение на лампи с полилей в центъра, който като правило е основният източник на светлина в стаята. В този случай прожекторите изпълняват две функции.

Те са допълнителен източник на осветление и ви позволяват да осигурите покритие на цялата площ на стаята, насочвайки светлинния поток към онези места, където основният полилей не свети. В същото време прожекторите могат да се използват като независим източник на осветление в помещение, осигурявайки по-малко интензивна светлина, когато не се изисква висока яркост.

В малки стаи или в стаи, където не се изисква висока яркост на светлина, например в спалня, можете да подредите прожектори без полилей, като използвате горните диаграми като пример или една от следните опции:

Опции за таванни лампи

Ако желаете, можете да направите без да инсталирате полилей във всяка стая, например, като изберете декоративни лампи. Инсталирайки достатъчен брой тела, можете да осигурите желаната яркост в определена стая.

В големи стаи, както и в студийни апартаменти се използват няколко полилея, които се инсталират на тези места, където е необходимо да се осигури по-ярко осветление. Например над масата за хранене и в зоната на работното място.

Прожекторите могат да бъдат поставени в различни модели, за всяка зона на стаята можете да изберете подходящата опция. Основното е, че тези схеми са комбинирани и осигуряват достатъчно ниво на осветеност.

Всеки случай е индивидуален и една и съща схема може да е от значение за един апартамент, но ще бъде неприемлива за друг. Винаги трябва да обмисляте интериорния дизайн на помещението, местоположението на мебелите и други интериорни елементи, личните желания относно поставянето на лампи.

Пример за кухненско осветление

Общи препоръки за поставяне на тела

Ние даваме общи препоръки относно поставянето на тела:

 • полилеят трябва да бъде поставен строго в центъра на стаята, но трябва да се вземе предвид възможността за неговото свързване и закрепване. Например, ако кабелът за свързване на полилея ще бъде положен в празнотата на тавана, тогава трябва да инсталирате полилея под плочата, най-близо до центъра;

 • ако помещението е голямо и се изисква монтаж на два полилея и повече полилеи, тогава те трябва да бъдат подредени така, че всеки от полилеите да е разположен симетрично спрямо стените и на същото разстояние един от друг;

 • Важен критерий е броят на лампите в полилея. Необходимо е да изберете полилей, така че да осигурява желаното ниво на осветеност в стаята. Същото важи и за общия брой прожектори. Диаграмите дават пример за местоположението на телата и техният брой се избира индивидуално за всяка стая, в зависимост от нейния размер;

 • ако полилеят няма да бъде монтиран в стаята, тогава за да се осигури достатъчно осветеност, се препоръчва да се поставят прожектори с изчислението на една лампа на 1,5-2 квадратни метра. м помещения;

 • при поставянето на тела трябва да се спазва симетрията на тяхното поставяне, ще се забележат и най-малките разминавания, което е нежелателно; - минималното разстояние на лампата до стената е 20 см;

 • когато поставяте тела на опънат таван, трябва да се има предвид, че този тип покритие ще се деформира от нагряването на лампите на лампата. В този случай можете да използвате халогенни лампи и лампи с нажежаема жичка, но само с ниска мощност, не повече от 35 вата. Ето защо е по-добре да се даде предпочитание на LED и компактни флуоресцентни лампи, които не се нагряват много и можете да изберете лампата с необходимата яркост. Във всеки случай при избора на мощност на един или друг тип тела трябва да се вземат предвид препоръките на производителя на таванното покритие, за да се избегнат проблеми в бъдеще.

Вижте също по тази тема: Примери за осветление на тавана на снимката (повече от 50 снимки)

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Използването на прожектори
 • Вградени прожектори. Характеристики на дизайна
 • Изчисляване и инсталиране на осветителна мрежа върху прожектори
 • Характеристики на монтаж и свързване на LED лампи в напрежение ...
 • Как да изберем лампи и тела за окачени тавани

 •