категории: Препоръчани статии » Източници на светлина
Брой преглеждания: 79356
Коментари към статията: 0

Какво да направите, ако светлината мига

 

Често в ежедневието възниква ситуация, когато напрежението в мрежата е нестабилно или, както се казва на общо казано, светлината мига. Това явление не само причинява дискомфорт, но може да доведе и до отказ на домашните електрически уреди, особено тези, които са чувствителни към напрежения. Затова е много важно за кратко време да открием причината за това негативно явление и да го премахнем. В тази статия ще се опитаме да разберем защо светлината мига и ще представим подходящите решения на този проблем.


Лошо захранване или неизправност на лампата?

Една от най-честите причини, поради която може да мига светлина, е лошото захранване. В този случай говорим за нестабилно напрежение, чиято стойност се променя поетапно. Но също така не забравяйте, че причината, поради която светлината може да мига, може да бъде и неизправност на лампа или друг домакински уред, работещи в режим, нехарактеристичен за нормална работа. И така, как да определите защо светлината мига?

Помислете за най-често срещаната ситуация, когато лампата за осветление на стаята мига. Ако светлината в стаята започне да мига, тогава веднага трябва да проверите как работят другите лампи. Нестабилната работа на другите лампи, както и характерните признаци за ненормалната работа на домакинските електрически уреди показват, че има напрежение в електрическата мрежа.

Пренапреженията на електрозахранването могат да бъдат краткосрочни и да не причинят вреда на домакинските уреди, но също така е възможно напрежението да завърши с рязко пренапрежение в случай на по-нататъшно развитие на аварийна ситуация в електрическите мрежи. В този случай, за да се избегнат повреди на електрическите уреди, е необходимо незабавно да изключите от мрежата всички домакински електрически уреди, като изключите електрическото окабеляване.

Пример е ситуацията, когато на един от опорите на въздушна електропровода целостта на неутралния проводник е нарушена, Докато контактът не изчезне напълно, се наблюдават скокове на мощност в мрежата, но след пълно скъсване на неутралния проводник в мрежата се появява дисбаланс на напрежението, тъй като фазовото натоварване е асиметрично.

В този случай, колкото по-голяма е разликата в натоварването, толкова по-голяма е разликата в напрежението за всяка фаза. В същото време някои потребители ще изпитват по-ниско напрежение, докато други ще бъдат прекалено високи.

Тоест, ако не обезвредите окабеляването на дома си навреме, тогава при липса на защита от пренапрежение има голяма вероятност от повреда на домакински електрически уреди, които понастоящем са включени в домакинската мрежа.

Трябва да се отбележи, че не само високото напрежение може да бъде опасно, но и много ниско, тъй като редица домакински уреди с прекомерно ниско напрежение също бързо ще се провалят.

Да се ​​върнем към примера с мигаща лампа в стаята. Ако другите лампи работят нормално, причината може да е неизправност на лампата, лампата или секцията за окабеляване, доставяща тази лампа.

В този случай контактът на основата на лампата с контактите на държача на лампата може да бъде прекъснат. Можете да вземете друга тествана по-рано лампа в друга лампа и да се опитате да я поставите в тази лампа, където се наблюдава трептене.

Трябва да се отбележи, че лампата трябва да се развие след изключване на лампата и след като изстине, особено по отношение на халогенните лампи и лампите с нажежаема жичка, които стават много горещи по време на работа.

Ако проблемът не бъде решен чрез подмяна на лампата, тогава това показва, че старата лампа, която е стояла по-рано, е била в добро състояние, тоест причината за мигането на светлината в този случай е друга.На този етап, за човек, който няма опит и подходящи умения, по-нататъшното отстраняване на неизправности не само няма да доведе до резултати, но и може да доведе до негативни последици - токов удар. За да избегнете негативни последици, е по-добре да се свържете с електротехник за помощ.

По-нататъшно търсене на причината за мигането на лампата трябва да се търси в лампата. На първо място, трябва да проверите местоположението на контактните плочи в държача на лампата, можете да ги сравните с друг държач, в който лампата работи нормално.

Често причината за лош контакт е липсата на еластичност на контактната плоча или нейното изместване, което не осигурява правилната коравина на контакта на лампата с контактните елементи на държача на лампата.

Ако е необходимо, трябва да коригирате контактните пластини, след като се уверите, че няма напрежение върху тях. Трябва също така да обърнете внимание на състоянието на контактните повърхности, да почистите повърхностите в случай на окисляване, което е една от причините за лош контакт.

Много вероятно е нарушение на контакта да се е случило в самото осветително тяло: в точката на свързване на патрона или самото осветително тяло към кабелната линия. Ако лампата е предназначена за няколко лампи, трябва да проверите надеждността на контакта в точката на разклоняване на проводниците върху държачите на лампата.


Отказ на домашното окабеляване

Ако се окаже, че лампата е напълно работеща, в електрическата мрежа няма спад на напрежението, тогава е възможно светлината да мига поради неизправност в домашното окабеляване.

Ако осветителното тяло е в добро състояние, причината трябва да се търси в разклонителната кутия, в която е свързана кабелната линия, която доставя този осветител. Ако всичко е нормално в разклонителната кутия или ако лампата е свързана директно от разклонителната кутия, проверете надеждността на контактните връзки директно в разклонителната кутия.

Достатъчно рядко, но все пак има ситуация, при която светлината мига поради нарушаване целостта на проводниците на окабеляването. Тази функция е характерна за алуминиевите проводници, тъй като те са доста крехки и могат да се счупят в няколко завоя. Най-често телта се счупва на мястото, където е заровена под слой мазилка.

Има и случаи, когато по време на монтажа алуминиевият проводник претърпява завои, но сърцевината му не е напълно счупена и работи известно време, провеждайки ток. Но след известно време светлината започва да мига поради нарушение на контакта на мястото на скъсване на жица.

В този случай решението на проблема е да се замени секцията на окабеляването, където се открие скъсване на проводник. Ако не е възможно да се извърши пълна подмяна на линията на окабеляване, по-добре е да използвате надежден конектор или обикновен болт с гайка, шайби и уплътнител, с който можете да свържете проводниците на проводниците с последваща изолация на контактните съединения с няколко слоя изолационна лента.


Частичната подмяна на жицата е нежелателна, тъй като разширеният участък на алуминиевия проводник рано или късно ще се усети. Удължаването на проводника може да бъде позволено, ако тази кабелна линия захранва една лампа, натоварването на която е много малка и има увереност в надеждността на направената контактна връзка. Ако говорим за няколко лампи или изход, тогава в този случай няма опции - определено е необходимо напълно да промените линията на окабеляване.


Неизправност на домакинския уред

Що се отнася до домакинския уред, неговата нестабилна работа, мигането на вградените осветителни лампи може да показва неговата неизправност. Следователно, в случай на признаци, които не са характерни за нормалната работа на домакински уред, е необходимо да се провери работата на други устройства.

Нормалната работа на други електрически уреди, както и стабилната работа на телата показва, че напрежението в мрежата е нормално, а причината е неизправност на домакинския електроуред. В този случай трябва незабавно да го изключите от захранването, за да разберете причините за неизправността.

Друга възможна причина за неизправността на електрическия уред, както в случая с описаната по-горе лампа, може да бъде повреда в контактната връзка в контакта, в който е свързан електрическият уред, нарушение на целостта на кабелната линия, както и нарушение на контактните връзки в разклонителната кутия или електрическото табло.


Решаване на проблема с нискокачественото захранване

Ако мигането на светлината се случва систематично, тогава е необходимо да се реши проблемът с некачественото захранване. Какво да правим в този случай?

На първо място, трябва да се отбележи, че организациите, предоставящи енергия на битовите потребители, трябва да осигуряват надеждно (в съответствие с категорията на надеждност) и висококачествено захранване. Под качество на захранването се има предвид, на първо място, поддържането на напрежението на домакинската мрежа за захранване в приемливи стойности. За домакинска електрическа мрежа е обхват 210-230 V.

Напрежение 234 V

В електрическата мрежа са възможни краткотрайни спадове на напрежението, но ако напрежението е постоянно нестабилно, тогава това е неприемливо. Електриците (представители на енергоснабдителната организация) трябва да решат този проблем, тоест да осигурят своите отговорности в съответствие със споразумението за предоставяне на услуги за доставка на електроенергия на потребителите. Ето защо, ако има проблеми с захранването, по-специално наличието на постоянни спадове на напрежението, трябва незабавно да се свържете с организацията, която осигурява захранване на апартамента или частната къща.

Проблемът с пренапрежението на електрическата енергия в електрическата мрежа може да се дължи на работата на други потребители на електрически уреди, които засягат електрическата мрежа. Например, мощна заваръчна машина, която постоянно извършва ремонтни работи в гаража, различни мощни електрически уреди, които имат структурно двигатели, при стартиране, заден ход, превключване на различни режими на работа, от които са възможни и падания на напрежението в електрическата мрежа. Но във всеки случай, за да търсите предварителната причина за спада на напрежението, трябва да се свържете с организацията, която поддържа електрическите мрежи.

Ако обжалването не помогна, тогава ще трябва да решите проблема с падането на напрежението самостоятелно, тъй като може да отнеме много време, за да разрешите проблема и през това време електрическите уреди могат да се повредят. Също така не е много удобно да бъдете на закрито, ако светлината мига там.

Регулатор на напрежението

Ако напрежението падне, неговата нестабилност се появява доста често, тогава проблемът може да бъде решен чрез инсталиране на стабилизатор на напрежението, Това устройство ще филтрира входното напрежение и изходът ще бъде стабилно напрежение на дадена стойност. В този случай осветителните лампи няма да мигат, а електрическите уреди ще бъдат защитени от пренапрежения.

В случай, че мигането на светлината, тоест спада на напрежението в домакинска мрежа, не е често срещано явление, тогава няма смисъл да инсталирате стабилизатор на напрежението на входа на окабеляването. В този случай можете да се ограничите до инсталирането на реле за напрежение в домашното разпределително табло. Това устройство ще предпази домакинските уреди от повреди, като обезвъздуши окабеляването в случай на нежелани пренапрежения на електрозахранването.

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Защо се появяват пренапрежения на напрежението и как да се предпазите от тях
  • Защита от прекъсване на нула линия
  • При миене на ръцете е шокиращо - как да се реши този проблем
  • Причините за мигането на компактна флуоресцентна лампа (икономка) и методите за решаване ...
  • Подмяна на електрическото разпределително табло на апартамента

  •