категории: Препоръчани статии » Източници на светлина
Брой преглеждания: 17817
Коментари към статията: 0

Криви на разпределение на светлината

 

Кривите на разпределение на светлината на осветителните тела са един от най-важните им параметри, заедно със съотношението на светлинните потоци, разпределени в долното и горното полукълбо.

Лампата като осветително устройство не се произвежда за един обект, следователно, дори на етапа на проектиране, лампата е разработена като стандартна, която може да се използва масово на много места.

Тук една от ключовите точки е разпределението на светлинния поток в пространството, което определя къде може да се използва тази лампа и къде не е възможно, в съответствие с GOST 17677-82 „Лампи, общи технически условия“.

Криви на разпределение на светлината

Първото нещо, което трябва да разберете е, че кривата на разпределение на светлината може да бъде симетрична или асиметрична и има седем основни типа симетрични (най-често срещани) светлинни потоци, което зависи от формата на кривата на разпределение на светлината на лампата.

Всеки тип има своя собствена зона на насоченост, която се измерва в градуси, в зависимост от ъгъла на отваряне на светлинния поток. И така, светлинните криви са от следните седем вида:

 • Концентриран (K) - 30 °;

 • Дълбока (G) - 60 °;

 • Косин (D) - 120 °;

 • Половина (L) - 140 °;

 • Широк (W) - 160 °;

 • Униформа (M) - 180 °;

 • Синус (C) - 90 °.

Типичните криви са идеализирани и в действителност кривите на разпределение на светлината могат да се различават от тях, но общият характер на кривите трябва да съответства на стандартните, в съответствие с изискванията на GOST или SNiP. За да се сравнят параметрите на кривите на разпределение на светлината, се взема източник на светлина, даден от светещия поток (възможно общ) от 1000 лумена.


Всеки тип стая или пейзаж има своя собствена крива на разпределение на светлината.

Полу-широка и широка форма на крива на разпределение на светлината

Улиците и магистралите, категорията на които се определя съгласно SNiP 23-05-05, транспортните тунели, подземните и повдигнати пешеходни преходи, дълги коридори на обществени сгради, трябва да бъдат осветени с осветителни тела с „полу-широка“ или „широка“ форма на кривата на интензивност на светлината.

Синусна крива

За зали на сгради, в които трябва да получите тъмна или отразена светлина, най-добре е да използвате осветителни тела с отразена светлина с крива на интензитет на светлината "синус".

Концентрирана крива

Ако говорим за подчертаване на избрана зона, специална вътрешна архитектурна композиция или необичаен интериорен детайл, е подходящо осветително устройство с „концентрирана” светлинна крива.

Deep и Cosine KSS

Промишлените помещения са осветени от осветителни тела с "концентрирани", "дълбоки" или "косинусни" криви на разпределение на светлината. И колкото по-високо осветителното устройство е окачено, толкова по-тясна ще бъде зоната с максимална светлина. Офисите са традиционно осветени с разпръснати или директни осветителни тела с "дълбоки" и "косинусни" криви.

Еднообразен KSS

Помощни помещения, каюти, веранди, осветителни тела с "еднаква" крива.

Криви на интензитет на светлината за изчисляване на осветлението в стаята

В допълнение, осветителните тела също се класифицират по вида на светещия поток, в съответствие с частта от светещия поток, който пада директно върху долното полукълбо:

 • Директна светлина (P) - повече от 80%;

 • Предимно пряка светлина (H) - от 60 до 80%;

 • Разсеяна светлина (P) - от 40 до 60%;

 • Предимно отразена светлина (В) - от 20 до 40%;

 • Отразена светлина (O) - до 20%.

Директните осветителни тела се използват главно в помещения, където таваните не са много високи. Често тези светлини са доста икономични вградени или конвенционални висящи светлини. Те са добре подходящи за осветяване на интериорни елементи: статуи, картини. Удобно за осветяване на вашия работен плот или място за четене.

Разпръснатите осветителни тела са добри за общо осветление. Те дават равномерна наситена светлина на разпределена яркост и меки сенки.Такова осветление е доста удобно за зрението и за човешката нервна система.

Осветителните тела на отразената светлина дават удобна равномерна светлина, наситена, която в същото време не заслепява. Добре върви с дневната светлина.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Пример за изчисляване на осветеността на вградени осветителни тела с халогенни лампи ...
 • Проследяващи светлини и тяхното използване
 • Изчисляване на LED осветление на стая в апартамент или къща
 • Как да поставите светлини на тавана
 • Лампи със сензор за движение за апартамент и къща - характеристики на дизайна ...

 •