категории: Препоръчани статии » Интересни факти
Брой преглеждания: 21477
Коментари към статията: 1

Интересни факти за инфрачервеното отопление

 

Интересни факти за инфрачервеното отоплениеМоже би много хора забелязват, че през зимата, при температури под минус 10, на разтопен асфалт се появяват размразени петна, а водата искри на слънце. Значи температурата на повърхността на пътя или тротоара не съвпада с температурата на въздуха?

Малко физика: спектърът на слънчевата радиация покрива обхвата от ултравиолетовия регион до инфрачервеното, топлинното излъчване. Всъщност този спектър е много по-широк, но нашата атмосфера и магнитният „екран“ на Земята редовно защитават планетата и нейните обитатели от ожесточения поток на енергия от Слънцето.

И сега ще се върнем към явлението в началото на статията, ще разберем какво практическо приложение може да намери. Цялата топлина, която получаваме от Слънцето, се предава чрез радиация, т.е. радиация. Всеки обект (повърхност) възприема това излъчване по различен начин. Леките материали и предмети поглъщат топлинните лъчи слабо. Спомнете си лятото: в какви дрехи - бели или тъмни, удобно ли ви беше? Но тъмните, особено черни предмети, поглъщат по-добре инфрачервените лъчи и в същото време се нагряват.

С отговора "Защо?" изглежда ясно: белият сняг отразява топлината от Слънцето, а тъмният асфалт поглъща и загрява тази топлина и до такава температура, че студът не пречи на топенето на снега.

Домашен инфрачервен нагревателПо-ефективното поглъщане на топлинните лъчи от тъмните повърхности намери практическо приложение в използването на отоплителни помещения битови инфрачервени нагреватели, Сега използват различни методи за отопление на помещения: радиатори, електрически маслени нагреватели, топлинни генератори, близки роднини на сешоари. Всички те използват принципа на конвекционното загряване на въздуха.

Студеният въздух тече наоколо или духа около гореща повърхност, отнема топлина и, спазвайки законите на физиката, се издига до тавана. Но тогава живеем на повърхността на пода! Защо имаме нужда от комфортни условия, където не сме?

За борба с подобна, "неудобна" проява на физическите закони е разработен друг тип отоплително устройство. На външен вид няма значителни разлики от познатите досега устройства: същите спирали или нагревателни елементи (тръбни електрически нагреватели), рефлектор, захранващ кабел.

Всъщност разликата е огромна: тези устройства не загряват въздуха, а повърхността на подовете, мебелите и накрая кожата ви. И едва тогава повърхността на пода отделя топлина на околния въздух. Комфортна температура се създава първо в долната част, а едва след това нагрятият въздух се издига.

Но защо топлинните лъчи на инфрачервен нагревател не се абсорбират веднага от въздуха? Именно в това се крие „връхната точка“ на тези устройства. Факт е, че в инфрачервения има "прозорци", където топлинните лъчи се абсорбират слабо. Най-широкият от тези „прозорци“ е разположен в диапазона от 8 до 13,5 микрона (1 микрометър е равен на милионна част от метър).

При топлинно излъчване, което има дължина на вълната близо до него, въздухът е почти прозрачен (предаване 80-85%) и лъчите свободно достигат до повърхността. Следователно температурата на нагревателните (излъчващи) елементи се избира много внимателно. Обикновено за инфрачервено отопление се използват електрически нагреватели с повърхностна температура 400 - 600 градуса по Целзий.

Все още има няколко въпроса: колко ефективни са инфрачервените нагреватели за пестене на енергия и как да ги впишат в модерния интериор на апартаменти или офис помещения?

Оптималното разположение на инфрачервените нагреватели е таванът или горната част на стените, по-близо до тавана. При тази подредба площта на облъчване е максимална. В помещения, където има фалшиви тавани, можете да монтирате нагреватели в правоъгълен калъф, както и флуоресцентни лампи.В други случаи те избират отоплителни устройства с линеен тип, които са монтирани на стената под тавана и по-малко увреждат интериора на помещението.

И накрая, за икономията на използването на нагреватели, използващи принципа на инфрачервено отопление. Най-вероятно мнозина обърнаха внимание на факта, че в метеорологичните прогнози са дадени две температурни стойности: според термометъра и „усеща се“.

При инфрачервения нагревател температурата може да бъде забележима с 5-7 градуса по-висока от тази, измерена от термометъра. Удобната температура в стаята се поддържа с по-малко мощност на нагревателя и това спестява енергия и пари в семейния бюджет. Точните изчисления изискват да се вземат предвид характеристиките на помещението, но може да се изчислят 40-60% спестявания.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Инфрачервени отоплителни системи
 • Подово отопление с инфрачервено фолио
 • Инфрачервени нагреватели
 • Кой въздушен нагревател е по-добър: PETN или керамичен?
 • Модерни битови електрически нагреватели

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Алексей | [Цитиране]

   
   

  не "Удобна стайна температура "и усещането за комфорт е постижимо при по-ниска температура в помещението, което води до намаляване на загубата на топлина чрез обвивката на сградата, което сме принудени да компенсираме чрез консумация от електрическата мрежа