категории: Препоръчани статии » Източници на светлина
Брой преглеждания: 15180
Коментари към статията: 6

Видове лампи за домашно осветление - кои са по-добри и каква е разликата

 

Кои лампи са по-добри за домашно осветление? LED, флуоресцентни, халогенни или нажежаеми? Какви са предимствата на едни и недостатъците на други? Колко икономично е да използвате лампи от един или друг вид? Нека се опитаме да го разберем.

Видове лампи за домашно осветление - кои са по-добри и каква е разликата

Крушки с нажежаема жичка

Все още е най-често срещаният тип лампа в домовете лампи с нажежаема жичка, И до днес те се предлагат в различни мощности, предлагат се в различни размери и форми, подходящи за монтаж в почти всяко осветително устройство, независимо дали става въпрос за лампа, нощна лампа или полилей.

Лампа с нажежаема жичка - най-простият електрически източник на светлина. Състои се от запечатана прозрачна евакуирана колба, метална основа, а вътре в колбата е монтирана спирала - волфрамова нишка.

По време на работа на лампата, електрическият ток преминава през волфрамовата му нишка, просто кара нишката да побелее. Тоест, светлината в такава крушка се получава благодарение на нагрята на ток волфрамова нишка, която излъчва видима светлина. В същото време само 20% от цялата енергия, доставена на електрическата крушка, пада върху светлината, останалите 80% се дължат на нагряване. По принцип можете да кажете, че лампата с нажежаема жичка е отоплително устройство, което свети добре по време на работа.

Лампа с нажежаема жичка

Разбира се, лампите с нажежаема жичка бързо напускат пазара, производството им не е толкова интензивно, както преди, но цената на лампите с нажежаема жичка е най-ниската в сравнение с другите видове лампи.

Други видове лампи са по-икономични в експлоатация от лампите с нажежаема жичка, някои са по-икономични до 10 пъти и дори по-надеждни в моменти, но цената на лампите с нажежаема жичка е много ниска в сравнение с други видове. Следователно онези хора, които не мислят за дългосрочна изплащане, продължават да купуват добри стари лампи с нажежаема жичка за стотинка, въпреки че всъщност правят загуби, като преплащат за изразходваната електроенергия за осветление в продължение на много месеци.


Халогенни лампи

Халогенна лампа

Усъвършенстван тип лампа с нажежаема жичка - халогенна лампа, Тук волфрамова нишка, нагрявана от ток, но поставена в колба с халогенни пари, също служи като източник на светлина. Светлинната ефективност се повишава благодарение на халогените и ефективността леко се увеличава в това отношение.

Животът на лампата също се увеличава - ако обикновената крушка издържа около 1000 часа, тогава халогенната - 2-3 пъти по-дълга. Халогенните лампи са с по-малки размери със същата мощност, но с по-голяма светлинна мощност в сравнение с конвенционалните крушки с нажежаема жичка. Затова халогенните лампи се използват широко в малки вградени осветителни тела за дома и в автомобилната оптика (виж - Видове халогенни лампи и техните характеристики).


Флуоресцентни тръби

Компактна флуоресцентна лампа

Енергоспестяващи флуоресцентни тръби - следващата стъпка в развитието на осветителните устройства. Това са компактни флуоресцентни лампи (CFL), които днес се наричат ​​„енергоспестяващи“. Тяхната консумация е много по-ниска от тази на лампи с нажежаема жичка и халогенни лампи с подобен светещ поток.

От 2010-2011 г. започна активното въвеждане на флуоресцентни лампи в системите за домашно осветление. И ако по-рано флуоресцентни лампи под формата на тръби са били естетически подходящи за промишлени помещения и офиси, оборудвани със специални лампи за такива тръби, тогава флуоресцентните лампи под стандартна основа (като домашна лампа с нажежаема жичка) започнаха да са подходящи и за жилищни помещения - развийте лампата с нажежаема жичка, поставете я в това същият патрон е енергоспестяваща луминесцентна лампа и няма затруднения.

Основата на функционирането на флуоресцентна лампа е електрически разряд в живачни пари.Ултравиолетовото лъчение, което възниква, когато това се преобразува във видима светлина, поради фосфор, отложен върху вътрешните стени на крушката. Като фосфор се използват специални състави като калциев халофосфат като част от смес с помощни компоненти.

Светлинната ефективност на луминесцентните лампи е приблизително 5 пъти по-висока от тази на лампите с нажежаема жичка, а животът на висококачествена флуоресцентна лампа може да бъде измерен в хиляди часове. Въпреки това, дори флуоресцентните лампи не са най-ефективните източници на светлина за домовете, да не говорим за проблема с изхвърлянето на дефектни лампи с живачни пари вътре.


LED крушки

LED лампа

Венецът на еволюцията на светлинните източници днес е LED лампи, най-енергийно ефективни, Освен това ясно ще сравним характеристиките на лампите от различни видове и това ще стане по-очевидно. Тук се използват светодиоди като източници на светлина, така че дизайнът на LED лампа е малко по-сложен от този на лампа с нажежаема жичка и затова цената й е много по-висока.

Независимо от това, LED лампите бързо се изплащат по време на работа и много по-рано от техния експлоатационен живот, който възлиза на десетки хиляди часове, изтича. В същото време LED лампите са изключително безопасни. Те нямат стъклена колба, която може да се спука, причинявайки вреда на човешкото здраве, например, рязането й, както и живачни пари и други вредни компоненти, тоест безопасността на околната среда също е гарантирана. Проблеми с изхвърлянето, ако има нещо, изобщо няма да възникнат.


Сравнение на параметрите на лампите от различни видове

Сравнение на параметрите на лампите от различни видове
Сравнение на параметрите на лампите от различни видове

мощност

От таблицата по-горе може да се види, че при един и същ светещ поток, лампи от различни видове консумират различна електрическа мощност и тази мощност се различава значително. Особено обърнете внимание на факта, че LED лампата в сравнение с лампа с нажежаема жичка консумира почти 8 пъти по-малко електроенергия и в същото време дава същото количество светлина. Представете си как това ще се отрази на сметките за ток. Що се отнася до компактната флуоресцентна лампа, тя е 1,5 пъти по-ниска от LED.

Вижте също - Съотношението на мощността на лампите от различни видове


производителност

Имаме ли нужда от отопление от електрическа крушка? Разбира се, че не, защото има отоплителна система за отопление на дома. Оказва се, че колкото повече лампата се нагрява - толкова повече енергия се изразходва не по целенасочен начин, защото се нуждаем от лампата за осветление, а не за отопление. Междувременно лампа с нажежаема жичка превежда 80% от консумираната мощност в топлина. Халогенът затопля до 65%. Луминисценция с 15%. LED само 2%.


Сила на корпуса

Що се отнася до издръжливостта, лампите с нажежаема жичка и халогенните лампи имат крушки, изработени от крехко тънко стъкло и ако изпуснете такава лампа, веднага ще трябва да забележите малки фрагменти. Флуоресцентните тръби са не по-малко крехки. Освен това има живачни изпарения, токсични пари, които ще излязат, ако колбата случайно се счупи и помещението ще трябва да се проветри и обезпаразити.

LED лампите са в печеливша позиция, не се страхуват от шок, крушката обикновено е направена от поликарбонат, няма вредни газове. Ако случайно изпуснете LED лампата, най-вероятно това няма да се случи, освен ако не я пуснете от голяма височина, за да не повредите вътрешността.


Срок на експлоатация

По отношение на експлоатационния живот, LED лампите определено превъзхождат всички останали: средно светодиодите ще издържат 40 пъти по-дълго от лампите с нажежаема жичка, те могат да се считат за вечни в това отношение. Някои производители директно пишат на опаковката, че лампата гарантирано работи 30 или 40 години. Флуоресцентните лампи са малко по-ниски, производителите им са уверени, че лампата ще издържи 10 години. Що се отнася до лампата с нажежаема жичка, нейният среден срок за условията на настоящите електрически мрежи е 1 година.


Лесна подмяна

За да смените крушката, достатъчно е да я развиете от патрона и да завиете нова. Но халогенните лампи не могат да се завиват ужасно.На първо място, трябва да разберете, че халогенната лампа се загрява много по време на работа, например 40-ватова лампа се загрява до 250 ° C. Не, сега не говорим за необходимостта да изчакаме лампата да изстине, преди да я изключите, тук е важно нещо друго.

Когато инсталирате нова халогенна лампа, ръцете ви трябва да са изключително чисти и по-добре е да използвате салфетка като цяло, тъй като всяко мазно петно ​​на крушката със сигурност ще изгори и ще се появи следа от изгаряне, светлината ще се развали. Друга такава следа ще доведе до локално прегряване на колбата и може да се напука. LED и луминесцентни лампи не се нагряват толкова много, така че могат да бъдат усукани и завинтени дори с голи ръце.

Инсталиране в лампата на LED лампа

Аспекти на безопасността

Говорейки за сигурност, нека разгледаме няколко аспекта. Първо, качеството на светлината. Качеството на светлината е най-добро за лампи с нажежаема жичка, халогенни и LED лампи. Флуоресцентните лампи обаче имат вредно трептене, дразнещи нервната система цветопредаване на такива лампиобикновено изкривени. Второ, съдържанието на живачни пари в никакъв случай не е в полза на луминесцентни лампи. Тоест, за безопасност печелят всички освен луминисцентни.


Какъв е резултатът

Резултатът е ясен. От гледна точка на ефективността и безопасността на първо място са LED крушките, следвани от крушките с нажежаема жичка (безопасни, но ненаситни) и накрая флуоресцентни крушки (трептене, лоши цветове, съдържат живак).

Лампа с нажежаема жичка

Помислете за финансовата страна

Да речем, в апартамента са инсталирани 15 лампи с нажежаема жичка от 75 вата, които искате да замените с LED. Оставете лампите да горят около 4 часа на ден. Това означава, че един месец се пада на осветление: 15 * 75 * 4 * 30 = 135 кВт-часа. Да предположим, че цената на електроенергията във вашия регион е 5 рубли за 1 кВтч. Това означава, че за един месец само за светлината работи 675 рубли.

Ако преминем към LED лампи с мощност 7,5 пъти по-малка (както бе отбелязано по-горе), тогава сметката ще бъде само 90 рубли. Нека подмяната на лампите ви струва 3450 рубли, тогава с разлика в сметки от 585 рубли, лампите ще се изплатят след половин година! И това е с прогнозната цена на LED лампа от 230 рубли. Ползите са очевидни. Ако сега вземем предвид, че LED лампите ще издържат 30 години, тогава вие сами разбирате за какви огромни спестявания говорим.

LED осветление в апартамента

Три основни предимства на LED лампи

 • LED лампите са вечни в сравнение с лампите с нажежаема жичка, които бързо изгарят

 • LED лампите бързо се изплащат въпреки високата цена.

 • LED лампите са екологично чисти и не могат да се счупят лесно.


Най-добро за домашно осветление - LED крушки

В заключение определено можем да кажем, че LED лампите са най-подходящи за домашно осветление от всички гледни точки. Дори ако на пръв поглед изглеждат скъпи, помислете за изплащането. Колкото повече осветителни тела в дома ви, толкова по-бързо новите крушки ще се изплатят.

Ако оставите всичко такова, каквото е, се оказва, че сметките за ток, изразходвани за неефективно осветление, ще изразходват много повече пари, отколкото би било необходимо само веднъж, за да закупите нови ефективни крушки.

Вижте също по тази тема: Класификация и етикетиране на LED лампи иКак да изберем правилната LED лампа

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Съотношението на мощността на лампите от различни видове
 • Как да изберем LED лампа
 • Устройство с мек старт с нажежаема жичка
 • Избор на типа лампа за домашно осветление - кое е по-добро за здравето?
 • Ефектът на LED лампи върху човешкото здраве

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Алексей | [Цитиране]

   
   

  Енергоспестяващите лампи не обичат честото изключване. В този случай те бързо изгарят.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Игор | [Цитиране]

   
   

  През милиони години еволюция човешкото око се е адаптирало най-добре към светлината на огън (огън). Следователно, няма нищо по-хубаво от лампа с нажежаема жичка за здравето на очите. Използвайте LED, но тогава не се изненадвайте от появата на катаракта, глаукома и др. Очни заболявания.

   
  Коментари:

  # 3 написа: Майкъл | [Цитиране]

   
   

  Недостатъкът на рекламните LED лампи е, че твърдението за гигантския живот е по-вероятно да се прилага директно върху LED елемента, отколкото върху лампата като цяло. Елементите на кондензатора, необходими за включване на лампата, все още са по-малко и когато те се провалят, лампата вече трябва да бъде сменена.

  Но кой ще оспори маркетолозите? :)

   
  Коментари:

  # 4 написа: | [Цитиране]

   
   

  Михаил каза правилно.Един детайл във веригата изгоря и LED лампата вече не гори ... И парите вече са дадени, както се казва след 50 000 часа.

   
  Коментари:

  # 5 написа: потребител | [Цитиране]

   
   

  Колко похвали за LED лампите, но нито дума за тяхното трептене, особено след година и половина, и още по-лошо, повечето от бюджетните страдат от това.

   
  Коментари:

  # 6 написа: Роман | [Цитиране]

   
   

  Друг минус на светодиодите е, че те се добавят към имейла. мрежови смущения. Колкото повече са тези крушки в мрежата (например в жилищна сграда), толкова по-голям е шансът да се повреди радиоелектроника, която сега има в почти всеки домакински уред.