категории: Интересни факти, Източници на светлина
Брой преглеждания: 13004
Коментари към статията: 0

Електрическа лампа, запалена от кибрит

 

Електрическа лампа, запалена от кибритНаскоро в полилей на една от институциите в Букурещ бе открита по чудо запазена крушка на Едисон. За изненада на присъстващите, когато той беше включен, той се запали, но не мигновено, както бяхме свикнали, а избухна до пълен блясък повече от минута. Но това не беше дефект на крушката, въпреки че експлоатационният й живот беше около 80 години ...

Пътят към създаването на модерна лампа с нажежаема жичка, която изглежда елементарна в дизайна, не беше много прост. За да увеличи светлинния изход, нишката му трябваше да се нагрява до много високи температури, но след това, дори изолирана от въздуха, бързо се изпарява и крушката "изгаря".

Изобретателите търсеха материал, който да издържа на високи температури. Предлагаха се метали: осмий, тантал и волфрам, както и въглерод.

Едисон използва въглеродни нишки при проектирането на крушката си, а въглищата, както знаете, имат отрицателен температурен коефициент на съпротивление, тоест за разлика от металите, неговата устойчивост намалява с увеличаване на температурата. Следователно крушката на Едисон (55 W, 110 V) в работно състояние е имала съпротивление 220 Ома, а в студено - два пъти повече. Това обяснява странното й поведение.

Изключителният руски електроинженер П. Н. Яблочкоков предложи материал за крушки с нажежаема жичка, които притежават същото свойство в още по-остра степен. Беше каолин!

Но всичко беше обяснено много просто. Яблочков измисли лампата на дъгата - "свещта на Яблочков". За да изолира двата вертикални електрода на лампата един от друг, той трябваше да приложи упорита глинена маса към огъня. Работейки със свещ, той забеляза, че изолационната маса по време на изгарянето на дъгата става проводяща и също излъчва светлина. Подобно на въглерода, каолинът има отрицателен температурен коефициент, който представляваше някои трудности, но беше рекордно огнеупорен.

В своите крушки с нажежаема жичка Яблочков използва каолин под формата на плочи, епруветки, конци и ги огъва под формата на фигури, букви. Лампите излъчваха красива и равномерна светлина. Те можеха да работят на открито, но имаха един недостатък - че бяха запалени при включване на електричеството, те трябваше да се отопляват.

По-късно В. Нернст, който използва идеята за Яблочков, в първите си лампи нагрева нишките с обикновен кибрит.

https://i.electricianexp.com

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Как да се изчисли температурата на нажежаемата жичка на нажежаема лампа в номинален режим
  • Руска светлина на Павел Яблочков
  • Защо съществуването на вечна електрическа крушка не е възможно
  • LED лампи FILAMENT - устройство, видове, характеристики на достойнството ...
  • Защо предупредителната лампа е опасна и защо е забранена от правилата

  •