категории: Интересни факти, За електротехниците и не само
Брой преглеждания: 100946
Коментари към статията: 2

Те не пестят от гениални мозъци!

 

скучен електрически сайтПрез 1910 г. известният американски автомобилен производител Хенри Форд построи огромна фабрика за автомобили в Детройт. За инсталацията беше поръчан мощен електрически генератор, който трябваше да осигурява електричество на всички машини в централата. Генераторът беше вкаран, монтиран, но когато се стартира, се оказа, че той много бръмчи, нагрява се и не дава половина от необходимата мощност. Дълги дни експертите бяха заети с генератора, но не можаха да разберат нищо.

Ситуацията за Ford беше критична: забавянето в пускането на завода заплашваше с големи загуби. И той реши да направи крайна стъпка - покани във фабриката един от водещите американски инженери по електротехника, професор Чарлз Щайнмец. Професорът пристигна, обиколи генератора и нареди да му донесат креватче, парче тебешир, тетрадка и молив - той искаше да работи през нощта. Цяла нощ Щайнмец обикаляше генератора, слагаше загадъчни марки с тебешир, след това лежеше на креватче и изчисляваше нещо в тефтер.

На сутринта той каза, че са свалили капака на генератора и са навили 16 оборота от индукционната намотка. След това генераторът се стартира и той работи безшумно и започва да отделя мощност дори повече от тази, за която е проектиран. Възбуденият Форд благодари на професора и поиска законопроект за свършената работа. Скоро влезе банкнота за 10 000 долара. Сумата по това време беше огромна, но ентусиазмът на Ford вече беше отминал. Той започна да търси извинение да не плаща пари и изпрати на Steinmets писмо, с което го помоли да уточни подробно сметката, да направи разходи. Такова изчисление изпрати Steinmets.

Ето как изглеждаше: за намиране на неизправност - $ 1, за знание къде да търсите - $ 9 999 Общо: $ 10 000

След това Форд веднага платил парите. И има урок за нашите нови индустриалци: не можете да спестите от гениални мозъци!

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да направите машина за вечно движение със собствените си ръце
 • Как да конвертирате газов генератор в газ
 • Електрическо и радио оборудване за всички (Steinberg W.F., Ford W.V.)
 • Как да свържете генератора сами
 • Безопасност на генератора

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Историята има малко хумор и беше приятна изненада. Интересно беше да науча ситуацията от живота на Ford и за което той трябваше да плати 10 000 долара. Важно е не само да се отстрани проблема, но най-важното е да се намери първо.

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  Историята е, разбира се, поучителна, но винаги се случва, някой има мозъци, а някой има пари и нищо не може да се направи за това. Парите без работата на нечий мозък са безполезни, жалко е, че се появяват при онези, които по принцип не могат да правят нищо, освен да печелят пари, но хората, които са свикнали да правят любимия си бизнес, обикновено нямат много пари.