категории: Интересни факти, Спорни въпроси
Брой преглеждания: 19170
Коментари към статията: 2

Как да не развалите здравето си в стремеж към икономия на енергия

 

Как да не развалите здравето си в стремеж към икономия на енергияНепрекъснато присъства литературата тема за икономия на електроенергия и удължаване живота на лампите с нажежаема жичка. В повечето статии се предлага много прост метод - превключване на полупроводников диод последователно с лампата.

Тази тема многократно се появява в списанията „Радио“, „Радиолюбител“, тя не заобикаля „Радиоаматор“ “[1-4]. Те предлагат голямо разнообразие от решения: от простото включване на диод в серия с патрон [2], трудното производство на "таблетка" [1] и "предписването на крушка с аспирин" [3] до производството на капачка за адаптер [4]. Освен това на страниците " "Радиоаматор" "разпалва спокоен дебат за това чие" хапче "е по-добро и как да го" преглътнем ".

Авторите се погрижили добре за "здравето" и "издръжливостта" на лампата с нажежаема жичка и напълно забравили за тяхното здраве и здравето на семейството си. "Какво става?" - питаш. Точно при тези мигания, които предполагат маскиране с помощта на „млечен“ абажур [3]. Може би ще има илюзия за намаляване на мигачите, но това няма да ги намали и тяхното отрицателно въздействие няма да намалее.

Така че, можем да изберем кое е по-важно: здравето на електрическата крушка или нашето? По-добра ли е естествената светлина от изкуствената? Разбира се! Защо? Отговорите могат да бъдат много. И един от тях - изкуственото осветление, например, лампи с нажежаема жичка, мига с честота 100 Hz. Обърнете внимание не на 50 Hz, тъй като понякога погрешно се смята, имайки предвид честотата на електрическата мрежа. Поради инерцията на нашето виждане, ние не забелязваме проблясъци, но това изобщо не означава, че не ги възприемаме. Те засягат органите на зрението и, разбира се, нервната система на човека. Уморяваме се по-бързо.

В интерес на истината инерцията на зрението отдавна се използва от киното и телевизията. Напоследък към тях се присъедини и компютърното оборудване. Разбира се, всичко това има отрицателен ефект върху зрението, но ако в умереност, тогава могат да бъдат избегнати сериозни нежелани последствия.

Нека помислим: защо да влошим ситуацията, като просто включите диода? Наистина, в същото време мигащата честота намалява наполовина и се оказва 50 Hz. И както знаете, колкото по-ниско е, толкова по-вредно е. Колкото по-здрава е крушката, толкова по-зле за нас.

Има доста известни стандарти, разработени в Швеция от съюза на служителите: MPR-2, TCO-95, TCO-99. Те са въведени, за да увеличат максимално безопасността на хората, участващи в електронната обработка на данни. Повечето производители ги признават за неизказан международен стандарт. Сред много елементи има минимална честота на кадрите за монитори, която според TCO-99 е 85 Hz [5]. Така че, има ергономичен минимум, който трябва да спазвате и ако честотата на кадрите на монитора е например 120 Hz, това е много по-добре за очите на компютъра.

Сега още веднъж не забравяйте за диода и за „предимствата“ на „вечната“ крушка. Те ни дават честота на трептене от 50 Hz, което е много по-малко от всеки минимум. И ако мониторът или телевизорът трепти върху ограничена площ (означаваща екрана), тогава лампата - върху цялата стая. Телевизията от тази гледна точка също не е „подарък“ със своето преплитане на сканиране и честота на половин кадър от 50 Hz. Но гледането на предавания обикновено отнема ограничено време. Във всеки случай трябва да е така.

Лампата може да бъде включена през диода, но само от време на време, за много кратко време. И за осветяване на апартамент или зала, макар и с „компенсация“ [2], което наподобява преплитане на сканиране, е невъзможно да се приложи: отрицателните резултати могат да се проявят доста бързо.Тъй като всеки организъм поотделно реагира на неблагоприятни ефекти, могат да възникнат различни разстройства, например главоболие или раздразнителност, болка в очите, дискомфорт и зрително увреждане. Нека по-добре да спестим от очилата - те са много по-скъпи от лампите.

В статията [6] се предлага да се доставят лампи с нажежаема жичка с постоянен ток, за да се избегне мигането. Може би е по-добре да опитате по този начин? В същото време можете да регулирате мощността, плавното превключване, което намалява притока на ток през студената нажежаема жичка на лампата и удължава живота й. Разбира се, трябва да усложните устройството, един диод очевидно не е достатъчен, но, вярвам, зрението ни си заслужава.

В заключение искам да ви предложа: ако не се подобрите, тогава поне не влошавайте условията на работа и почивка, защото прекарваме доста време под изкуствено осветление, особено в дълги зимни вечери.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Какво да спести, електричество или зрение на детето?
 • Пулсация и трептене на LED лампи и други източници на светлина
 • Устройство с мека стартираща лампа с нажежаема жичка
 • Ефектът на LED лампи върху човешкото здраве
 • Пет мита за енергоспестяващите лампи

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Михаил Трошин | [Цитиране]

   
   

  Опитахме се да приложим метода за пестене на енергия и удължаване живота на крушките в коридорите, т.е. поставете диод. Но какъв беше ефектът: крушката, разбира се, свети по-слабо, но качеството на осветлението става много по-лошо, очите се уморяват при такова осветление, защото мигането на крушката става забележимо, в началото изглежда не е нищо, но след това очите се уморяват по-бързо, все пак разликата е 50Hz и 25Hz забележима.

  Послепис Дълголетието също не забеляза много, първата крушка изгоря бързо, което за нас беше изненада.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Vladlen | [Цитиране]

   
   

  Диодът не намалява максималния ток през крушката, а напротив, спиралата леко се охлажда по време на полуживот извън цикъла и съпротивлението му намалява.