категории: Препоръчани статии » Интересни факти
Брой преглеждания: 43588
Коментари към статията: 3

Лампа с нажежаема жичка A.N. Lodygina

 

Интересни факти за изобретението на лампи с нажежаема жичкаВсеки познава обичайната лампа с нажежаема жичка толкова отдавна и е влязъл твърдо в нашето ежедневие, което се възприема като нещо съвсем обикновено, прието за даденост. Но това не винаги е било така. Едва в средата на 19 век започват да се създават първите работещи лампи. Преди широкото използване все още беше много далеч. Масовото разпространение на електрически осветителни системи стана възможно, след като руските изобретатели създадоха устройства, които могат да се използват не само в лабораторни условия.

Произходът на изследването на възможността за използване на електрически осветителни системи лежи в началото на XIX век. Още през 1802 г. нашият сънародник В.В. Петров установява, че с помощта на електрическа дъга "тъмното спокойствие може да бъде доста ясно осветено".

Търсенията се провеждаха в различни посоки. Някои изобретатели се опитаха да разрешат проблема, като приложиха директно пламъка на електрическа дъга. Друга част от изобретателите търсеха в друга посока: сиянието на електрическите тела с помощта на електрически ток. Имаше и такива, които се опитаха да причинят сиянието на разредените газове, въздействайки върху тях с електричество.

Лампите с нажежаема жичка, създадени от много изобретатели, никога не са излизали извън стените на лабораториите. И имаше много от тях: 1845 г. - английският крал и американецът Стар, 1846 г. - Гьобел, 1849 г. - Петри и много други.

Всички тези творби не намериха широко приложение до момента AN Лодигин не създаде лампата си с нажежаема жичка, А създаден от P.N. Електрическа лампа Bullseye позволи да се постигне успех в прилагането на електрическата дъга.


AN LodyginАлександър Николаевич Лодигин е роден на 6 октомври 1847 г. в провинция Тамбов. Завършил е Воронежския кадетски корпус и Московското военно училище. Той не остана дълго като офицер, пенсионира се и се зае с изобретяването. Той се занимаваше с него през целия си живот, чак до смъртта си в САЩ през март 1923 година.

През 1873 г. се провеждат първите публични демонстрации на първите крушки с нажежаема жичка, подходящи за практическа употреба. Присъствайте при тях N.V. Попов правилно отбеляза: „Лодигин - първият, който направи лампа с нажежаема жичка инструмент за технология. Лодигин - първият, който извади лампа с нажежаема жичка от физически офис на улицата. "


Първите лампи с нажежаема жичка на Lodygin Те представлявали стъклен сферичен съд, вътре в който ретортирали въглищна пръчка (въглища, получени от вътрешната страна на стените на ретората чрез суха дестилация на въглища, има значителна твърдост, провежда добре) с диаметър около 2 милиметра, били фиксирани върху две медни пръти с диаметър 6 милиметра. Ток се подаваше чрез проводници, минаващи през рамка, която покриваше отвора на съда с топка.

Привилегии за изобретяването на Лодигин бяха предоставени във Франция, Великобритания, Белгия, Испания и други страни. Първите проби на лампи с нажежаема жичка Lodygin имаха много кратък експлоатационен живот, само около 40 минути. По-нататъшните подобрения, като редизайн, доведоха до увеличаване на експлоатационния живот. VF Дидрихсон, един от служителите на Лодигин, предложи да изпомпва въздух от лампите. Но с помощта на обикновена помпа за ръце те не можеха да осигурят правилното ниво на вакуум в лампата. Използвани са и различни карбонизирани органични вещества, като дърво, растителни влакна. В резултат на подобренията животът на лампата се увеличи до 700-1000 часа. Това беше истински пробив.


През 1873 г. в Санкт Петербург на Пески Лодигин прави първия си опит с улично осветление с електрическа лампа с нажежаема жичка. През 1876 г. в същия този Санкт Петербург, на улица Морская, магазинът на Флорент е осветен с лампи с нажежаема жичка. За два месеца работа само две от четирите въглища изгориха. Беше истински успех.

През 1874 г. Академията на науките присъжда Лодигин наградата Ломоносов в размер на хиляда рубли за откритието, „обещавайки да революционизира важния въпрос за покритие“.

Лодкагин с нажежаема жичка

Лодкагин с нажежаема жичка

Но както често се случва в Русия, делата на Лодигин бяха признати за необходими, но той не получи необходимата финансова подкрепа и необходимия брой помощници. Създаден от Лодигин, заедно с неговия приятел и помощник В.Ф. Дидрихсон, частната компания Russian Electric Lighting Partnership Lodygin & Co., скоро фалира. Изглежда, че успехът на изобретението на Лодигин обещава на компанията по-нататъшен успех. Но компанията предпочете рискови спекулации с акции пред по-нататъшното насърчаване и усъвършенстване на лампи с нажежаема жичка.

Изобретателят нямаше необходимите средства за депозиране на пари за американски патент, изгубен поради стотинки. Като никога не е получил подкрепа, Лодигин в крайна сметка е принуден да емигрира в САЩ.

Само шест години след Лодигин, през октомври 1879 г., Г. А. прави първия експеримент с електрическа лампа с нажежаема жичка. Едисон, който беше „ключът към продължаване на успеха“. Обществото за електрическо осветление в Едисон е създадено с капитал от 300 000 долара. Финансовите гиганти на САЩ като Джон Пиърпонт Морган и други оказаха помощ на Едисон.

Тогава шампионата на руския изобретател беше призната от световната преса. И когато американските предприемачи, рекламирайки своето изобретение, започнаха да твърдят, че електрическата лампа с нажежаема жичка е американско изобретение, те бяха отблъснати от водещото френско световно електрическо списание за онова време.


През 1890 г. А.Н. Лодигин получи в САЩ патент за електрически лампи с нажежаема жичка с метална резба, По закон именно в Съединените щати руският изобретател получава предимство в изобретението на лампи с нажежаема жичка с метална нишка от волфрам, осмий, иридий, паладий.

През 1906 г. Лодигин е принуден да продаде за стотинки патента си за волфрамова лампа на General Electric, в който се присъединява компанията на Едисън. Подобрявайки изобретението на Лодигин, Едисон започва да произвежда лампи с нажежаема жичка в индустриални мащаби.

Както се случваше повече от веднъж в историята, гениалните изобретения често носеха слава и доходи не на своите изобретатели, а на по-предприемчивите си колеги. И въпреки че индустриалното производство на лампи с нажежаема жичка е организирано от Едисон, трябва да се помни, че първостепенното изобретение на лампите с нажежаема жичка принадлежи на руския изобретател A.N. Lodygin.

Вижте също по тази тема:Кой е изобретателят на крушка с нажежаема жичка?

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Кой всъщност е измислил крушката
 • Устройство с мека стартираща лампа с нажежаема жичка
 • Защо Томас Едисон се смята за изобретател на лампи с нажежаема жичка
 • Руска светлина на Павел Яблочков
 • Флуоресцентни лампи - от разцвет до залез

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Да, да, беше интересно да се чете))

   
  Коментари:

  # 2 написа: Telminov | [Цитиране]

   
   

  Руски изобретател създаде наистина евтина и икономична крушка! Юрий Василиевич Макаров предложи просто и блестящо подобряване на съществуващата крушка, като повишава нейната ефективност в пъти. В същото време икономията на енергия може да достигне 80%!

  През 1809 г. англичанинът Деларуе създава първата крушка с нажежаема жичка с платинена нишка. През 1860 г. Джоузеф Лебед патентова лампа с нажежаема жичка по своя дизайн. След него Александър Лодигин получи патент за лампа с нажежаема жичка. Томас Едисън изобретил превключвателя, държача на лампата и основата на лампата. Волфрамова нишка и колба без въздух бяха предложени от Лодигин. През 1906 г. той продава патента си на американската компания General Electric.

  Оттогава той се произвежда непроменен повече от сто години. Но наскоро се появиха много нови видове лампи - флуоресцентни, живачни лампи, LED. Те дойдоха с тях, за да спестят ток.Но се оказа - за сметка на хората - те са много скъпи заради електронното пълнене на базата на редкоземни метали.

  Лампата с нажежаема жичка е проста и евтина, но само 5% от електричеството отива в светлината. Останалото се преобразува в топлина.

  Юрий Василиевич Макаров предложи просто и блестящо подобряване на съществуващата крушка, като повишава нейната ефективност в пъти. В същото време икономията на енергия може да достигне 80%! Просто трябва да поставите мрежа от метал или азбест, покрита с високотемпературен фосфор вътре в колбата. Нажежаването на лампата загрява фосфора почти моментално до 1500 градуса, а фосфорът преобразува топлината в светлина. Топло-светещите материали са известни на науката. Това са соли на калий, натрий, активирани от други метали, цинков сулфид.

  Такива лампи не изискват преоборудване на производството. Те ще струват около 10 рубли. Но 40-ватова крушка ще свети вече като 150-ватова. Такива лампи са по-здрави от всички живачни!

   
  Коментари:

  # 3 написа: вечер | [Цитиране]

   
   

  Твърде много текст е труден за четене и толкова нормален.